Innehåll

Crucial 256 MB PC2700 DDR-SDRAM

Inledning
Specifikationer
Modulen
Prestanda
Överklockning
Slutsats


Tack till Crucial som gjorde denna recension möjlig.

07/10-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Amerikanska Micron grundades 1978 och är idag en av världens största minnestillverkare. Fram till slutet av 1996 sålde bara Micron minnen till stora datortillverkare som t ex Dell och Gateway, men det blev det ändring på då dotterbolaget Crucial grundades i november. Dotterbolaget var först och främst inriktat på att sälja minnen direkt till slutkunder, en marknad där vinstmarginalerna är höga och det finns mycket pengar att hämta. Kunderna tjänade även på detta, eftersom det för första gången gick att köpa minnen direkt från tillverkaren, vilket självklart ledde till låga priser eftersom det inte fanns några mellanhänder.

Försäljningen gick uppenbarligen bra och i mars 1999 så började Crucial även sälja minnen direkt till mindre datorföretag och liknande.

Crucials minnen är välkända för hög kvalitet, prestanda och överklockningspotential. Vi ska nu ta en närmare titt på deras PC2700 DDR-SDRAM, och se hur det står sig mot konkurrenterna.

Specifikationer

Pris Ca 800 kr
Typ 184-pinnars DDR-SDRAM
Storlek 256 MB
Hastighet 167 MHz (333 MHz DDR)
Bandbredd @ 333 MHz DDR 2,67 GB/s
Kretsmärkning 6 ns
Spänning 2,5 V
Hastighetsklassning CL2,5
ECC? Nej

Modulen

Själva modulen ser ut som hos de flesta andra DDR-SDRAM-minnen. Minnet har 8 minneskrestsar på varje sida, dvs det är dubbelsidigt. Vissa moderkort kräver att minst ett av minnena är enkelsidigt då man använder 3 eller fler moduler. Detta är dock inget problem för den normala användaren, som ofta klarar sig utmärkt på 1 eller 2 moduler.
 

Minnet är godkänt för att arbeta i 333 MHz, vilket motsvarar en bandbredd på ca 2,67 GB/s. Minnet är dock klassat till CL2,5, vilket innebär att det inte är godkänt för de allra striktaste minnesinställningarna som ger bäst prestanda. Crucials minnen brukar dock generellt gå att köra i CL2 trots att de säljs som CL2,5. Om detta gäller även detta minne kommer vi givetvis även att ta reda på.

CL2 och CL2,5 är de klassindelningar som finns bland DDR-SDRAM-minnen. De anger vilka timings minnena är godkända att köras i. Lägre timings ger lägre svarstider vilket ger bättre prestanda. Därför är minnen godkända för CL2 ett bättre val än de som är godkända för CL2,5. Som jag nämnde tidigare så är det många tillverkare som inte godkänner sina minnen för CL2, trots att de oftast klarar det. Därför är det viktigt att, innan man köper ett minne, ta reda på ungefär hur högt minnet går att köra med hårda timings genom att exempelvis läsa recensioner som denna. ;)


Kretsarna är märkta med en 6:a på slutet, vilket innebär att de är på 6 ns. För att få reda på hur många MHz detta motsvarar så tar man 1000 och delar i 6 ns. 1000/6 = 166.67 MHz, men eftersom minnet är ett DDR (Double Data Rate) så tar man detta värde gånger 2. Då får vi ungefär 333 MHz, vilket är precis vad minnet är godkänt att klara.

Prestanda

Under alla testerna användes nedstående testsystem:
CPU: AMD Athlon XP1900+
Moderkort: MSI KT3-Ultra (KT333) med BIOS-version 3,5
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60 GB
Nätaggregat: Chieftec 340W
Ljudkort: ALC650, ljudet var dock inaktiverat under alla tester.
Operativsystem: Windows 2000 Pro med SP3

Vid "CL2" användes dessa minnesinställningar:
Cas latency: 2
Row Precharge Time: 2T
RAS Pulse Width: 5T
RAS to CAS delay: 2T
1T command: Påslaget
Fast command: Ultra

Och vid "CL2,5" användes dessa minnesinställningar:
Cas latency: 2,5
Row Precharge Time: 3T
RAS Pulse Width: 6T
RAS to CAS delay: 3T
1T command: Avaktiverat
Fast command: Normal

Vi jämförde minnet med ett motsvarande minne från en annan stor tillverkare på minnesmarknaden, Samsung.

Vi lyckades få Crucial-minnet stabilt med CL2-inställningar, men för detta krävdes det att vi höjde spänningen till minnet från 2,5 till 2,8V. Som referens så klarade Samsung-minnet av att köra samma klockfrekvens och CL2-inställningar med endast 2,6V. 

Vi började med att testa prestandan med hjälp av minnestestet i programmet SiSoft Sandra 2002. Programmet mäter den teoretiska minnesbandbredden hos datorn och ger således ingen bild av hur mycket prestanda man faktiskt får ut i praktiken. Det är dock ett bra verktyg för att jämföra den teoretiska bandbredden som de olika minnena ger vid olika inställningar. Siffrorna anger antal poäng.



