Innehåll

Creative Inspire Digital 2800

Inledning
Kvalité
Leverans
Designen satelliterna
Designen basen
Sladdar och tillbehör
Volymkontrollen
Anslutningar
Ljudet
Sammanfattning


Tack till Creative som bistod med produkterna för recension.

31/9-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För ett och ett halvt år sedan så testade vi ett par av Creatives ljudpaket, nu är det dags igen och vi tar det nu i två etapper. Vi börjar med tre 2.1 system. Alltså system med två högtalare för vanligt stereoljud samt en subwoofer, det vill säga en bashögtalare. De flesta har inte plats för eller behov av fler högtalare än detta och därför väljer vi att börja med dessa system. Under hösten så kommer vi även att ta oss en titt på de kraftfullare systemen från Creative.

De system vi skall titta på är tre paket ur Creatives rykande färska Inspire-serie. Vi börjar med det dyraste och kraftfullaste av de tre. Nämligen Creative Inspire 2.1 Digital 2800.


Kvalité

Drar vi oss till minnes hur de paket vi tidigare testat var så är det lite blandade känslor, de var tämligen bra paket. Ljudet var bra men klarade inte alls av höga volymer. Basen fick missljud och satelliterna hade problem med att hålla samma volym över hela registret. Det märkes särskilt i de billigare paketen med fyra satelliter.
Det vi undrar över nu är huruvida detta problem kvarstår eller om det är justerat till det bättre. Efter att ha pratat med Creative så säger de att man har satsat extra på ljudet och designen jämfört med tidigare. Inspire-serien är tillverkad med extra hänsyn till ljudet jämfört med de gamla Cambridge SoundWorks. Om detta stämmer eller ej skall vi försöka ta reda på.

Leverans

Creative packar sina system väldigt bra. Allt ligger väl packar så att det inte kan röra sig i lådan. Det är faktiskt så väl packat att man nästan har lite problem med att få ur sakerna. När man väl fått upp sakerna ur lådan så ser man att allt är prydligt inslaget i små plastpåsar. Allt ligger så väl skyddat att det inte kan repas eller skava mot varannat.

Det som ligger i lådan är:

 • 1 st bashögtalare
 • 2 st satelliter
 • 1 st nätadapter
 • 1 st volymkontroll för volym samt bas.
 • 1 st stereokabel 2m
 • 1 st RCA-kabel 2m
 • 1 st adapter för digitalutgång ->RCA
 • 2 st häftlappar för att fästa volymkontrollen

Specifikationer

 • Satelliter: 8W RMS styck
 • Subwoofer: 22W RMS
 • Frekvensomfång: 30Hz-20kHz
 • S/N ratio: 80 dB

Designen satelliterna

Att genomföra tester av ljud är något som vi på 64bits får sköta genom att lyssna och testa. Alltså har vi svårt för att visa siffror. Ljud är dessutom något som alla har lite olika smak för. Vissa föredrar bas, andra föredrar diskant eller kanske rent utav vill att man skall känna vibrationerna i hela rummet. De vi kan göra är att ge vår åsikt samt att presentera lite bilder på hur paketet ser ut. Högtalare är inte bara ljud, de skall även gå att placera i rummet.

Tidigare paket från Creative innehöll satelliter i form av små kuber och de nya högtalarna är tämligen lika. Även om den del har ändrats. Man har lagt ned lite mer tid på att få en bra form, de ser onekligen mindre trista ut än förut. Mycket av intrycket beror på att de är svarta och inte vita/beige som så många högtalare är. De främsta skillnaderna rent praktiskt är att högtalarna är smalare baktill och att foten har förbättrats ganska mycket. Kort sagt så är de stilrenare och mer designade än innan. De är inte mästerverk men jag tror att de har det mesta man kan kräva av en liten kub i design. Foten är väldigt enkel och ser bra ut när man tittar på högtalaren. Främsta fördelen är dock ändå att den gör att högtalaren står stadigt samt att den inte sprider vibrationer till underlaget. Fästen för väggmontering finns, frågan är dock hur bra det blir.

Tack vare att de är smalare baktill är de faktiskt lite lättare att placera och vinkla i rummet än vad de tidigare helt kubiska modellerna var.

Designen basen

Basen är en så gott som helt kubisk låda med ett bashål på vänstersidan och tyg på framsidan. Den innehåller all ektronik så som förstärkare och digital/analoga ingångar. Den är tillverkad i trä och är som satelliterna helt målad i svart. I övrigt är det inte mycket att säga, i praktiken blir den en svart låda med en massa sladdar på baksidan.


  Nästa sida »

 

31/9-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!