Innehåll

Creative Inspire 2.1 2400

Inledning
Paketet
Konstruktionen
Ljudet
Slutsats


Tack till Creative som bistod med produkten för recension.

17/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det är dags att fortsätta med vår utvärdering av Creatives nya Inspire-serie. Senast kikade vi på Creative 2800 vilket är Creatives lite dyrare paket för de som vill ha ett system med två satelliter och en bas. Inspire-serien är verkligen ett lyft jämfört med tidigare högtalare från Creative, men idag så skall vi undersöka om man kan fortsätta med detta när priset har pressats till det yttersta. Creative 2400 är nämligen fattigmanshögtalarna bland 2.1-systemen från Creative. Det är dags att se vad man får för sina femhundra kronor.

Paketet

Som alltid så är Creatives högtalare välpackade, allt ligger väl skyddat i lådan plus att det är inslaget i plast. När man packar upp så möts man av förvånande få komponenter. Två högtalare, en subwoofer, en nätadapter, volymkontrollen samt två små dubbelhäftande tejpbitar för att fästa volymkontrollen vid exempelvis skärmen. Naturligtvis så låter det som att detta är allt som behövs, vad menar jag då med att det är få delar? Det jag syftar på är kablarna, det finns inga lösa kablar utan allt sitter fast i något. Det kan naturligtvis vara både till nackdel och fördel men låt oss inte prata om detta än, vi återkommer till dem lite senare.


Katten blev intresserad, nytt fotoförsök nedan.

När det gäller manualer så hittar vi en ganska så blygsam sådan. Den beskriver hur man gör samt att man får lite övrig information via en minimal text. Faktum är att trots allt papper så är instruktionerna väldigt blygsamma då man har instruktionerna på inte mindre än fjorton språk. Dock så är bilderna som beskriver hur man skall göra tämligen bra så man klarar sig utmärkt.

Vad lådan innehåller:

 • 1 st Subwoofer
 • 2 st satellter med kabel, 2m
 • 1 st nätadapter
 • 1 st volymkontroll med kabel
 • 2 st dubbelhöftande tejpbitar
 • Manual samt garantidokument

  Specifikationerna för högtalarna är:

 • Subwoofer: 12W RMS
 • Satellit: 4.5W RMS

 • 42 Hz - 20 KHz
 • >75dB

  Subwooferns sidor är cirka 20 cm (höjd, bredd, djup) och satelliterna är cirka 10 cm (höjd, bredd, djup).

  Ja, genom att bara kika på specifikationerna så skall man inte dra slutsatser. Dock ser vi att det inte är något kraftpaket vi har att göra med. Dessutom så kan systemet visa sig svagt på låga bastoner. Men saker som detta är naturligtvis något vi måste lyssna på för att avgöra.

  Konstruktionen

  Börjar vi med själva basen, subwoofern, så är det inte så mycket att säga. Den är klart mindre och lättare än den i 2800-paketet. Svart och stilren är orden.

  På baksidan så hittar vi uttag för två högtalare, en audio-in, ingång för ström samt på/av-knapp. Dessutom hittar vi reglaget för basen här vilket inte är något ovanligt på billigare system. Vad vi skall tänka på här är att vi dels inte kan stänga av högtalarna på något enkelt sätt annat än genom den lilla knappen på baksidan, att basen regleras här samt att de endast har en audio in.

  Går vi vidare till satelliterna så är det två ganska så plastiga och lätta saker med en enkel design. De är inte så mycket att orda om, man får inte med några fötter till dem så de står direkt mot ytan undertill. Framifrån är de tämligen snygga och de stör definitivt inte.

  Kikar vi på hur själva högtalaren är uppbyggd så noterar vi att den är rund baktill, väggmontering är möjlig men tänk på att med denna rundning så kommer de varken sitta särskilt bra eller se bra ut. De är byggda i ganska så kraftig svart plast så även om det typiska ihåliga ljudet uppkommer när man knackar på dem så är de stabila och man får trycka hårt för att få plasten att svikta.

  Kabeln till högtalarna är två meter och vi kan säga att det är för kort. För de flesta så räcker det säkerligen men många kommer antagligen att bli frustrerade av att man inte kan placera dem som man vill. För att få allt som jag ville så fick kablarna dras synnerligen otympligt och fult.

  Ett stort plus är att högtalarna är magnetiskt avskärmade så att de ej skall störa skärmen.

