Innehåll

DFI NFII Ultra LANParty

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till DFI som gjorde denna recension möjlig.

14/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

DFIs storsatsning på moderkort riktade mot slutkundsmarknaden i form av sin LANParty-serie, visade sig i våra recensioner av socket A-kortet DFI KT400A LANParty och socket 478-kortet DFI PRO875 LANParty inte direkt vara lyckad, i varje fall inte om vi tittar på socket A-sidan. Den främsta anledningen till att vi inte betraktade socket A-moderkortet som särskilt lyckat var främst på grund av valet av chipset; VIAs KT400A som kortet baseras på framstod endast som en mycket blek konkurrent till NVIDIAs nForce2, och detta var den främsta anledningen till vårt inte så positiva omdöme.

Under vår recension av det KT400A-baserade moderkortet kunde vi konstatera att DFI på sin hemsida skyltade om ett nForce2-baserat moderkort med liknande egenskaper som det vi testade. Av kortet fanns det dock varken recensioner eller exemplar ute i handeln. Tillverkaren har dock sedan vår recension fått ut moderkortet i handeln, och även gett oss möjligheten att granska det. Detta nForce2-baserade moderkort har fått namnet NFII Ultra LANParty.

Specifikationer

Låt oss som vanligt börja med att titta på moderkortets specifikationer.

Pris Ca 1750 kr
Tillgänglighet Tillgängligt i flertalet butiker
Storlek 30,5 x 24,5 cm (H x B)
Processorstöd Samtliga socket A-processorer som för närvarande finns tillgängliga på markanden.
Nordbrygga NVIDIA nForce2 Ultra 400
Sydbrygga NVIDIA nForce2 MCP-T
AGP-stöd AGP 4X/8X
PCI-platser 5 stycken
Minnesplatser 3 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400
Maximal minneskapacitet 3 GB
IDE-standard ATA/133
IDE-kontakter 2 stycken
USB-portar 4 stycken (+2 st via frontportar)
USB-standard 2.0
Lediga fläktuttag (3-pin) 3 stycken
Ljud Realtek ALC650 + NVIDIA SoundStorm
Nätverk Dubbla LAN-kontrollers (NVIDIA MCP-T + Realtek RTL8101L)
RAID (Parallell ATA) HighPoint HPT372N (4 enheter)
Serial ATA (SATA) Marvell 88i8030-krets (1 enhet)
FireWire (IEEE1394) NVIDIA MCP-T (3 kontakter)
Testad BIOS-version 2003/07/18
Testad PCB-revision A

Som synes har DFI valt att integrera en mängd funktioner på moderkortet och vi har, utifrån specifikationerna, svårt att hitta något som direkt saknas gällande funktionerna. Om det är bra eller inte med mängder av integrerade funktioner kan förvisso diskuteras, men så länge som priset hålls nere och man har användning för funktionerna så finns det pengar att spara. Genom att köpa ett moderkort med de integrerade funktioner man behöver istället för att köpa ett billigare dito samt lösa produkter för att få de funktioner man efterfrågar kommer man i de allra flesta fall billigare undan. Om detta moderkort är värt sitt pris återstår dock att se i denna recension.

Vi ser också att DFI valt att basera sitt kort på den dyrare MCP-T-sydbryggan istället för den enklare MCP-bryggan. Skillnaden är att man då får tillgång till integrerat stöd för FireWire, Ethernet samt NVIDIAs SoundStorm-system. Är ni som läsare intresserad av mer djupgående information om nForce2 rekommenderar vi att ni tar en titt på vår recension av Abit NF7-S.

DFI ger tre års garanti på alla sina moderkort, vilket är ovanligt bland moderkortstillverkare som normalt sett bara ger ett års garanti. Detta är mycket trevligt, inte minst med tanke på att moderkort tveklöst hör till de komponenter som oftast går sönder i en normal PC.

I förpackningen

Liksom hos den KT400A-baserade föregångaren var moderkorts-förpackningens storlek något som överraskade oss; förpackningen var lite mer än dubbelt så stor som vanliga moderkortsförpackningar brukar vara.

Vi hade våra aningar om att det kanske skulle vara ett billigt försäljningstrick (läs: luft), men förpackningens vikt talade emot detta. I denna stora förpackningen fann vi en rad mindre förpackningar, och mycket snabbt stod det klart att detta moderkort levereras med en mängd extratillbehör, som i princip är identiska med dem som medföljer förgångaren.

Ett av dessa tillbehör var en smidig 5.25"-enhet med så kallade frontportar. Dessa möjliggör enkel åtkomst av de vanligaste anslutningarna via framsidan av datorn. Anslutningarna som erbjuds är en FireWire-kontakt, två USB-kontakter, en hörlurskontakt samt en mikrofonkontakt. Antalet samt valet av kontakter bör tillfredställa de flesta.

Enheten är tillverkad i hederlig beige plast, ett färgval som kanske kan diskuteras men som troligtvis fungerar tillsammans med flest chassin. Ett tveksamt val trots allt eftersom moderkortets målgrupp är personer som ofta går på LAN-Partyn, och således gärna vill ha en snygg dator. Detta är något som moderkortstillverkaren känner till; de andra tillbehören, samt moderkortet i sig är tillverkat för att vara estetiskt tilltalande och därför finner vi färgvalet tämligen underligt. Nåväl, kvalitén på denna enhet var trots allt godkänd, även om den kändes något plastig. Vill man dölja kontakterna går detta hursomhelst utmärkt; en uppfällbar lucka döljer smidigt portarna.

