Innehåll

Easy-IDE IDE-adapter för USB 2.0

Inledning
IDE till USB och tvärtom...
Dags att öppna lådan
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Ett stort tack till Eksitdata som bistod med denna produkt för recension.

26/7-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

En mycket intressant aspekt när det gäller hårdvara av denna typ är hur påverkas prestandan. Extern anslutning via USB brukar innebära en försämring i överföringshastigheten jämfört med IDE-gränssnittet. Denna adapter utgör inget undantag till detta vilket vi kommer se i följande tester.

Innan vi visar några resultat bör testsystemets specifikationer tas upp:

CPU: Intel P4 Northwood 2.8 GHz
Minne: 1024 MB DDR PC3200 (400 MHz), Apacher, 2 x 512 MB
Moderkort: MSI I865PE Neo 2 (Chipset: Springdale 865PE)
IDE-kontroller: Intel ICH5R (Ultra ATA-100)
USB-interface: Intel ICH5R (USB 2.0, 480 Mbit/s)
Hårddiskar: Seagate Barracuda 7200.7 (40 GB/7200 rpm/8 MB cache)
Seagate Barracuda 7200.7 (120 GB/7200 rpm/8 MB cache)
Grafikkort: ATI Radeon 9600 Pro
Operativsystem: Microsoft Windows 2000 Professional (Servicepack 4)

Två hårddiskar användes i systemet. Den större på 120 GB innehöll själva operativsystemet och användes inte vid testerna (mer än att ge ett fungerande system). Den mindre hårddisken användes till alla prestandamätningar. Samma hårddisk flyttades mellan den interna IDE-anslutningen och IDE-adaptern för att få fram jämförande värden på prestandan.

Först ut är HD Tach 2.70, ett program som mäter en hårddisks "råa" prestanda. Med detta menas att eventuellt filsystem ignoreras och att alla mätningar utförs med direkta läsningar och skrivningar till hårddisken. Vi börjar med läsprestandan, vilken tydligt visar vad som händer när informationen måste tråckla sig igenom USB-kabeln:


Bilden ovan visar tre olika mätvärden vid läsning: högsta, lägsta och medelvärdet av testläsningen över hela hårddiskens yta. Vad man tydligt ser är att USB fungerar som ett slags strypsnara på prestandan. I teorin borde 480 Mbit/s ge mer, men verkligheten är en annan.


Här ser man resultatet av läsning i burst-läge (läsning i korta snabba skurar). Med USB blir det som att köra bil med åtdragen handbroms...

Efter att ha läst lite börjar vi med skrivning av data till samma hårddisk:


Även här får man tre olika värden. Här ser man att USB-anslutningen inte stryper lika hårt. Fortfarande är dock skillnaden stor och långt ifrån USB 2.0 teoretiska hastighet.

Till sist har vi två andra resultat som kan vara av intresse:


Bilden ovan visar den uppmätta medelsöktiden. Här verkar inte valet av gränssnitt ha någon betydelse. Detta värde beror till största del på hårddiskens interna konstruktion, så valet av gränssnitt får en underordnad betydelse.


Till sist har vi CPU-belastningen när respektive gränssnitt används. Körning via USB visar upp en betydligt större belastning på processorn jämfört med IDE-anslutningen.

Nästa test använder programmet DiskBench som mäter överföringshastigheten på hårddiskar genom att skapa och flytta filer. Detta program (till skillnad från HD Tach) arbetar via filsystemet. På så sätt får man en mer realistisk bild av hur hårddisken presterar. I vårt fall har bara create-testet används för att utesluta andra enheter som kan påverka resultatet. Detta test går ut på att skapa en fil med en förutbestämd storlek (i vårt fall 1.46 GB) och mäta hur pass lång tid detta tar. Utifrån detta får man ett MB/s-värde som visar hur snabbt mätobjektet är. På testhårddisken har NTFS används som filsystem och körningen gjordes under Windows 2000 Professional.


Denna bild visar samma sak som vi såg tidigare. USB stryper prestandan rätt rejält.

Som avslutning gjordes två användartest som kan vara av intresse: diskreplikering och start från USB-enhet. I det första testet, replikeringen, användes programmet Norton Ghost 8 som fick uppgiften att göra en identisk kopia av en systemdisk till en tom hårddisk. Den tomma hårddisken sattes på USB-adaptern. Operationen utfördes under Windows 2000 Professional. Eftersom operativsystemet hittade den USB-anslutna hårddisken utan problem kunde Ghost använda den direkt och därmed blev replikeringen lyckad.

Därefter testades uppstart från USB-adapteransluten hårddisk. På samma hårddisk som användes i prestandatesterna installerades Windows 2000 på vanligt sätt (ansluten som master på den interna IDE-kontrollern). Därefter togs hårddisken och anslöts till USB-adaptern. När datorn sedan startades upp fanns USB-hårddisken som val i boot-menyn:


USB HDD valdes i menyn och systemet fortsatte. Windows 2000 började sin startsekvens men efter en kort stund kom den klassiska blåskärmen (Blue Screen Of Death, BSOD) och gnällde om startenhet som saknades. Windows drivrutin för USB-hårddiskar laddades inte under uppstartsfasen och därmed misslyckades Windows med att gå igång på rätt sätt. Möjligheten att starta från USB-enheter beror helt på moderkortets BIOS, vilket innebär att detta inte är möjligt på alla datorer. Att sedan Windows får problem har inget med USB-adaptern i sig att göra. Med lite trixande med drivrutiner under installationen går detta säkert att lösa.

Ett försök till att installera Windows 2000 direkt på den USB-anslutna hårddisken gjordes också. Installationsprogrammet detekterade USB-hårddisken utan problem (den fanns med i listan på valbara enheter), men av någon anledning kunde inte installationsprogrammet skriva till denna. Med andra ord, denna lösning är inte ett alternativ till systemdisk om man kör Windows. Hur andra operativsystem fungerar med USB-ansluten hårddisk som system-/bootdisk har inte undersökts, men säkerligen finns det sådana som passar aldeles utmärkt. Framförallt inom Linux/BSD-världen borde det finnas distributioner som kan köras från USB-anslutna enheter.

Sammanfattning

Är nu detta något att ha? Jag skulle vilja säga att det beror på. På grund av adapterns konstruktion är den inte lämpad som permanent hårddiskanslutning om inte hårddisken placeras i ett skyddande hölje. Är det denna lösning man är ute efter finns bättre alternativ. Däremot om man vill kunna ansluta enheter tillfälligt till sin dator för att flytta filer, göra backup eller för experiment är detta en idealisk lösning. Speciellt äldre enheter (framförallt hårddiskar) passar bra eftersom hastigheten hos moderna IDE-hårddiskar inte kommer till sin fulla rätt via adaptern. Med ett pris på 315 kr är detta ett fullt överkomligt tillbehör för den som behöver koppla in extra enheter till sin dator.

Fördelar
Nackdelar
Lätt att använda Dämpar prestandan på snabba
hårddiskar
Fungerar med alla IDE-enheter Dokumentationen lite mager
Relativt kompakt Hårddiskar körs oskyddade
Vettigt pris Kan inte ersätta systemdisk helt och hållet.



« Föregående  


26/7-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!