Innehåll

ECS K7S5A

Inledning
Specifikationer
Layout
BIOS
Drivrutiner
Prestanda
Slutsats


Tack till ECS Taiwan som skänkte oss ett recensionsexemplar.

11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se


Inledning

Att AMD lyckats ta så pass stor del av processormarknaden från Intel är långt ifrån endast deras egen förtjänst. För att kunna få ut det mesta av en processor så behövs ett bra styrchip att bygga moderkorten kring. När AMD själva hade lite problem med att få fram ett sådant chip till ett överkomligt pris så blev det istället tillverkaren VIA som fick bära fram AMD's processorer genom en serie styrchip som måhända var av delvis diskutabelt hög kvalitet men helt säkert hade det rätta kostnadsläget. Ett mindre men historierikt företag som kallar sig SiS har nu en till synes stark kandidat för att bära en del av bördan med sitt styrchip SiS-735. men vi väntar med att gå in närmare på dess tekniska fördelar. Först ska vi presentera tillverkaren av denna färdiga slutprodukt, själva moderkortet.

ECS eller Elitegroup Computer Systems är säkert ett okänt företag för de flesta. Men det beror inte på att de skulle vara nykomlingar eller ett litet företag. Tvärtom är de en av de största tillverkarna av moderkort. Förklaringen ligger i att de i huvudsak har tillverkat produkter som sedan använts i märkestillverkares maskiner, så kallade OEM-tillverkare. Exempel på sådana är Compaq, Dell, eller Gateway. Denna typ av kunder till ECS har ibland lite annorlunda önskemål än kunder som köper moderkorten separat från någon handlare. På ett par detaljer så visar sig i moderkortets design. Mer om det sedan.

Det var för en vecka sedan som kortet dök upp från Taiwan. Det känns på något sätt extra kul att få recensionsmaterial direkt från tillverkaren. Jag kanske hickade till en gång när jag märkte att det hade varit något tunt med förpackningsmaterial. Så det var extra spännande att plocka kortet ur lådan. Den första känslan jag fick av kortet när jag tog i det var att det nog minsann inte bara hållit utan kändes ovanligt bastant och lite tyngre än normalt. Jag har kännt på ett antal moderkort genom åren och det kan verkligen vara skillnad på hur olika tillverkare väljer att bygga sina kort. Det kändes helt enkelt som att vi fick en bra start kortet och jag. Vi får se om det höll linan ut.

Specifikationer

AMD® Athlon. Stödjer samtliga av dagens Athlon/Duron för Socket-A, samt även den kommande serien Athlon Xp för vilken AMD redan certifierat ECS K7S5A.

SiS® 735 chipset
Integrerat stereoljud enlig AC97 2.1 standard.
Integrerat ethernet 10/100Mbit nätverk. (kan saknas på vissa kort)
Dubbla IDE kanaler enligt ATA/33/66/100 standard.

2st DDR minnesplatser
2st SDRAM minnesplatser (kan ej användas samtidigt som DDR)
Maximal minneskonfiguration: 1024MB (DDR eller SDRAM)

5st PCI kortplatser enligt PCI 2.2 standard.
1st AGP 4x kortplats enligt AGP 2.0 standard.
1st AMR kortplats för särskild typ av modemkort.

Ytmått: Bredd 30,5cm, höjd 24,4cm.

Under ytan på SiS-735 döljer sig mycket som imponerar. Tag till exempel det faktum att moderkortets styrchip som man på fackspråk brukar kalla för chip-set inte består av två separata styrchip utan SiS har lyckats baka in alltihop i ett enda chip. Något som är lite av en specialitet för just SiS, men tidigare har man mest sett det i billighetssystem som inte riktigt tilltalat oss prestandahungriga. En åtminstone på pappret stor fördel med att endast ha ett enda chip är att kommunikationen mellan de olika delarna kan gå mycket snabbare. Även på det senaste chip-setet KT266A från huvudkonkurrenten VIA så kommunicerar de två delchipen med varandra i en maximal hastighet av 266MB/s, emedan SiS-735 har en bandbredd på upp till 1200MB/s. Exakt vad som nu kan behöva denna bandbredd måste jag erkänna något övergår mina kunskaper.

Men några av de inte alltid så små problem som varit med VIAs senaste chip-sets har inträffat då något PCI-kort (SoundBlaster Live i de flesta fall) tyngt ner kommunikationen så pass att styrningen för hårddiskarna börjat gå instabilt. På fansiten VIA hardware kan man även läsa vidare om detta problems utveckling genom olika chip-sets. I dagsläget står det oklart om just detta fenomen kan uppstå även på det allra senaste, VIA KT266A. Men ganska många jag talat med känner inte för att prova. Min egen osäkerhet grundar sig i att kombinationen SoundBlaster Live och ett PCI-baserat Voodoo5-kort fungerar problemfritt ihop på detta moderkort men inte alls på mitt gamla VIA utan att först vidtaga särskilda åtgärder.


  Nästa sida »

 




11/10-01 | mkk | mkk@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!