Innehåll

Corsair TWINX512-4000

Inledning
Specifikationer
Modulerna
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Corsair som gjorde denna recension möjlig.

09/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Modulerna

De båda modulerna levereras i ett plastetui som skyddar dem bra mot fraktföretagens ibland oaktsamma händer (och fötter). Att öppna upp förpackningen var inga större problem utan det gick helt smärtfritt. Direkt efter öppnandet av etuit slås man av hur tunga de båda modulerna är jämfört med ”vanliga” minnesmoduler. Detta har dock självklart att göra med de aluminium-heatspreaders som är monterade på minnena. Dessa är naturligtvis till för att kyla minneskretsarna på de båda modulerna för att på så sätt kunna få upp dem i högre hastigheter utan problem.

Vad är då nyttan med att köpa två moduler i ett paket kan man naturligtvis fråga sig. Fördelen med att köpa ett sådant här paket är att man får en garanti att de fungerar bra tillsammans i dubbelkanaligt DDR. Så om man har ett moderkort baserat på Intels senaste chipset 865PE eller 875P så kan sådana här minnen vara ett bra val. Dock bör nämnas att det är mycket ovanligt att man får problem om man köper två ”oparade” minnen och använder dem i dubbelkanaligt DDR, skall det bli problem får man faktiskt har riktigt otur.

Överklockning

För att komma fram till vilken hastighet som var den maximala för de här Corsair-minnena använde vi samma testsystem som beskrivs under delen ”Prestanda”. Under alla tester var spänningen till minnena satta till 2.8 V.

Eftersom minnena redan som standard går i en svindlande hastighet hade vi inga större förväntningar på överklockningen.

Efter ett tag hittade vi den högsta stabila hastigheten som visade sig vara hela 267 MHz (DDR534). Denna hastighet uppnåddes med en latency på 3-4-4-7 vilket är snäppet lägre än vad minnena är specificerade för. Att höja spänningen till minnet hjälpte en hel del, när vi hade den satt till 2.6 V klarade minnet 258 MHz och vid 2.8 V klarade de 267 MHz.

Om ni läst recensionen tidigare kanske ni kommer ihåg att den högsta stabila hastigheten då var 255 MHz. Men efter att ABIT skickade ett nytt BIOS till oss lyckades vi uppnå den högre hastigheten, det var alltså moderkortet (ABIT IC7-G) som tidigare var flaskhalsen.

Att sänka latencyn på de här minnena är bara att glömma, de klarar inte ens av att köras i DDR400 med 2,5-3-3-6 som latency (dubbelkanaligt DDR-läge), de här minnena är helt enkelt gjorda för höga klockfrekvenser och hög latency.


« Föregående Nästa sida »


09/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!