Innehåll

Corsair TwinX1024-4000PRO

Inledning
Specifikationer
Modulerna
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Corsair som gjorde denna recension möjlig.

27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Modulerna

De båda modulerna levereras i en plastförpackning som håller dem på plats under leveransen. På de båda modulerna sitter det stora kylflänsar som är betydligt större än vad som är vanlig på minnesmoduler. Enliga Corsair själva har dessa kylflänsar 95 % större yta än reguljära diton. Alltså bör de kyla minnena bättre än till exempel de kylflänsar som sitter på Corsairs icke PRO-moduler med kylflänsar. Något annat mycket udda med just dessa moduler är att det återfinns hela 18 stycken lysdioder i tre olika färger (grönt, gult och rött) ovanpå varje minnesmodul. Det är framförallt dessa som gör Corsair TwinX1024-4000PRO så speciella.

När modulerna är installerade och datorn är igång visar lysdioderna minnesaktiviteten i realtid. Använder man sig av minnesintensiva program mycket kommer alla dioderna vara tända och vice versa. Om detta är en vettig funktion eller mer en kul sådan är enligt oss inte speciellt svårt att svara på. Vi har inte kommit på en enda gång då dessa lysdioder skulle vara praktiskt användbara. Den enda gången vi anser dessa vara användbara är om man har ett fönster i chassisidan och vill få en snygg och underlig dator med ett innehåll som blinkar som en julgran. Då skulle dessa minnen passa ypperligt! Dock är frågan om man är villig att betala det högre priset för dessa minnen än vanliga PC4000 för att få dessa lysdioder.

Fördelen med att köpa två minnesmoduler i ett sådant här paket gentemot att köpa dem styckvis är att de är garanterade att fungera tillsammans i dubbelkanaligt DDR. Denna metod att öka minnesprestandan har börjat bli mycket vanlig, framförallt efter introduktionen av Intels 865PE och 875P. Dock kanske det är värt att nämna att det är relativt ovanligt att man råkar ut för att två minnesmoduler inte fungerar tillsammans när man kör dubbelkanaligt DDR även om man köpt modulerna styckvis.

Överklockning

Eftersom dessa minnen har så pass stora kylflänsar och är relativt dyra ville vi naturligtvis ta reda på om de gick att överklocka nämnvärt. För att göra detta använda vi oss av det datorsystem som finns beskrivet på nästa sida. Stabiliteten testade vi genom att loopa 3D Mark 2001 och SiSoft Sandra i flera timmar. Spänningen till minnet valdes till 2,8 V. Vi valde denna spänning, dels för att den ligger inom Corsair specifikationer (~2,75 V) och för att det är den maximala spänningen för de allra flesta moderkorten ute på marknaden.

När vi körde i den latencyn som moderkortet själv ställde in genom SPD (3-7-4-4) lyckades vi enbart nå upp till 263 MHz, DDR526 vilket får anses ganska lite, enbart en överklockning på runt 5 %. Något intressant är dock att minnena klarade nästan lika hög hastighet (260 MHz, DDR520) när vi ändrade latencyn till det betydligt lägre 2,5-5-4-3 vilket helt klart är godkänt. Sänkte vi spänningen ytterligare var det helt omöjligt att få datorn stabil, oavsett hastighet.


« Föregående Nästa sida »


27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!