Innehåll

DFI PRO875 Lanparty

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Intel har nyss lanserat ett nytt moderkortschipsetet, Intel 875P. Det är en hel del nyheter kring detta chipsetet, bland annat stöd för Dual Channel DDR400, 1 Gbit LAN, stöd för processorer med en busshastighet på 800 MHz, Serial ATA och mycket mera. DFI nöjde sig dock inte med att lansera ett kort med enbart dessa nyheter, de har själva inkluderat en mängd mer eller mindre användbara funktioner för att få sitt eget moderkort att stå ut i mängden.

Något annat speciellt med detta moderkort är LAN-temat som går rakt igenom hela produkten. Moderkortet är alltså avsett för personer som gillar LAN och ofta går på dem. Som exempel på detta kan nämnas att man får med en bärsele, och att vissa delar på moderkortet är UV-känsliga.

Skall man springa till affären och köpa ett nytt moderkort med en gång eller är skillnaden inte så enorm mot de till synes blekare 845PE-moderkorten?

Specifikationer

DFI PRO875 Lanparty bygger runt ett nytt chipsetet vilket gör att det innehåller en del trevliga funktioner och egenskaper. Här under kommer först en lista med detta moderkorts specifikationer.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Willamette/Northwood, med 400-, 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 875P.
Revisionsnummer A.
BIOS-version 875D3509.BIN
PCI-platser 5 stycken, PCI 2.2-kompatibla.
AGP-platsen AGP 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Ljud 6-kanalsljud (Intel ICH5R, sydbryggan, AC97).
Nätverk Intel 82547EI Gigabit LAN CSA , 10/100/1000 Mbit.
RAID 2-kanals ATA133-RAID-kanal, HighPoint 372N RAID (0, 1, 0+1 och 1.5).
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, klara RAID 0 (Intel ICH5R, sydbryggan).
Övrigt Klarar HyperThreading Technology, UV-känsliga komponenter.

Som redan nämnt är detta moderkort utrustat med helt nya syd- och nordbryggor. Dessa är Intel 875P och ICHR5. Båda dessa chip innehåller en mängd nyheter vilket ni säkerligen har lagt märke till ovan. Den största skillnaden är officiellt stöd för processorer med en busshastighet på 800 MHz och stöd för Dual Channel DDR400. Detta gör att minnesprestandan teoretiskt kan öka med 100 % mot Single Channel DDR400. Dual Channel innebär alltså att det finns två minneskanaler på moderkortet. Detta gör att man måste ha två likadana minnesmoduler för att kunna dra nytta av detta. Andra nyheter är inbyggt stöd för SATA, man behöver alltså inte längre integrera extra chip på moderkortet för att kunna få sådana kontakter för nu finns det inbyggt direkt i sydbryggan. Ytterligare en nyhet är det inbyggda nätverkskortet på hela 1 Gbit. Detta nätverkskort är också kopplat direkt till nordbryggan på moderkortet vilket gör att signalerna slipper ta upp värdefull bandbredd på PCI-bussen genom sydbryggan som annars är den vanliga vägen för nätverkstrafik från inbyggda nätverkskort. AGP 8X är också en nyhet men denna är inte lika efterlängtad eftersom skillnaden mot föregående AGP 4X-standard är minimal och knappt mätbar. Allt detta gör att moderkortet känns mer framtidssäkert eftersom det innehåller såpass många nya funktioner.

RAID 1.5 är för tillfället något exklusivt för DFI, det är idag enbart de som officiellt tillhandahåller denna RAID-form till sina moderkort. RAID 1.5 är enligt DFI själva en blandning av RAID 0 och RAID 1 fast man skall enbart behöva ha två hårddiskar för att kunna använda det, alltså RAID 0+1 fast man behöver inte ha fyra stycken hårddiskar som brukligt. Hur detta fungerar rent praktiskt är det dock svårt att tolka. På grund av att vi inte fått någon konkret information från DFI tvingas vi själva försöka tolka hur RAID 1.5 fungerar och här kommer våran gissning. Vi antar att samma information sparas på båda hårddiskarna som man använder, man speglar alltså informationen. Detta medför att säkerheten ökar eftersom exakt samma information sparas på de båda hårddiskarna. Detta är dock vanlig RAID 1. Vad som sedan sker är att informationen delas upp på de båda hårddiskarna, så kallad striping, alltså RAID 0. Detta ökar i detta fall läsprestandan eftersom varannan "fil" kan läsas från den ena hårddisken och de andra "filerna" från den andra. Det man förlorar på detta är dock att ens totala hårddiskkapacitet halveras. Använder man sig av två stycken 80 GB diskar kan man enbart nyttja 80 GB av dessa 160 GB.

Tyvärr saknar jag en hel del funktioner på detta moderkort. Den största missen är enligt mig avsaknanden av firewire-portar. Idag börjar det komma en hel del externa tillbehör som använder sig av denna kontakt. Därför är det enligt mig synd att DFI valt att inte inkludera sådana. Något annat som också saknas men som är en funktion jag önskar är dubbla BIOS-kretsar. Dessa gör att om man misslyckas med en omprogrammering av BIOS har man alltid en BIOS-krets som man kan starta datorn med. Idag skickas allt fler moderkort ut med en sådan funktion och jag tycker det rent ut sagt är dåligt att DFI valt att inte göra så.


  Nästa sida »


19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!