Innehåll

DFI AD77 Infinity

Inledning
VIA KT400
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara och dokumentation
Prestanda
Slutsats


Tack till DFI som gjorde denna recension möjlig.

29/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

BIOS:et på moderkortet är det sedavanliga Award/Phoenix 6,0. Det är överskådligt och moderkortstillverkaren har valt att följa samma layout som de flesta andra tillverkare, vilket gör att man hittar allt där man förväntar sig att hitta det.

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS, alltifrån mängder av minnesinställningar till möjlighet att ställa in AGP-hastigheten. Förutom den vanliga möjligheten att övervaka temperaturer, varvtal och spänningar så finns även möjligheten att välja processortemperaturer då datorn automatiskt stängs av. Detta är givetvis bra för att förhindra att processorn blir överhettad vid händelse av att t ex processorfläkten skulle gå sönder. Kombinerat med att man kan välja en temperatur (förslagsvis lägre än avstängningstemperaturen) då moderkortet börjar larma med hjälp av "PC-speakern" så får man ett ganska bra skydd mot långvarig överhettning, till exempel om processorkylarens fläkt skulle sluta fungera. Något skydd mot direkt överhettning till föjd av att till exempel kylaren lossnar finns dock inte eftersom moderkortet, som vi nämnde tidigare, har en extern temperatursensor och inte använder den som finns inbyggd i processorn.

I BIOS finns möjlighet att ändra följande saker, främst associerat till överklockning:

  • Multiplier 5-12,5x
    Vi försökte använda denna funktion med en upplåst Thoroughbread A, Thourughbread B och en hederlig gammal Thunderbird men alla försök att ändra multipliern resulterade i att skärmen bara blev svart när man bootade. Vi blev tvungna att rensa CMOS för att över huvud taget få datorn att boota igen. Vi hoppas att DFI kan fixa detta problem i en framtida BIOS-uppdatering, där de helst samtidigt inkluderar stöd för högre multipliers än 12,5x.
     
  • Processorspänning 1,1-2,0 V
    Här har tillverkaren varit generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är ganska ovanligt och mycket bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. När 2,0 V valdes i BIOS fick man ut ca 1,99 V (enligt moderkortets sensor).
     
  • Busshastighet 133-165+ MHz
    Vi blev minst sagt förvånade när vi tittade i moderkortsmanualen och insåg att man var tvungen att använda jumprar för att få tillgång till de tre olika busshastighets-stegen 100/133 och 166 MHz. Jumprar hör definitivt till det förgångna och det är trist att tillverkaren inte tänkt på detta. När man jumprar moderkortet för 133 MHz för man tillgång till 133-165 MHz i BIOS. I BIOS kan man sedan ändra busshastigheten inom detta intervall i 1 MHz-steg. På grund av problemen med multiplierändringarna hade vi inte någon möjlighet att kontrollera vilka busshastigheter man får tillgång till då man jumprar moderkortet för 166 MHz, och inte heller kunde vi kontrollera hur högt det gick att höja busshastigheten innan moderkortet blev instabilt.
     
  • AGP-spänning 1,5-1,8 V
    Att ändra AGP-spänningen kan hjälpa vid överklockning av grafikkortet. Det kan även vara användbart för att lösa eventuella stabilitetsproblem med grafikkortet. Att man kan ändra denna spänning börjar bli vanligare bland moderkorten och det är givetvis bra att denna funktion även återfinns på detta moderkort.
     
  • Chipset-spänning 2,5-2,8 V
    Det är faktiskt mycket ovanligt att man kan ändra denna spänning på ett moderkort. Syftet med att göra det är att ökad chipset-spänning kan leda till att man öka busshastigheten mer (om det är chipset som begränsar). Tyvärr hade vi inte möjlighet att testa om detta hade någon inverkan på hur högt man kunde köra busshastigheten på grund av de problem med multiplierändringar vi hade.

För att sammanfatta överklockningsfunktionerna så är de goda och det är bra att processorspänningen går att justera upp till 2,0 V. Om bara DFI får ordning på problemen med multiplierändringar så är moderkortet en utmärkt grund till ett system som ska överklockas hårt. Vi får lova att återkomma med vidare information om detta problem och om en lösning blir möjlig så kommer vi självklart att testa hur högt det går att höja busshastigheten innan moderkortet blir instabilt.

Stabiliteten på moderkortet var mycket hög och vi hade inga som helst problem med att datorn hände sig eller liknande, även fast vi körde 3DMark 2001, som belastar datorn mycket hårt, flera dagar i sträck. Detta är något man givetvis ska förvänta sig och kräva av ett moderkort, men som också är viktigt att testa.

Många moderkort med 4 stycken DIMM-platser brukar ha stabilitetsproblem om man kör med minnen i alla minnesplatser. Vi provade att installera 4 stycken enkelsida 256 MB PC3200 DDR-SDRAM från Samsung med positiva resultat, moderkortet var till vår förvåning helt stabilt. Notera dock att minneshastigheten 400 MHz inte gick att välja i BIOS med 3 eller fler minnen monterade p g a de begränsningar i KT400-chipset som vi nämnde tidigare. Minneshastigheten ändrades istället automatiskt ner till 333 MHz om 400 MHz valdes i BIOS.

Mjukvara och dokumentation

Vilken mjukvara som följer med ett moderkort må vara det sista man tittar på vid inköp, men det är ändå något som bör tas upp för att kunna få en bra helhetsbild över vad som faktiskt följer med moderkortet.

Förutom DirectX, drivrutiner för chipset och alla integrerade funktioner så medföljer två programvaror på CD-skivan:

  • Winbond Hardware Doctor
    Med hjälp av detta program kan man enkelt övervaka temperaturer, spänningar och varvtal i Windows. Programmet är inte direkt revolutionerande, men det erbjuder ett enkelt sätt att övervaka datorns hälsa inifrån Windows.
     
  • McAfee VirusScan Online
    Som namnet antyder så är detta ett antivirus-program från välkända McAfee. Programmet ser till att hålla virusdefintionerna kontinuerligt uppgraderade via kontakt med McAfees server.

En diskett med drivrutiner för RAID-controllern medföljer även. Denna krävs under Windows 2000 och XP-installationen om man vill boota från RAID-controllern.

Två stycken manualer medföljer. Den första handlar om själva moderkortet, hur man ställer in det, hur man ska koppla allt o s v. Denna bok är mycket överskådlig ,skriven på utmärkt engelska och är inte lika svårläst och oöverskådlig som moderkortsmanualer ofta kan vara. Den andra manualen handlar helt om RAID-controllern och hur man konfigurerar denna. Även denna manual håller mycket hög klass.


« Föregående Nästa sida »


29/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!