Innehåll

Epox KTA2

Inledning
Moderkortet

Slutsats


17/5-01 | Axman | Axman@64bits.se

Inledning

Från Epox har vi fått in ett Epox KTA2. Lite ovanligt numera är att detta är baserat på KT133 kretsen så moderkortet är inte helt purfärskt. Vi håller därför ned på längden i denna artikeln.

Det finns fortfarande en del intressanta KT133 moderkort därute. Särkilt om man letar efter ett bra begagnat kort gäller det att veta vad man söker. Därför så skall vi ta oss en titt på vad KTA2 har att erbjuda.

Specifikationer:

Med i lådan medföljer en manual, ATA100 kabel + floppy kabel, samt en cd med drivrutiner och gratisversioner av Norton Ghost och Norton Antivirus 2000.

Vi nämner de viktigaste.

  • VIA KT133 nordbrygga
  • VIA 686B sydbrygga ATA 33/66/100
  • Stöd för Athlon/Duron i socket
  • 6 PCI
  • 1 ISA
  • 1 AGP
  • AC97
  • 2 USB + möjlighet till 2 extra
  • Möjlighet att ändra volt till processorn samt minnesmodulerna
  • Multipelval
  • FSB val i BIOS: 95 / 100 / 102 / 104 / 106 / 107 / 108 / 109 / 110 / 111 / 112 / 113 / 114 / 116 / 118 / 120 / 124 / 127 / 130 / 133 / 136 / 140 / 145 / 150 / 155 / 160 / 166


Moderkortet

Det första men ser på moderkortet är att det har hela 6 PCI platser vilket kan vara en stor fördel för många. Till detta kommer att man även har en ISA plats så att äldre hårdvara kan utnyttjas ifall man vill detta. Sista PCI platsen och ISA platsen delar samma plats så man kan bara använda en av dessa.
AGP platsen är i vanligt utförande förutom en detalj. Den har en liten hake liknande de som man spänner fast minnesmodulerna med. Med hjälp av denna så kan man spänna fast grafikkortet på sin plats vilket gör att det inte riskerar att trilla ut. Detta gör att kortet passar synnerligen väl att ha i miljöer där skakningar uppstår exempelvis i båtar/fartyg, tåg eller vad man nu kan tänka sig orsaka vibrationer.

Moderkortet har som brukligt två IDE kontakter vilka stödjer som max fyra enheter. Max överföringshastighet är ATA100 vilket inte är helt vanligt på KT133 moderkort.

Tre platser för SDRAM finns vilket är standard på så gott som alla moderkort i denna klassen. Tyvärr så ligger platserna tämligen nära AGP porten så har man ett långt grafikkort måste man först ta bort grafikkortet för att kunna ta ut dessa.

Runt processorsockeln är det ganska så fritt. Dock så sitter det en rad av kondensatorer vilket omöjliggör användandet av exempelvis Super Orb. Dessutom kan vissa kylflänsar vara svåra att montera på grund av just denna rad. Noteras är att det finns fyra hål runt sockeln. Dessa kan komma väl till användning vid arbete med vattenkylning eller användande av större kylflänsar. Dessa hål är av samma mått som Pentium 4 kylflänsar använder sig av. Sannerligen något av en frälsning för överklockare.

ATX kontakten sitter dock inte så bra till. Placerad ovanför AGP porten sitter den så att man är tvungen att ha sladden från nätaggregatet ovanför/vidsidan om processorn. Den hamnar helt klart i vägen.

Tittar vi på finesserna med moderkortet så är det inte så att ett ögonbryn höjs av förvåning direkt men så gott som allt det man vill se hos ett normalt moderkort finns här. Man kan justera spänningen för minnesmodulerna och processorn. Justering av multipeln är möjlig om processorn är upplåst samt att man har de flesta FSB val man behöver tillgängliga i BIOS.

Multipelval samt spänning till processorn justeras av "switchar" som ni ser på bilden ovan. Det är de blå "fyrkanterna". Skulle man ha tappat bort sin manual så finns inställningarna tydligt tryckta på själva moderkortet. Spänningen kan justeras mellan 1.475 och 1.85. Om man vill ha byglar eller "switchar" är en smaksak. Det är betydligt problemfriare och säkrare att överklocka med byglar. Detta beror på att om man överklockar via BIOS så körs processorn på grundinställningarna tills dess att BIOS lästs in. Detta kan ställa till många problem. Dessutom är det enklare att återställa efter att man kanske överklockat lite för långt. Dock så är det betydligt bökigare att överklocka med byglar. Det skulle ha varit trevligt att ha båda alternativen.

Spänningen till minneskretsarna justeras med vanliga byglar. Max man kan välja där är 3.75 vilket är aningen högre än vanligt.

Väl inne i BIOS är det mesta som vanligt. Inget utmärkande förutom två detaljer. Det första är att man endast kan välja CAS 2 eller 3. Alltså kan man enbart välja mellan 2-3-3 eller 3-3-3 på minnet. Detta kan hindra att man får optimal prestanda men vet du inte riktigt vad jag talar om just nu så är det ingen fara. Detta är lite överkurs.

För överklockning så har man FSB valen i BIOS. Alltså busshastigheten. Det går ej att välja i steg om 1 MHz men då de flesta alternativen ligger inom det område som man använder sig av så är detta inget att haka upp sig på i detta fallet. Alternativen ligger tillräckligt nära varandra för att överklocka maximalt via FSB ändå.

Vi tittar lite snabbt på minnesprestandan, alla inställningar optimerades i BIOS.


Inga konstigheter här, kortet presterar som övriga KT133.

Hur överklockade kortet då? Ja vi fick det 100% stabilt upp i 114 MHz systembuss med en Athlon 1 GHz. Detta var oväntat högt eftersom tidigare KT133 kort vi testat haft problem med att komma över 110 MHz. När man dessutom kommer upp över 110 i busshastighet så kan det löna sig med att öka spänningen till minneskretsarna. Detta eftersom man kan få lite högre hastigheter på dem genom att köra med +33% på minnet. 114 i busshastighet ger alltså 152 MHz i minneshastighet så där kan en ökad spänning hjälpa lite sämre minnen på traven.



Slutsats

Vad blir slutsatsen då? Ja KTA2 är ett moderkort som passar bra i lite mer krävande system. Det är en ypperlig grund i servrar och arbetsdatorer på grund av utmärkta expansionsmöjligheter. Dessutom är de tämligen kompletta möjligheterna till att maximera prestandan fullgoda för ett kort i denna klassen. Det ger ett intryck av stabilitet och tillförlitlighet vilket jag gillar.

Nackdelen är att det ligger efter i tiden. Bristande möjligheter i BIOS och det nu åldrade KT133 gör kortet mindre flexibelt än vad man kan önska. Vad som är negativt är att det inte har några speciella egenskaper. Det är inget utöver det extra utan snarare ett fulländat standardkort. Vill man ha något mer än standard så bör man titta på andra kort men letar man efter ett stabilt och bra kort är detta ett självklart val.

 

Fördelar

  • Stabilt
  • Bra funktioner
  • 6 PCI
  • Utmärkt AGP kontakt
  • ATA100

Nackdelar

  • KT133 - åldrat
  • ATX kontakten dåligt placerad





17/5-01 | Axman | Axman@64bits.se