Innehåll

EpoX 8K3A+

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Design
Bios & överklockning
Benchmark
Slutsats


Tack till Epox Europe som bistod med produkten för recension.

22/07-02 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Design














Vid min första anblick av kortet så slog det mig att det var mycket plats runt själva socketen och att socketen var vänd 180 grader i jämnförelse med andra Socket A-moderkort. En sak jag la märke till när jag först såg kortet var det fanns nästa dubbelt så många Mosfets på detta moderkort i jämföreles med andra. Mosfets är små komponenter som ser till att strömförsörjningen alltid håller en jämn nivå utan toppar och dalar.

Den lilla displayen man kan se längst ner på kortet är en som visar siffror beroende på hur kortet fungerar. Har men t.ex fel på grafikkortet så visar displayen en unik sifferkombination som man sedan kan tyda med hjälp av manualen och få reda på vart felet är. Personligen tycker jag det systemet är ganska praktiskt vid felsökning.

Många kanske reagerar på att nordbryggan inte har någon fläkt utan bara en passiv kylfläns, men man kan vara helt lugn då flänsen klarar sitt jobb med galans och jag kunde inte mäta upp några som helst oroväckande temperaturer på nordbryggan. Dessutom blir moderkortet helt tyst vilket uppskattas av de flesta användare som inte gillar att datorn låter som ett flygplan. Dock är flänsen limmad vilket medför problem ifall man skulle vilja byta den. Det finns även en minimal risk att flänsen lossnar och kan då kortsluta moderkortet. Men som tur så finns det dock hål för sk. push-pins runt den ifall man vill byta.

Om man ska skriva några rader om det negativa med kortets design så ska det vara ATX-kontaktens placering som sitter lite jobbig till. Man är tvungen att dra ATX-kabeln över cpun, om man inte har en väldigt lång ATX-kabel som når runt den.

BIOS & överklockning

8K3A+ har en av de mest avancerade BIOS jag har stött på. Här är det praktiskt möjligt att göra nästan vilken som helst inställning man önskar. Det enda problemet jag stötte på med BIOS var att man kunde bli sittande i det hur hur länge som helst och gotta sig i alla inställningar och glömma bort tiden.
Om jag ska nämna en sak som jag uppsakttade mest av allt i BIOS så är det nog den otroligt goda överklockningsmenyn som erbjöd möjlighet att höja FSB i en Mhz-steg. Dessutom erbjöd 8K3A+ möjlighet att höja spänningen till hela 2.2v på CPUn. När jag hade spänningen på 2.2v så lyckades jag nå 2085 Mhz (15x139) med min XP2100+ som av många anses vara svår att överklocka.

Benchmark

Testsystem

Athlon XP 2100+

Epox 8K3A+ (KT333)
512 MB DDR-SDRAM PC2700 Noname

Athlon XP 1900+
MSI K7T266 PRO-R (KT266)
512 MB DDR-SDRAM PC2100 Noname

Intel Pentium 4 1,8 Ghz
Abit TH7 Raid (i850)
512 MB RDRAM

Intel Pentium 4 2.26 Ghz
Epox 4G4A+ (i845G)
256 MB DDR-SDRAM333

Sisoft Sandra 2002 Standard
Här under följer resultaten som vi fick med Sisoft Sandra 2002 Standard och PC-Mark 2002. Det som var mest intressant med de här testen är skillnaden mellan KT266A och KT333 i memory benchmark för det är där man ska märka skillnaden mellan dem båda. Sedan tog vi även med två stycken olika Pentium 4 för att visa hur Intel och AMD står sig mot varandra.



Inte så mycket att säga om det här testet, P4 2.26 är överlägsen och XP2100+ slår en P4 1.8Ghz med liten marginal.

Här är båda P4-systemen bättre än konkurrenterna från AMD. Skillnaden mellan KT266A och KT333 är även den ganska marginell i detta test, men KT333 är såklart lite snabbare.

PC-Mark 2002
Detta är nog det mest rättvisa testet man kan använda sig av just nu då det simulerar helt vanligt skrivbordsarbete med hjälp av olika kända program.

Här är det som det förväntas vara, att P4-systemen har de bästa resultaten på memory benchmark medans XP-systemen tar igen det litegrand på CPU även om de inte riktigt når lika höga poäng som P4 2.26. Mellan KT266A och KT333 så skiljer det på minnet även om det inte är så otroligt mycket.

Slutsats

EpoX 8K3A+ är ett av de bättre moderkorten bland de KT333-baserade. Det har bra specifikationer, god stabilitet och dessutom en av de bästa överklockningsmöjligheter jag sett för Socket A.

Hur jag än försöker så kan jag inte hitta några negativa aspekter förutom avsaknaden av USB 2.0 och inbyggd Ethernet-controller(?) som är värda att ta upp, EpoX kan helt enkelt luta sig tillbaka och känna sig trygga för de har gjort ett otroligt bra moderkort som står sig bra gentemot alla konkurrenter. Priset för ett 8K3A+ ligger på ca 1 600 kr vilket kanske anses lite dyrt, men då ska man veta att man får en otroligt bra produkt som helt klart är värd pengarna. Väljer man versionen utan RAID så kostar det ca 1300kr så då är ju frågan ifall man anser att RAID är värt 300kr extra? Personligen tycker jag att Highpoints RAID-kontroller helt klart är värd 300 kr då den har det mesta du kan önska av en RAID-kontroller. Du kan hitta allt om den här på den officiella hemsidan för Higpoint.

Fördelar Nackdelar
Stabilt Ingen USB 2.0
Bra Överklockningsmöjligheter Ingen Ethernet-controller
Prisvärt  
Passiv kylning av nordbryggan  





« Föregående  

 



22/07-02 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!