  Volymkontrollen ogillar jag skarpt. Man kan förstå att den är tillverkad som den är av kostnadsskäl men det blir en stor härva kablar av det hela. Ni minns kanske att jag noterade att det var få delar? Jo det är sladdarna. Det finns helt enkelt inga lösa sådana. Man kopplar så att ljudet går från datorn till volymkontrollen och sedan från volymkontrollen till subwoofern. Visst låter det enkelt? Jämfört med att ha en kabel som går från datorn, till subwoofern och sedan till volymkontrollen så är det ju enklare. Men resultatet blir att man får kablar som går kors och tvärs över bordet. Till råga på allt så är kablarna precis så långa att man borde klara sig, återigen, i de flesta fall. För mig blev resultatet att kablarna är dragna där det går, inte nog med att de måste dras konstigt utan kablarna är även för korta. Det är måhända en billig lösning, men i många fall så blir det kabeltrassel, felplacerade högtalare och kompromissande. Det kanske inte behöver sägas att jag inte alls gillade denna lösningen?

  Ljudet

  Så var det äntligen dags att se vad de går för. Design och kabeltrassel i all ära men det är ljudet som räknas.

  När man slår på dem för första gången efter att ha haft 2800-paketet installerade så märker man att något saknas. Ljudet låter inte alls fel men man kan säga som så att det saknas ett par dimensioner. Det är ett klart och tydligt ljud men en faktiskt lite kraftigare bas (jämfört med 2800) som man möts av först. För att kosta femhundra så är det minst sagt ett bra ljud är första tanken.

  Lyssnar man vidare så bekräftas det att ljudet inte har alla de dimensioner som dyrare system har. Det går inte att peka på något speciellt med min ringa kunskap inom ljud men mycket kan nog skyllas på de klena och kanske i detta läge plastiga satelliterna. Nåväl, ljudmässigt så är det inga mästerverk vi har att göra med men slår vi ut det på kostnaden så kan vi ge dem ett klart godkänt. Man får vad man betalar för.

  För den som vill höja volymen så klarar de faktiskt den biten bra utan att förvandlas till kaffeved. Det kanske inte blir något vackert ljud som kommer ur dem i höga volymer men de klarar av att leverera ljudet utan att tappa kontrollen helt. Notera att diskant och så vidare inte låter särskilt bra vid höga volymer.

  Och så var det basen, ja faktiskt så har den ett lite kraftigare basljud än vad 2800 har. Dock så undrar vi efter ett tag om detta snarare är en flört med de som gillar bas mer än välljud då den kan anses vara aningen "brötig". Så fort man höjer volymen aningen så börjar flåsljud och missljud komma från själva högtalarelementet. Det är inte så att basen i sig förstörs utan att man hör hur högtalarelementet inne i lådan helt enkelt sliter som ett djur. Höjer man ytterligare så börjar basen slutligen att få problem. Och tyvärr så är det inte någon direkt hög volym vi talar om. Volymen räcker men man skall inte förvänta sig att man köper några discohögtalare direkt. Höga ljudnivåer är helt enkelt inte något som detta paket är tillverkat för att klara. Dock så är det fullt tillräckligt för att använda vid sin dator och ha möjligheten att höja volymen rimligt mycket. Var beredd på att höra baselementet flämta, tyvärr.

  För att sammanfatta ljudet från dessa högtalare så är det överlag dugligt. Inga missljud vid normala nivåer, allt låter som det skall och det låter inte illa på något sätt. Vad som kan sägas är det saknas det där lilla extra samt att basen är väl klen när man höjer volymen. Missljudet med högtalarelementet som rör sig kommer tämligen snabbt.

  Slutsats

  Så var det då dags för att ge högtalarna den slutgiltiga bedömningen och det är ganska så svårt att göra. Ljudmässigt så är det långt från mästerverk. Dock så har de en tillräcklig ljudkvalité och man kan höja volymen någorlunda. Vad som är mest negativt är egentligen kablarna och längden på dem. De har naturligtvis inte någon stor chans mot dyrare paket men för de cirka femhundra som man ge för dem så kan man inte förvänta sig det heller och de har trots allt väldigt mycket och bra ljud för en sådan ringa summa.

  Så vad skall man säga? Ja högtalarna är sett till kostnaden riktigt bra även om det finns en del nackdelar, och de får genom priset ett godkänt. Sett till äldre paket är de riktigt mycket bättre när det gäller ljudkvalité. Dock så rekommenderar jag att man skall se på högtalare som ligger någon prisklass högre än femhundra.

   

   

  Fördelar Nackdelar
  Billiga & prisvärda Korta kablar
  Tämligen bra ljud Aningen plastiga satelliter
  Magnetiskt avskärmade Subwoofern klarar ej hög volym
    Störande ljud från subwoofern
   


  17/11-02 | Axman | axman@64bits.se
  Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

  Diskutera denna recensionen i vårt forum!