Innehåll

ELV Temperaturmonitor och fläktstyrning

Inledning
ELV och byggsatser
Egenskaper
Användning och bedömning
Modda? Självklart!


27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Att visa temperaturen på valda delar av PC'ns innanmäte har blivit populärt bland PC-moddare. Det finns olika sätt, där ett av dem är LED- eller LCD-displayer på fronten. Detta brukar kombineras med någon form av övervakning och fläktstyrning. Denna recension behandlar just en sådan produkt - en kombinerad temperaturdisplay med övervakning och fläktstyrning som använder LED-displayer och monteras i en vanlig 3.5"-plats i datorn. Dessutom kan man få den i byggsats...

ELV och byggsatser

ELV är en tysk elektronikfirma som säljer sina produkter via internet. Jag kom i kontakt med denna firma på CeBIT där jag fick deras produktkatalog som i storlek påminner om den från Elfa. En stor del av katalogen tas upp av elektroniska byggsatser avsedda för alla möjliga ändamål.
Jag beställde temperaturmätaren via ELV's hemsida (www.elv.de) där allt står på tyska (vad annars). Även katalogen som jag fick är helt på tyska, så har man inte läst tyska kan det bli svårt att få ut något vettigt av både katalog och hemsida. Som tur var för mig så kan jag lite av detta språk och lyckades beställa mätaren plus lite annat som var av intresse. Betalningen skedde med MasterCard, vilket löste pengaproblemet enkelt. Efter tre dagar kom ett paket på posten med det jag hade beställt - prydligt packat i en kartong.

Vad fick jag nu för något från ELV?
Byggsatsen innehöll följande som bilder visar:


Allt som behövs för att bygga ihop enheten ingår - inget behöver köpas till för att få en fungerande produkt. Kretskorten är dubbelsidiga och av hög kvalitet, likaså är kvaliteten på de ingående komponenterna bra. Instruktionen är 4 A4-sidor (dubbelsidiga) med funktions- och byggbeskrivning på tyska, ritningar, komponentlista och placeringsbilder. Även om man inte hänger med i texten så är ritningarna fullt förståerliga.
En viktig sak med denna byggsats är att ytmonterade komponenter används flitigt. För att klara av detta bygge måste man ha god lödvana, en temperaturstyrd lödkolv med fin spets, bra syn och ett stort tålamod. Det är ett riktigt pillergöra att löda ytmonterat - speciellt IC-kretsarna. För att få en uppfattning om svårigheten på byggsatsen, titta på ditt ljudkort och tänk dig att du måste löda dit komponenterna själv.
För den som skulle vilja ha denna manick men drar sig för monteringen så finns det en lösning - ELV säljer även denna enhet färdigbyggd och testad.


Kretskorten som ingår - det lilla är för fronten.


Ytmontering - inget för den darrhänte :-)

För er som väljer byggsatsen så får man alla delar prydligt förpackade, med alla ytmonterade komponenter i tydligt märkta små påsar (själva komponenterna är så små att de saknar märkning eller har märkningar som är svårlästa). För att få ett snyggt slutresultat så har man använt plexi för både sidor (helt transparenta) och front (med förtryckt text & grå färg). Metallvinklar ser till att hålla ihop det hela. En smart lösning som fungerar bra och ger ett snyggt slutresultat.


De färdiga kretskorten - efter två timmars lödarbete.


Enheten ihopmonterad - här syns användningen av plexi bra.


En bild framifrån - även fronten är av plexi.

  Nästa sida »

 
27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!