Innehåll

Corsair TwinX1024-4000PRO

Inledning
Specifikationer
Modulerna
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Corsair som gjorde denna recension möjlig.

27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Corsair har länge varit kända för att göra minnesmoduler utöver det vanliga. De har framförallt handplockat minneskretsar och monterat dessa på ett eget kretskort för att kunna saluföra minnen som klarar en hastighet långt över det normala. På senare tid har dock företag som gör detta blivit allt fler och det har blivit svårare och svårare att skilja sig från mängden.

Corsair har löst detta på ett finurligt sätt genom att utrusta en av sina produktserier med något mycket ovanligt. Det är just en produkt av ur denna serie vi skall ta oss en titt på, nämligen Corsair TwinX1024-4000PRO.

Men vad är det som är så speciellt med dessa moduler?

Specifikationer

Produkten vi testade hade följande specifikationer;

Typ DDR-SDRAM.
Storlek 2 x 512 MB.
Hastighet 250 MHz, DDR500, PC4000.
Latency 3-4-4-8.
Spänning 2,75 V.
Garanti Livslång.
Övrigt Garanterade att fungera i dubbelkanaligt DDR.

Som nu kanske är dessa minnen något av de snabbaste man kan få tag på i dag rent hastighetsmässigt, dock lämnar latencyn övrigt att önska. Men att ha en hög hastighet tillsammans med låg latency är svårt, så man får helt enkelt välja och med den här produkten har man valt den höga hastigheten. Corsair saluför dock andra minnen där låg latency har prioriterats.

För er som vill veta vad latency egentligen är så kan jag försöka förklara det lite kortfattat. Om vi börjar med att översätta det engelska ordet latency till svenska blir det ungefär åtkomsttid. Då blir det genast mycket lättare att förstå, minnet behöver alltså vänta längre ju högre latencyn är. För att förenkla det mer kan vi säga som en gammal forumsräv en gång sade. Om man springer runt en stolpe två gånger och sedan fortsätter till nästa, springer runt den två gånger så kommer man fortare fram än om man springer runt samma stolpe tre gånger, fortsätter till nästa, springer runt den tre gånger och så vidare. På samma sätt fungerar latencyn på minnen, ju lägre desto snabbare kommer man fram.

Under kylflänsarna sitter det vanliga Hynix 5 ns-minnen som är specificerade för DDR400/200 MHz (1000/5). Det Corsair har gjort är att handplocka de bästa av dessa kretsar och sedan montera dem på ett specialtillverkat kretskort för att kunna garantera en hastighet på 250 MHz. Enkelt kan man säga att Corsair garanterat att deras minnesmoduler klarar en hastighet som är 25 % högre än vad kretstillverkaren garanterar.

Garantin är som sagt livslång vilket alltid kan är bra. Minnesmodulerna hinner bli gamla och oanvändbara på det sättet innan de går sönder.


  Nästa sida »


27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!