Innehåll

Corsair TWINX512-4000

Inledning
Specifikationer
Modulerna
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Corsair som gjorde denna recension möjlig.

09/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


2003-09-07: Uppdatering av delen ”Överklockning” efter att nytt BIOS till moderkortet gett nya resultat.

Inledning

DDR-SDRAM har funnit på marknaden ett bra tag och är nu den mest använda minnestypen. Men på senare tid har dubbelkanaligt DDR blivit allt vanligare, och det finns idag moderkort både till Intel- och AMD-platformen med stöd för denna teknik. Dubbelkanaligt DDR har välkomnats varmt av användarna och det ger som oftast en relativt stor prestandaökning.

Corsair har tagit tillvara på denna nya teknik och har tagit fram en produkt bestående av två minnesmoduler som är garanterade att fungera tillsammans i dubbelkanaligt DDR-läge. Det är sådana vi ska ta en titt på idag. Produkten ifråga är Corsair TWINX512-PC4000. Något speciellt med de här minnena förutom det redan nämnda är att de är garanterade att klara av den svindlande hastigheten av 250 MHz (500 MHz DDR). Förhoppningsvis går de även att överklocka lite för att på så sätt kunna uppnå en ännu högre hastighet.

Som ni kanske har märkt så är det här inga minnesmoduler för svenssons utan för överklockare och andra som vill få ut det lilla extra ur sitt system. Det är också de som Corsair har som målgrupp med nästan hela sitt sortement, och de här minnena är inget undantag.

Hur presterar då de här Corsair-minnena, är de värda det högre priset mot vad reguljära minnena kostar? Allt det här och lite till skall vi försöka besvara i den här recensionen.

Specifikationer

Specifikationer för produkten vi idag testar ser ni i tabellen nedan.

Typ DDR-SDRAM.
Storlek 2 x 256 MB.
Hastighet 250 MHz, DDR500, PC4000.
Latency 3-4-4-8.
Spänning 2,75 V.
Garanti Livslång.

Som ni kan se klarar de här minnesmodulerna mycket höga hastigheter, och det garanterat i dubbelkanaligt DDR-läge! Minnena är som ni kanske redan räknat ut riktade mot överklockare som tycker att de reguljära minnena som enbart klarar 200 MHz inte duger. Därför har Corsair tagit fram de här minnena som klarar 250 MHz (PC4000) vilket är riktigt bra med tanke på vad som idag finns på marknaden. Värt att nämna är dock att PC4000 inte är någon erkänd standard, men det har egentligen inte någon betydelse för den vanliga användaren.

Något mindre bra är dock latencyn (även kallat minnestimings) på dessa minnena, 3-4-4-8 är faktiskt riktigt uselt. Dessa värden skall vara så lågt som möjligt och 2-2-2-5 (kan också skrivas 2-5-2-2) är idag det som många hårdvaruentusiaster strävar efter. Men höga hastigheter och låg latency är svårt att uppnå, så man får helt enkelt välja. Men på senare tid har låg latency inte alltid varit optimalt utan hög hastighet på minnet har varit viktigare. Det är här som Corsair TWINX512-4000 kommer in i bilden.

För er som vill veta vad latency är så kan jag försöka förklara det lite kortfattat. Om vi börjar med att översätta det engelska ordet latency till svenska blir det ungefär åtkomsttid eller liknande. Då blir det genast mycket lättare att förstå, minnet behöver alltså vänta längre ju högre latencyn är. För att förenkla det mer kan vi säga som en gammal forumsräv en gång sade. Om man springer runt en stolpe två gånger och sedan fortsätter till nästa, springer runt den två gånger så kommer man fortare fram än om man springer runt samma stolpe tre gånger, fortsätter till nästa, springer runt den tre gånger och så vidare. På samma sätt fungerar latencyn på minnen, ju lägre desto snabbare kommer man fram.

Spänningen är som standard satt ganska högt, hela 2,75 V. Dock krävs detta för att få minnena stabila i den höga hastighet som de är godkända för. Att höja spänningen ytterligare kan eventuellt göra så att minnena kan uppnå en ännu högre frekvens men av Corsair rekommenderas inte en spänning på över 2,9 V.

Något riktigt trevligt är garantin, Corsair lovar att minnena skall hålla livet ut, vad som menas exakt med det kan man väl orda om. Har minnets liv tagit slut när det går sönder kan man till exempel fråga sig, dock är det knappast innebörden av ”livslång”. Men något säkert är dock att det är både längre än ett och tre år som ges från många andra tillverkare. Livslång garanti är dock inte helt unikt för Corsair utan flera andra minnestillverkare erbjuder det. Av detta borde vi kunna dra slutsatsen att minnen håller riktigt länge och har inte en tendens att gå sönder efter ett antal år. Det är kanske inte så konstigt eftersom det inte finns några rörliga delar i ett minne.


  Nästa sida »


09/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!