I en annan liten kartong fann vi en bärsele som ska göra det smidigt för LAN-Party-besökare att transportera sina datorer. Att montera bärselen runt chassit var ingen större bragd; selens enkla men smarta uppbyggnad gjorde att avsaknaden av en manual egentligen inte vara något problem.

På sidan av bärselen finns det även ett fack där man kan placera till exempel tangentbord och mus. För er som vill agera reklampelare åt DFI så var tillverkaren vänlig nog att placera en logo i plast på bärselen, dock ej en särskilt stor sådan. För övrigt så medföljer även en axelrem, något som naturligtvis är välkommet för de som har lite högre chassin.

Produkten fungerade faktiskt mycket väl, och även med ett tungt chassi gick det förhållandevis enkelt att förflytta sig med datorn antingen över axeln eller i handen.

I en ytterliggare förpackning fann vi så kallade rundade kablar, det vill säga vanliga hederliga flatkablar som tvinnats ihop och plastats in med tjock plast för att underlätta kabeldragning i chassit samt för luften att ta sig fram i det.

Tre kablar medföljer: två ATA133-kablar samt en floppy-kabel. Längden på samtliga av dessa kablar är helt klart godkänd, och det ska till ett ganska stort chassi för att längden ska bli otillräcklig. Kablarna är för övrigt avskärmade med någon form av tunn metall, för att förhindra att störning reducerar prestandan hos kablarna. Generellt sett kan man se en smärre prestandaförbättring när man använder kablar som dessa jämfört med vanliga flatkablar, men prestandaskillnaden är i de flesta fall i princip försumbar. Den största fördelen med denna typ av kablar är trots allt att de underlättar kabeldragning, inte stör luftflödet lika mycket som vanliga flatkablar samt att de anses vara mer estetiskt tilltalande än flatkablar.

Något som utmärker just dessa kablar är att de är UV-känsliga, vilket innebär att de reflekterar UV-ljus och omvandlar det till ljus som vi människor kan se, i det här fallet grönt. Detta är naturligtvis tänkt för de som vill ha en snygg dator, till exempel de som åker på LAN-Partyn och vill ha något att visa upp bredvid skärmen.

I den sista lilla förpackningen fann vi tillsammans med en del annat de tillbehör som normalt brukar följa med ett moderkort. Närmare bestämt en Serial ATA-kabel, en strömkabelsadapter för Serial ATA-enheter, en GamePort för montering vid kortplatserna, digitala ljudin- och utgångar samt en plåt med två FireWire-portar för montering på samma ställe. DFI hade glömt att inkludera information i dokumentationen om de digitala ljudkontakterna, och därför skickas ett manualtillägg med som beskriver dessa.

Tillverkaren har även valt att skicka med en förpackning kiselbaserad kylpasta. Ansvaret att skicka med detta ligger dock egentligen hos kylningstillverkarna. Ändock är det naturligtvis trevligt att DFI även inkluderar kylpasta i sitt tillbehörspaket.

Medföljer gör även i vanlig ordning dokumentation, i detta fall en ganska omfattande sådan. Tre former av dokumentation medföljer: en huvudmanual på fem språk, en tilläggsmanual på engelska som tar upp en del av mjukvaran och tillbehören, och en kortfattad sammanfattningsmanual tryckt som en broschyr, som med bilder och kortfattad text beskriver hur man går till väga för att installera moderkortet och dess tillbehör.

Två stycken CD-skivor samt en diskett med RAID-drivrutiner medföljer även. På dessa skivor fann vi, förutom mjukvaran själv, följande:

  • WinBond Hardware Monitor: ett program för att övervaka spänningar, varvtal och temperaturer inifrån Windows.
  • McAfee Virusscan Online: ett antivirusprogram från välkända McAfee.
  • Radarsync: ett program som automatiskt kontrollerar att man har de senaste drivrutinerna och programmen för den hårdvara man har installerad.
  • WinFlash: ett program för att möjliggöra programmering av BIOS:et inifrån Windows.
  • interVideo WinCinema: ett litet mjukvarupaket för att titta på DVD-filmer, samt för att redigera videofilmer.

Ett tämligen bra mjukvarupaket, även om mjukvaran av naturliga skäl känns tämligen oviktig vid slutbedömningen av moderkortet så är det naturligtvis trevligt med ett gediget mjukvarupaket.

Medföljer gör också en stor LANParty-logo som går att montera på exempelvis sidan av chassit om man så önskar. En något behändigare så kallad "Casebadge" för montering på chassit medföljer även. Sist men inte minst medföljer en påse byglar, som för övrigt är utformade så att de enkelt ska gå att greppa mellan fingrarna.

Ska vi sammanfatta det som medföljer moderkortet så är det ett tämligen välfyllt paket med tillbehör, som i de flesta fall är smart och användbara. Vilka tillbehör som är onödiga eller inte är naturligtvis upp till var och en att avgöra, men tillbehören torde mer eller mindre komma till användning för de flesta, inte minst för de som åker på LAN-Partyn. Sist men inte minst så är både mjukvaran och dokumentationen utmärkt, vilket naturligtvis är positivt men kanske inte avgörande vid slutbedömningen av moderkortet.


  Nästa sida »


14/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!