Innehåll

ELV Temperaturmonitor och fläktstyrning

Inledning
ELV och byggsatser
Egenskaper
Användning och bedömning
Modda? Självklart!


27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Modda? Självklart!

Vad kan man nu göra för att få lite mer personlig touch på denna produkt? De flesta skulle nog vara nöjda med att få mätaren att fungera (om man köpt byggsatsen) och att den gör det den ska. Som sann 64bits-medlem stannar jag dock inte där... jag tänkte presentera (som en liten bonus till recensionen) en liten mod där jag utnyttjar plexins förmåga att leda ljus. Bilden nedan visar vad jag ville uppnå (jämför med bilden ovan som visar mätaren i originalutförande):Här kommer en utförlig beskrivning hur man får denna effekt. Bilder har använts för att illustrera varje steg.

1. Iden är att montera två lysdioder i änden på varje plexiglasbit. På så sätt lyses plexit upp inifrån och skapar den önskade effekten. Bilden nedan visar plexit i ursprungsutförandet.


2. Först borrade jag två hål i plexiänden. Det var lite trixigt eftersom plexit är 3mm tjockt och lysdioderna är av samma dimension (3mm). Därför blir hålen mer av utfrästa spår.


3. Lysdioderna fäste jag med Loctite snabblim. Jag använde gröna 3mm lysdioder eftersom grönt matchar displayen.4. När limmet hade torkat är det bara att seriekoppla lysdioderna. Två gröna LED i serie funkar fint på 5V utan att man behöver något motstånd. Andra typer av LED kan kräva motstånd och/eller att man kör från 12V istället.


5. Inkoppling till +5V på HD-kontakten. Enklast är att använda lödpunkterna på kretskortets baksida. Bilden visar endast ena sidan - båda sidors lysdioder kopplas in till sama punkter (parallellkoppling).


6. Första provskottet. Lysdioderna är vanliga standard gröna.


7. Tänt var det här - fyra små LED ger en markant effekt - plexit leder ljuset riktigt bra och extra starka LED är knappast nödvändigt (det handlar om dekoration, inte huvudbelysning i rummet :- ).


8. Här ser man bra hur ljuset sprider sig genom plexits alla kanter. Tyvärr så kommer det mesta hamna inuti chassit.


Denna LED-mod kan förstås göras med valfria lysdioder så länge man ser till att de får rätt spänning.
Vill man gå längre i moddandet kan man byta ut displayerna till annan färg. Detta göres enklast om man har köpt mätaren som byggsats - att ta bort displaymodulerna från kretskortet är inget som rekommenderas (risken är stor att man skadar ledarbanorna). Passande LED-displayer finns i rött och gult och även blått. Det sistnämnda kan dock vara svårt att få tag på samt att blåa displayer är än så länge mycket dyra.


« Föregående  

 
27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!