Innehåll

EL Light Tape

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Installation
Ljusstyrka och ljudnivå
Användningsområden
Slutsats

Tack till Eksitdata som gjorde denna recension möjlig.

26/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det blir allt vanligare att folk modifierar sina datorer för att de ska se bättre ut. Saker som att lacka sitt chassi, installera plexiglasruta eller köpa neonrör börjar snarare bli självklarheter än något udda och uppseendeveckande.

På belysningsområdet finns det idag en mängd produkter, alltifrån stora UV-rör till smala neonsträngar finns att köpa i välsorterade butiker. EL-Tape är en ny företeelse inom detta område, och vi ska nu ta en titt på denna produkt och se vad den kan göra för just din modifierade dator.

Vad är då EL Light Tape?
Det är en sorts ljusslinga som är tänkt att lysa upp delar av datorn. Det som utmärker den är att man fäster den precis som vanlig tape. Den är inte tänkt att ersätta neonrör och dylikt, utan snarare att komplettera dessa.

Specifikationer

Pris Ca 125 kr
Tillgängliga färger Röd, grön och blå
Storlek (som lyser) 60x1x0.1 cm (LxBxT)
Total kabellängd Ca 90 cm
Strömkälla Nätaggregatet (4-pin)
Spänning 12V

I förpackningen

I förpackningen finner vi detta:
  • Ljusslingan.
  • Strömkabel med strömkrets och 4-pin kontakt.

Installation

Installationen är, liksom för de flesta andra belysningsprodukter, väldigt enkel. Det första man gör är att ta bort det tunna plastskydd som finns över själva ljusslingan. Därefter tas den tillfälliga tapen på baksidan av ljusslingan bort så att limmet på baksidan blir synligt. Sedan fäster man helt enkelt ljusslingan där man vill ha den. Limmet på baksidan är lagom starkt. Det håller kvar ljusslingan stabilt och det går, utan att skada ljusslingan, att få limmet att släppa. Efter detta är det bara att koppla in ljusslingan till strömkretsen och därefter koppla in denna till en ledig 4-pin kontakt från nätaggregatet.

Viktigt att tänka på under monteringen är att man inte ska vika den alltför mycket, då det finns en risk att den spricker. Notera att det går utmärkt att klippa av en bit av ljusslingan utan att den på något sätt skadas, om man nu skulle vilja korta ner den på längden.

Ljusstyrka och ljudnivå

Ljusstyrkan från den är inte alls lika hög som från ett neonrör men ändå fullt tillräcklig för de ställen där man kan tänkas ha användning för den. Bilderna nedan är tagna för att ni ska kunna få en bild av hur starkt den lyser i olika starkt ljus.


Dagsljus

Lite mörkt

Mörker

 

Det kan verka konstigt att ta upp ljudnivå gällande en sån här produkt, men faktum är att en del produkter av denna typ har problem med detta. De flesta belysningsprodukter, liksom denna, har en strömkrets som förser ljusslingan med ström med rätt spänning och frekvens. En del av dessa strömkretsar ger ifrån sig ett högfrekvent ljud som kan uppfattas som störande. Detta gör lyckligtvis inte strömkretsen som följer med produkten, utan den är helt tyst och ger överhuvudtaget inte ifrån sig något ljud som vi kunde uppfatta. Strömkretsen avger inte heller särskilt mycket värme. Det enda som saknas på strömkretsen är egentligen en strömbrytare, så att man smidigt kan släcka lyset.

Användningsområden

Det finns en mängd olika platser i datorn där denna produkt fungerar utmärkt att använda, men egentligen är det bara fantasin som begränsar. Flexibiliteten som produkten faktiskt har gör att den går att montera på väldigt många platser där det annars skulle vara svårt att montera någon typ av belysning.
Några förslag och en del bilder där jag monterat den på några väl valda platser:
  • Innanför dörren i chassin där det finns lämpliga hål i dörren. Ett exempel på detta är Chieftec-chassin med dörr.

  • Innanför chassifronten om ljuset har möjlighet att komma ut snyggt.

  • Under chassit så att man får en lite svävande ljuseffekt. För att detta ska se bra ut krävs troligen två stycken ljusslingor.
  • Längsmed listen till en plexiglasruta.
  • Runt fläktar tillverkade i genomskinlig plast.
  • Vid datorns kortplatser, för att lysa upp alla portar och kablar.

Detta är som sagt bara några förslag, egentligen är det nästan bara fantasin som begränsar vad produkten kan användas till.

Slutsats

Har tillverkaren lyckats hitta ett bra komplement till stora och oflexibla ljusprodukter som t ex neonrör?
Svaret på frågan är utan tvekan ja. EL Light Tape är mycket flexibel och lätt att installera. Det ger även ett lagom starkt ljus som motsvarar den ljusstyrka man kan tänkas behöva på de platser där den kan tänkas användas.

Att produkten kostar runt 125 kr för en 60 cm-slinga gör att jag verkligen rekommenderar den till dem som söker en ljusprodukt som enkelt kan komplettera andra starkare upplysningsprodukter.

Fördelar Nackdelar
Billig Ingen strömbrytare medföljer
Flexibel Ej vikbar
Finns i flera färger   
Enkel att montera   
26/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!