Innehåll

DiskOnKey Classic 2.0 och Pro

Inledning
DiskOnKey Pro
DiskOnKey Classic 2.0
Tester
KeySafe
MyKey
Slutsats


Tack till M-Systems som gjorde denna recension möjlig.

08/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Tester

Va har utfört en del tester med hjälp av HD Tach 2.61. Vi testade också hur lång tid det tog att överföra en 30 MB stor fil från datorn till enheten. Vi mätte sedan hur lång tid det tog att kopiera tillbaka den. Vi kom fram till att den överföringshastigheten vi fick fram genom dessa två sistnämnda försök överensstämmer väldigt bra med de värderna HD Tach gav.

Som ni ser presterar Classic 2.0 betydligt bättre än vad de andra två enheterna gör, både i skriv- och läsprestanda. Nästan 3,5 MB/s är inte dåligt alls. Om man har en 512 MB-sticka tar det alltså drygt två och en halv minut att läsa runt 500 MB data från den. De andra två enheterna presterar bra, även om de inte kommer i närheten av prestandan på Classic 2.0.

KeySafe

Som man nästan förstår av namnet är detta ett program som gör att man kan lösenordsskydda enheten. Hur säkert detta är eller hur det går till har jag inte lyckats få fram någon information om. Något som i alla fall är säkert är att programmet är mycket lättanvänt. Det första man får göra när man startar det är att välja hur stor del av enheten som skall vara skyddad och vilket lösenord man vill ha. När detta är gjort formateras den, och när detta slutligen är klart kommer det att dyka upp två enheter i utforskaren istället för normalt en. Namnet på dessa är ”PublicZone” och ”PrivacyZone”. PrivacyZone är alltså den del av enheten som är skyddad med lösenord. För att kunna spara och läsa information där måste man alltså fylla i ett lösenord.

MyKey

MyKey är ett verktyg som gör att man lätt kommer åt alla funktioner och inställningar som ens DiskOnKey har. Man kan se hur mycket utrymme man har ledigt, man kan synkronisera mappar, kolla om det finns några uppdateringar till enhetens mjukvara och mycket mera.

Programet är mycket enkelt att använda, det kommer automatiskt upp när man sätter i en DiskOnKey och försvinner när man tar bort en. Programmet gör hela handhavandet mycket enkelt, man kan som sagt gör allt man kan tänkas vilja göra med sin DiskOnKey i ett enda program!

Slutsats

Båda enheterna är mycket användbara om man har behov av att flytta filer snabbt och enkelt mellan olika datorer. Tyvärr är ingen av de enheterna vi testat perfekt. DiskOnKey Classic 2.0 är snabb, men också stor rent fysiskt. Sedan tjänar man inte så mycket på att ha USB 2.0-överföring på de mindre enheterna. DiskOnKey Pro är liten, har ett annorlunda utseende och fungerar även den mycket bra. Tyvärr har man använt sig av lackad plast vilket gör att jag ställer mig frågande till hur den kommer att se ut efter ett tags användning.

Enheterna saluförs inte i Sverige ännu vilket gör att vi heller inte kan nämna vare sig pris eller riktpris.

DiskOnKey Pro

Fördelar Nackdelar
Liten (fysiskt) Lackad plast
Utseendet? Dokumentationen
De medföljande programmen  
Drivrutinslös  

DiskOnKey Classic 2.0

Fördelar Nackdelar
Snabb Stor (fysiskt)
De medföljande programmen Dokumentationen?
Drivrutinslös  « Föregående  

 

08/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!