Här ser vi tydligt prestandaskillnaden mellan de olika inställningarna. Vi ser också att Crucial-minnet presterar lite bättre än Samsung-minnet med samma inställningar och klockfrekvens i de flesta testerna, skillnaden är dock väldigt liten och ryms inom felmarginalen.

Prestandan i Sandra är visserligen intressant att jämföra, men det är ändå hur minnet presterar i praktiken som är viktigt. Därför har vi även testat minnena i FPS-spelet Quake 3. Alla testerna kördes med ljudet inaktiverat, och med High Quality-inställningar. Siffrorna anger antal FPS (Frames Per Second), dvs antal bilder per sekund.

Även här ser vi en relativt stor prestandaskillnad mellan de olika minnesinställningarna. Skillnaden mellan Samsung och Crucial-minnet är dock minimala.

Vi har även testat minnet i demo-versionen av det relativt nya onlinespelet Unreal Tournament 2003. Alla testerna kördes i 800x600. Siffrorna anger antal FPS.

Här ser vi också en relativt stor skillnad mellan de olika minnesinställningarna. Skillnaderna mellan de två tillverkarna är dock även här minimala.

Sammanfattningsvis så kan vi dra slutsatsen att Crucial-minnet presterar ungefär lika bra som konkurrenten Samsungs motsvarande minne. Vi ser också att minnesinställningarna är ganska viktiga för hur ett system presterar.

Överklockning

I dagens läge är det väldigt viktigt att ha ett minne som klarar av att köras i höga frekvenser, gärna samtidigt som man kör optimala minnesinställningar. Annars finns risken att minnet blir en flaskhals i systemet, dels för prestandan i sig pga att det inte klarar optimala minnesinställningar, och dels för att det kan bli ett hinder när man överklockar genom att det blir instabilt.

För att testa hur högt minnena gick att överklocka så höjde vi busshastigheten i 1 MHz-steg från 100 MHz och uppåt samtidigt som en divider på 3/5 (FSB / minneshastighet) användes. Med hjälp av 3/5-dividern så kunde minnet köras i 167 MHz trots att busshastigheten låg på 100 MHz. Detta leder givetvis till dålig prestanda, men det ger oss ett ypperligt tillfälle att testa hur högt minnet går att köra utan att behöva oroa oss för att processorn eller moderkortet blir ostabilt pga för hög busshastighet.

För att avgöra om minnet var stabilt kördes 3DMark 2001 under några timmar.

Vi började med att använda standardspänningen 2,5 V, och lyckades då köra minnet i 182 MHz med CL2,5-inställningarna. Med de tuffare CL2- inställningarna gick minnet tyvärr bara att köra i 159 MHz.

Ökad spänning leder oftast till att det går att överklocka mer. Därför ökade vi minnesspänningen till 2,8 V och detta hade en positiv inverkan. Minnet gick nu att köra i 192 MHz med CL2,5-inställningarna och 168 MHz med CL2-inställningarna.

Som referens så klarade Samsung-minnet av 164 och 189 MHz vid CL2 respektive CL2,5-inställningarna vid 2,5 V. Vid 2,8 V klarade det av 182 respektive 198 MHz. Crucial-minnet gick alltså tyvärr inte överklocka lika bra som Samsung-minnet, och det var tråkigt att det inte klarade CL2-inställningarna vid 2,5 V och 333 MHz.

Slutsats

PC3200-minnen godkända för 400 MHz börjar nu bli vanliga på marknaden, de kostar dock något mer än PC2700. Dessutom finns det många frågetecken kring stabilitet och kompatibilitet med dagens moderkort som stöder denna nya standard.

Om man planerar att överklocka, men inte vill satsa på ett PC3200-moderkort, så kan det ändå vara ide att satsa på ett PC3200-minne eftersom man då minskar chansen för att minnet blir ett problem vid överklockning.

Crucials PC2700-minne är ett mycket bra minne som klarade av att köras i ganska höga frekvenser. Det ger lika bra prestanda som huvudkonkurrenten Samsung. Samsung-minnet i detta test och Samsung-minnen i allmänhet går dock att köra i högre klockfrekvenser med mer optimala minnesinställningar och därför är de att föredra. Crucial-minnet gick inte att köra med CL2- inställningar i 167/333 MHz vilket gör det svårt att rekommendera minnet.

Visserligen presterar det bra prestandamässigt, och icke att förglömma är att Crucials minnen genom tiderna har hållit mycket hög kvalitet. Konkurrenterna erbjuder emellertid högre överklockningspotential till ett något lägre pris.

Crucial är generösa med sina köpvilkor, och erbjuder 30 dagars öppet köp vid kompatibilitetsproblem om man köper minnet direkt via deras hemsida. Detta är givetvis en fördel, speciellt om man har en märkesdator och är osäker på om minnet kommer att vara kompatibelt eller inte.  

Fördelar Nackdelar
Hög prestanda Låg överklockningspotential
Hög kvalitet Bättre alternativ finns på marknaden
30 dagars öppet köp vid kompatibilitetsproblem*  

* gäller om man köper minnet direkt från Crucial




 

07/10-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!