Innehåll

ECS P6SSM2

Inledning
SiS & SiS630

Specifikationer

Moderkortet
Prestanda
Slutsats


14/6-01 | Axman | Axman@64bits.se

Moderkortet

Vi börjar med att titta på moderkortet. För det första så är det otroligt litet. Det första man märker är då antalet kortplatser på moderkortet. Trots att det har integrerad grafik har man med en AGP port vilket är mycket bra. Nu är man inte låst till att använda den, enligt vad vi kommer att se senare minst sagt dåliga 3D prestandan.

Vidare har vi två PCI och en ACR plats. Fråga mig inte varför man har denna ACR plats. Den är exakt som en PCI men vänd 180 grader. Tillverkas det få produkter till de numera vanliga AMR platserna så tillverkas det inga alls till ACR. Här skulle jag mycket hellre ha sett att man använda sig av tre PCI. Särskilt när det är så ont om dem.

Vidare har vi två minnesplatser. Det är för SDRAM som sagt och även om det är lite snålt med två platser så kommer det knappast att behövas mer på ett moderkort som detta. Platserna klarar upp till 512 MB moduler vilket ger ett max på 1 GB RAM.

Vad jag dock vill klaga på här är de aningen dåliga hållarna till minnena. Man får trycka mycket mer än vad man är van vid samt att modulerna sitter lite dåligt. Det är inte så att det är oanvändbart men frågan är varför man använder dessa när det finns så många bättre.
Dessutom sitter de väldigt nära AGP porten så att de nedre fästena hindras av grafikkortet. Det går dock att ta loss/montera modulerna ändå även om det är lite omständigare.

 

 

 

Går vi vidare så hittar vi det integrerade nätverkskortet. Det har själva kontakten på moderkortet mellan AGP porten och första PCI platsen som ni ser till höger. Till denna kopplar man då själva RJ45 kontakten. Det är den ni ser sitta i ett av "facken". Flatkabeln mellan porten och moderkortet är dock alldeles för kort. Antingen så låter man den löpa över PCI platserna eller så får man vika den runt dem. Och hur man än gör då så är man alltid tvungen att sätta den på en av de platser man behöver för ljudkort med mera. Hade den varit två centimeter längre så hade det inte varit något problem.

Nästa nackdel är att man placerat ATX kontakten mitt i moderkortet så att man får dra den över processorn som ni ser en bit längre upp på bilden.

I övrigt så finns det inga nackdelar utan det mesta är bra placerat. Vid minnesplatserna sitter det en diod som lyser då det ligger spänning över minnesmodulerna.

Själva SiS630 kretsen sitter under en ganska så stor kylfläns som saknar aktiv kylning vilket inte heller behövs. Kretsen blir ganska varm men behovet av en fläkt finns inte.

Runt processorsockeln är det ganska så fritt så man bör kunna använda alla kylflänsar.

Kontakter utåt är standard, vi har line-in, mic-in samt stereo-ut för ljudkortet. Dessutom sitter det en gameport där. Istället för en COM2 port så har vi en utgång för skärmen.
Dessutom har vi två USB kontakter där.

Som jag tidigare nämnde så har moderkortet integrerat 100Mbit nätverkskort. Det fungerade mycket bra under tiden det använder och det fungerade definitivt bra för att vara integrerat.

Dessutom så hade vi som sagt integrerat ljudkort enligt AC97 standard. Vad som är intressant här är att det inte är helt mjukvarubaserat som normala AC97 är. I detta fallet förs de viktigare bearbetningarna i hårdvara vilket gör att det tar en hel del mindre processorkraft. Enligt uppgift så kräver detta 15% mindre processorkraft än vad normala AC97 gör.


Installation

Går vi in på installationen så var det inte värre än alla andra moderkort. Lite färre skruvar eftersom det är så litet. Inget att klaga på. Sedan var det dags att installera Windows. Det var intressant att notera att inga extradrivrutiner behövdes som exempelvis man behöver till VIA baserade moderkort. Här dög det gott med Windows standarddrivrutiner. Jag testade att installera både på WinME och Win2000.

Vad som dock behöver drivrutiner är nätverkskortet, ljudkortet och det integrerade grafikkortet. Installationen av dessa gick bra. Dock så gjorde sig en sak påmind här. Drivrutinerna som följde med var inte "helt nya" så om jag skall vara uppriktig så var det de sämsta jag någonsin varit med om, endast nätverkskortet klarade sig bra från start.

För ljudkortet så var allt som liknade bas sönderhackad. Musiken var skrapig och trasig. Bara ljusa toner klarade sig helskinnade. Det var som om man spelade musik på en köttkvarn. Dock så får man ändå ge dem ett erkännande för när nya drivrutiner var installerade så var ljudet fullgott och vad jag märkt så har det varit mindre störningar än vad man annars märkt på integrerade ljudkort av denna typen. Så sammanlagt blir ändå ljudkortet godkänt med ett litet plus i konten trots dåliga drivrutiner på den medföljande cd-skivan

När vi tittar på det integrerade grafikkortet så började det bra, installationen gick smärtfritt och allt fungerade fint.
Dock så började jag märka underliga detaljer. När jag startade DivX filmer så startade datorn om. Vid närmare titt så hade alla DivX filer blivit korrupta. Detta repeterade sig varje gång. Dessutom så hände det vid ett flertal tillfällen. Bland annat i spel. Dessutom så hade det inte stöd för OpenGL. Detta var alltså bland de sämsta drivrutiner jag testat. Datorn var helt oanvändbar för annat än vanligt kontorsarbete.
Så AKTA er för drivrutinerna som följer med.

