Innehåll

Easy-IDE IDE-adapter för USB 2.0

Inledning
IDE till USB och tvärtom...
Dags att öppna lådan
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Ett stort tack till Eksitdata som bistod med denna produkt för recension.

26/7-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Extra hårddiskar och lösa CD-läsare är det säkert många datorägare som har liggande. Äldre enheter som har förpassats till bra-att-ha-lådan ifall det skulle behövas någon gång. Ser man till verkligheten är det oftast där sakerna stannar för att mer eller mindre falla i glömska. Man orkar helt enkelt inte öppna datorn varje gång man vill ha lite tillfälligt lagrningsutrymme att experimentera med. Som tur är finns det företag som vill hjälpa oss datoranvändare med detta. Produkten i denna recension är just tänkt för att kunna koppla in extra IDE-enheter till en dator på ett enkelt sätt.

IDE till USB och tvärtom...

Det vi har att göra med är en liten enhet som på ett enkelt sätt ansluter standard IDE-enheter till datorn via USB. På så sätt skall det vara möjligt att använda hårddiskar, optiska enhter och annan utrustning med IDE-interface utan att behöva öppna datorn. IDE (ATA) är det i dag vanligaste sättet att ansluta lagringsmedia till hemdatorer. Med hastigheter på upp till 133 Mb/s (i teorin) är det ett gränssnitt som hanterar dagens hårddiskar och CD/DVD-läsare utan problem. Nackdelen med detta interface ligger i det begränsade antal enheter man kan ansluta per kanal (2 st) samt att man inte kan ansluta enheter under drift (hotplug).

Vill man kunna lägga till och ta bort enheter när datorn är igång får man titta på andra lösningar. En av dessa är SCSI. Med speciella kontrollerkort i kombination med hotplug-kabinett kan man skapa ett system som möjliggör byte av hårddiskar i drift. Dessutom passerar man gränsen på 2 enheter per kanal. Nackdelen ligger i priset. Ett hotplug-system baserat på SCSI är mycket dyrt och är mer avsedda för servrar där man kör RAID-system. Dessutom kan man inte ansluta en extra CD-brännare eller en ZIP-drive på detta sätt.

För den glade entusiasten som vill koppla in en hårddisk tillfälligt behövs en enklare och billigare lösning. Kravet är att enheter skall kunna läggas till och tas bort utan att behöva starta om datorn samt att begränsningen på antalet enheter flyttas så att den inte blir ett praktiskt hinder. Vad är då inte mer lämpligt än USB? Detta gränssnitt finns på de flesta datorer som inte är allt för gamla och har de egenskaper som eftersöks: hotplug, plug & play samt en gräns på max 127 anslutna enheter. Har man lite nyare hårdvara är man säkert begåvad med USB 2.0, vilket ger en teoretisk överföringshastighet på 480 Mbit/s.

Dags att öppna lådan

När man beställer denna produkt får man en skaplig låda som på ett sakligt sätt visar vad den innehåller. Inuti ser det dock lite stökigt ut eftersom lådan saknar uppdelningsväggar som brukligt är för att hålla innanmätet på plats. Själva adaptern ligger förpackad i en antistatpåse och är inlindad i en liten bit skumgummi. Den vita asken innehåller en nätadapter på 12 V/1.5 A som ser till att ge den extra ström som hårddiskar och optiska läsare behöver. I botten på lådan ligger en liten CD-skiva med manual och drivrutiner. Ingen dokumentation på papper medföljer över huvud taget.


Innehållet i lådan:
  • Easy IDE-adaptern
  • En 12 V-adapter på 1.5 A (typ "väggvårta")
  • En mini-CD (8 cm) med manual och drivrutiner

Det ser inte mycket ut för världen när man tar ut innehållet och lägger det framför sig. Låg vikt och litet format dominerar, vilket är en fördel om man vill ta med sig adaptern. Annars är konstruktionen enkel och känns lite plastig. Trots detta verkar det som USB-adaptern tål en del, vilket är ett krav för att en sådan produkt skall kunna användas som det är tänkt.


I vissa fall kan det även följa med en adapter för 2.5"-hårddiskar i paketet. I recensionsexemplaret fanns dock inte denna med. Läser man i manualen står det att denna är en "option", dvs ett ej nödvändigt tillägg.

Angående manualen så finns denna enbart på den lilla CD-skivan. Något på papper finns inte i förpackningen. Vill man ha detta får man skriva ut den själv. Manualen är i pdf-format, vilket gör att den kan läsas på de flesta system under de flesta operativsystem. Av någon lustig anledning finns manualen i tre upplagor på skivan. Alla tre är på engelska, identiska till innehållet och med samma datum. Man skulle kunna tro att det har blivit något fel vid tillverkningen av skivan.

Som sagt, manualen finns bara på engelska och är ganska kort. Den visar tydligt på hur adaptern används ihop med olika typer av IDE-enheter samt hur man installerar drivrutinen. Dessutom finns varningar på ett flertal ställen som säger åt en att vara försiktig med hårddisken. Det som saknas är mer detaljerad information om adaptern gällande prestanda och strömförbrukning. Framförallt saknas information angående strömbelastningen på USB-porten.


  Nästa sida »


26/7-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!