Innehåll

Epox 8KHA+ : VIA KT266A VS SiS 735

Inledning
Chipseten
Epox 8KHA+
Resultat
Slutsats


6/11-01 | CH | ch@64bits.se


Inledning

Sist vi tog en titt på DDR-fronten jämförde vi AMDs 760-chipset och VIAs KT266-chipset. Det har hänt en del sedan dess. SiS chipset, 735, har fått ett brett genomslag tack vare sitt oslagbara pris/prestanda förhållande. VIA har släppt en reviderad version av KT266-chipsetet, kallad KT266A. Förutom det så har nVidia gjort entré på chipsetmarknaden med buller och bång. Tyvärr har vi inte fått tag i något moderkort baserat på nVidias nForce, så vi nöjer oss med att jämföra SiS 735 och VIA KT266A. Detta kan tyckas lite orättvist, eftersom de VIA-baserade korten kostar uppemot dubbelt så mycket som motsvarande SiS-baserade alternativ. Men vi har tagit hänsyn till detta i vår bedömning.

Korten vi jämför är: Epox 8KHA+ (KT266A) och ett SiS 735-referenskort. Varför ett referenskort, kanske ni undrar. Jo, det är helt enkelt så att vi hade ett sådant till hands. Dessutom har det visat sig att referenskorten ger chipsetet samma rättvisa som försäljningskorten, så det är inte en så orättvis jämförelse. Ni som vill ha ett omdöme om ett SiS-735-baserat moderkort kan ta en titt på vår recension av ECS K7S5A.

Chipseten


SiS 735


Sist det talades om Silicon Integrated Systems utanför budgetsegmentet av marknaden var 486-processorer state-of-the-art, och det var ju ett tag sedan. Men när företaget tog steget in på DDR-marknaden för ett antal månader sedan hände det saker. Deras chipset höll fortfarande budgetnivå på priserna samtidigt som de presterade lika bra, och oftast bättre än alla andra chipset på marknaden då. När sådant händer i datorbranchen är hype-effekten ett faktum.

Men eftersom försäljningskorten lät vänta på sig hann VIA presentera resultat från sitt KT266A- chipset, vilket fick till följd att intresset för SiS 735 som prestandaalternativ svalnade något. Enligt Abit, som i och för sig bara kan tala för sig själva men som i alla fall kan ge en fingervisning om varför, beror det på svårigheter med att designa ett stabilt och högpresterande moderkort baserat på SiS-735. För övrigt är det så att SiS har ganska dåligt rykte i branchen, men om det är befogat eller inte kan jag inte svara på. Resultatet av det är i alla fall att många tillverkare valde att inte producera utveckla några 735-kort.

Förhoppningsvis kommer 735s uppföljare, 745 att skaka om marknaden en del när det gör entré.

Specifikationer

· Stöder AMD Duron™ och Athlon™ Socket A
· 200/266MHz FSB
· Stöder AGP 2X/4X
· Kan hantera upp till 1.5GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, PC100/133 SDRAM
· 1200MB/sec bandbredd mellan Nord- och sydbryggan (Multi Threaded I/O Link)
· Stöd för AMR, ACR och CNR portar
· Integrerat 6 kanals AC-97 ljud
· Integrerat MC-97 modem
· Integrerad 10/100 BaseT Ethernet och 1/10 Mbps HomePNA kontroller
· Stöd för ATA 33/66/100
· 6 USB portar, UHCI kompatibla
· ACPI 1.0b och APM 1.2
· 682-pin BGA integrerad nord/sydbrygga

Detta är ganska ordinära specifikationer för ett DDR-chipset av idag, förutom på en punkt. Nordbryggan och sydbryggan är integrerade i samma BGA (Ball Grid Array), alltså samma bit kisel. Dessa kommunicerar dessutom med en hastighet av 1200MB/sec. En lösning som, åtminstone på papperet, är överlägsen VIAs. Förutom det så innebär det betydligt mycket lägre produktionskostnader.

Kortet

Det 735-baserade kort vi använt i våra tester är som tidigare nämnts ett referenskort från SiS själva. Eftersom sådana kort inte säljs är det egentligen ganska irrelevant att säga så mycket om det, men det kanske kan vara kul att läsa i alla fall. Det bör påpekas att detta inte på något sätt gäller alla SiS 735-baserade moderkort, utan endast det referenskort vi har fått tag i.

Kortet är ett mellanting mellan ett microATX och ett fullstorleks ATX-kort. Det är för stort för att gå in i microATX-lådor, men för litet för att ha fler än tre PCI- platser ;). BIOSet är enkelt, men det fungerar bra trots att alla funktioner inte är implementerade än, som ändring av processorns multipel t ex.

Ur överklockningssynpunkt ärkortet inget vidare, men säg det referenskort som är det. Eftersom det inte går att ändra multipel var vårt ända alternativ att ändra FSB. De hastigheter som finns att välja på är: 133, 138 och 150 MHz. I 133 och 138 MHz gick kortet utmärkt, men i 150MHz ville det inte mer än POSTa. Det var en liten besvikelse, men kortet var i alla fall stabilt. Det kunde trilskas ibland vid byte av hårdvara, men när man väl fått igång det var det aldrig något trassel.

Två detaljer på kortet fångade vår uppmärksamhet. Den ena var att kortet hade komponenter monterade på baksidan, och de såg dessutom handlödda ut. Lite udda, men det ställde inte till några problem, varken vid montering eller vid något annat tillfälle så vi tänkte inte mer på det. Den andra detaljen var att kortet hade integrerad IEEE 1394 (FireWire). Tyvärr hade vi ingen någon möjlighet att testa dessa portar, men det borde ju innebära att vi kan komma att få se SiS 735-baserade kort med integrerad FireWire.

VIA KT266A

Som tidigare nämnts är den version av KT266 som fått suffixet A en uppdatering av originalchipsetet. Förutom att minnehantering har optimerats är det ingen skillnad på de båda revisionerna.

KT266A använder samma sydbrygga som sin föregångare. VT8233 som den heter har stöd för V-Link. V-Link är en av VIA utvecklad teknik för att öka hastigheten mellan nordbryggan och sydbryggan med hjälp av en DDR-buss. Tidigare har all kommunikation mellan dessa bryggor gått över PCI-bussen vilket har gett en teoretisk maxhastighet på 133MB/s. Den teoretiska hastigheten med V-Link är det dubbla eftersom en DDR-buss kan skicka data två gånger per klockcykel.

Specifikationer

· Stöder AMD Duron™ och Athlon™ Socket A
· 200/266MHz FSB
· Stöder AGP 2X/4X
· Kan hantera upp till 4.0GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, PC100/133 SDRAM och Virtual Channel-minne
· 266MB/sec banbredd mellan Nord- och sydbryggan (V-Link)
· Stöd för ACR-port
· Integrerat 6 kanals AC-97 ljud
· Integrerat MC-97 modem
· Integrerad 10/100 BaseT Ethernet och 1/10 Mbps HomePNA kontroller
· Stöd för ATA 33/66/100
· 6 USB portar, UHCI kompatibla
· ACPI 1.0b och APM 1.2. Dessutom stöds AMDs PowerNow.
· 552-pin BGA VT8366A Nordbrygga
· 376-pin BGA VT8233 Sydbrygga


  Nästa sida »

 




6/11-01 | CH | ch@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!