Tittar vi på kontrollpanelen så ser vi detta:


Det enda som går att ändra på är Gammakorrigering och Videoinställningar samt att man få information om drivrutinsfilerna.
De enda inställningar vi har nytta av här är Gammakorrigeringen och den tittar vi på här under.


Här är gammakorrigeringen faktiskt en av de bättre jag sett. Och på svenska dessutom.

Men eftersom SiS630 kortet har hängt med nu så är inte allt ett enda stort mörker. Efter att ha hämtat hem senaste versionen från ECS hemsida så fungerade allt utmärkt. Dessutom hade man nu ett fullgott OpenGL stöd.
Så även här löste det sig hela. Dock var det riktigt dåligt att skicka med så dåliga drivrutiner.

Jag vill nämna det att trots den dåliga starten så har jag efter att ha installerat de nya drivrutinerna fått moderkortet att fungera mycket bra. Inte en enda krasch har inträffat. Det tyder på att SiS äntligen har kommit undan den dåliga historiken när det gäller sina dåliga drivrutiner för kortet.

Tittar vi närmare på grafikkortet så har det stöd för flera av de senaste finesserna som bland annat Bumpmapping, men som vi ser senare så är det knappt lönt att räkna upp kortets 3D egenskaper.
Men en sak överraskade mig mycket, och det är att kortet hade så bra 2D skärpa. Något som skvallrar om detta är att det klarar upp till 1920x1200@80Hz vilket är imponerade för en lösning som detta.
Jämfört med mitt Asus 6600 Deluxe (Geforce256) hade det integrerade kortet märkbart bättre skärpa. Bilden var behagligare att se på samt att i de upplösningar som skärmen har stöd för men inte klarar så bra blev kvalitén betydligt bättre.
Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett integrerat grafikkort i ett budgetmoderkort har bättre grafik än vad ett Geforce har.

BIOS

Tittar vi i BIOS är det mesta som vanligt. Det skiljer sig lite när vi kommer in på inställningar för minnen, AGP och hårddiskarna. Vad som är gemensamt för det mesta är att man har aningen mer kontroll än vad som är brukligt. Särskilt när det gäller minnesinställningarna.
Tyvärr så är manualen inte till någon hjälp bland de ofta något kryptiska inställningar som finns och trots idogt testande så lyckades jag inte få moderkortet att prestera bättre än standardinställningarna.

I övrigt var BIOS ganska så bra upplagt.
Tittar vi på övervakningsfunktionen så måste jag säga att det är nog den bästa jag sett. Vi har övervakning över alla funktioner som moderkortet har kontakt med. Man ser inte bara de vanliga 3.3 V, 5 V och 12 V utan även spänningen i viloläge, jorden och över batteriet!
Temperaturövervakning finns för processorn och moderkortskretsen, skulle processorn bli överhettad så kan man se till att datorn stänger av sig vid en temperatur man själv önskar.
Eventuellt kan man ställa till det för kompisen och låta datorn stänga av sig så fort den kommer upp i arbetstemperatur. ;)

Det enda man kan klaga på här är att man stavat fel så det står Vcore Vlotage när man skall titta på spänningen över processorn.

Vidare så finns det möjlighet att ställa in vilken busshastighet man skall ha.
Det ligger under menyn "Frequency / Voltage Control" vilket verkar lovande, dock så bli man besviken när man inte hittar en tillstymmelse till att kunna ändra spänningen över processorn vilket allvarligt hindrar överklockning. Men man kan inte klandra ECS för att detta inte går. Kortet är trots allt inte tillverkat med den avsikten. Däremot är det underligt att det står "Voltage control" i menyn.
Här kan man ändra multipel och busshastighet. Men då alla P3 utom några få testexemplar är låsta så är multipelvalet inte av någon användning.

Tittar vi på busshastigheterna så är de kanske inte direkt en glädje för överklockaren men däremot så har man mycket fria händer när det gäller hastigheten på minnet jämfört med Intel och VIA baserade kort.

Jag listar upp vad man har för val. I BIOS listas det i formen Busshastighet / Minneshastighet / PCI så jag gör det här med.


66 / 66 / 33
66 / 100 / 33
100 / 100 / 33
100 / 133 / 33
103 / 103 / 34
106 / 106 / 34


112 / 112 / 34
133 /100 / 33
133 / 133 / 33
136 / 102 / 34
136 / 136 / 34
140 / 140 / 35


Med tanke på att moderkortet inte direkt är avsett att överklocka med så har man ett visst spelrum i vart fall. Vad som jag undrar över är dock att man fått PCI hastigheten till 34 vid 112 MHz busshastighet. Antagligen en felskrivning.

I BIOS ställer man även in hur stor del av internminnet som skall tilldelas till den integrerade grafikdelen. Eftersom man sparar en hel på kostnaden så har man valt denna lösning. Det betyder dock att man "stjäl" bandbredd från datorn vilket för det mesta brukar betyda sämre prestanda överlag. Nu delar grafikkortet och resten av datorn på samma minne.
Som minst kan man ställa in att grafikkortet skall tilldelas 2 MB och som mest 64. Standard är 8 vilket är lagom för kontorsarbete. Det minne som man ger till grafikkortet är dedikerat vilket leder till att om man har 128 MB RAM så är bara 120 MB fritt.


Nästa sida -->>


14/6-01 | Axman | Axman@64bits.se