Innehåll

EasySATA, SATA för USB 2.0

Inledning
SATA vs. USB 2.0
Dags att öppna lådorna
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Tack till Eksitdata som bistod med recensionsexeplaret.

24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Sammanfattning

Efter allt kopplande och testande, vad blir då omdömet? Ser vi till totallösningen så är EasySATA lika smart som sin föregångare. Produkten är ett perfekt tillbehör när tillfälligt vill kunna koppla in en hårddisk vid till exempel en uppgradering eller för backup. Mindre perfekt är den känsliga uppkoppling man får med alla sladdar och en "naken" hårddisk. Är man ute efter en mer permanent USB-lösning för lagring finns det bättre alternativ på marknaden. Denna produkt är mer avsedd för entusiaster och tekniker än för den vanliga användaren.

Tittar vi på prestandan så är den inte jämförbar med att koppla in hårddisken till en dedikerad SATA-kontroller. Jämför man däremot med andra UMS-enheter så ligger EasySATA mycket bra till. Hastigheter på 30 MB/s vid läsning och 24 MB/s vid skrivning är mycket bra.

Med ett pris på 349 SEK är inte EasySATA den billigaste lösningen, speciellt om man behöver extern strömförsörjning. Nätaggregatet ingår nämligen inte i priset, något som det gjorde för EasyIDE. Vill man ha detta får man lägga ut ytterligare 239 SEK, utöver priset för Easy-SATA. Totalt blir det 588 SEK för den kompletta lösningen, vilket är ganska dyrt med tanke på att ingen låda ingår.

Uppdatering 2006-04-26: Priset på både EasySATA och nätaggregatet har sänkts hos Eksitdata, så nu kostar EasySATA 296 SEK och extra ström 199 SEK. Detta ger totalt 495 SEK för det kompletta paketet. Trots en sänkning på en knapp hundring (för hela paketet) är priset fortfarande lite i högsta laget.

Det slutliga betyget blir Väl Godkänt med reservation för det höga totalpriset och att man bör ha goda datorkunskaper när man använder produkten. Med bra hastighet och kompakt utförande kan detta vara rätt sak i rätt persons händer. Vill du dock bara ha en externt ansluten hårddisk som går att flytta runt finns det andra bättre och mer passande lösningar på marknaden.


EasySATA
Fördelar
Nackdelar
Bra prestanda för en UMS-enhet Nätaggregatet måste köpas separat
(Relativt) enkelt att koppla in Undermålig dokumentation
Kompakt enhet (utan nätagg) Hårddiskar körs oskyddade
Alla kablar och adaptrar man behöver ingår Anslutningen på nätaggregatet är trög att koppla in
  Något dyr lösning
« Föregående  


24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!