Innehåll

Vantec EZ-Swap SATA

Inledning
Produktbeskrivning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

| Illuwatar | illuwatar {at} 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Användning

Första steget i denna del är monteringen. Den är inget ovanligt om man har monterat en CD/DVD-spelare i sin dator tidigare. Förfarandet är nämligen den samma. En ledig 5.25"-plats krävs av denna enhet. Man för sonika in ramen (med eller utan kassett) i den lediga platsen tills fronten ligger jämsides med datorns framsida. Därefter använder man fyra av de medföljande skruvarna för att fästa ramen i datorns chassi. När ramen sitter säkert är det bara att koppla in ström och SATA-kabel. Den tunna SATA-kabeln gör det enkelt att få till ett snyggt montage. Det är något helt annat än dessa klumpiga bandkablar som är bångstyriga och blockerar luftflödet.

Den lilla kabel som ingår i paketet är tänkt att användas ifall man har ett speciellt "disk access"-uttag på sitt kontrollerkort. Manualen beskriver detta mycket dåligt, men som jag förstår det hela handlar det om hot-swap. Denna finess finns framförallt på mer avancerade RAID-kontrollkort för att göra det möjligt att byta en felaktig hårddisk utan att stänga av systemet. Enklare kontrollkort samt de som sitter inbyggda på moderkort har sällan denna funktion. Då är det bara att ignorera denna kabel, enheten används då som för P-ATA-diskar (man får stänga av datorn för att byta hårddisk).


När ramen är på plats skall kassetten fyllas med valfri hårddisk. Alla SATA-hårddiskar av 3.5"-typ passar direkt i kassetten. Locket på kassetten lossas lätt med ett tryck av ett finger. Därefter är det bara att dra rakt bakåt tills det är löst. Att placera hårddisken i kassetten är mycket enkelt. Här finns inga kablar som man måste pilla på plats innan disken skruvas fast. Tack vare SATA-standarden bestämmer utseendet på både data- och strömkontakten samt deras placering får man en riktig "plug-and-play"-lösning. Lägg i hårddisken, tryck till, skruva fast - klart! Enklare kan det inte bli. Bygling behöver man inte bry sig om eftersom sådant inte existerar för SATA-diskar. Sedan är det bara att skjuta på locket till spärren låser det på plats.

Till sist är det bara att trycka in kassetten i ramen. Om man är en lycklig ägare av ett hot-swap-kapabelt kontrollkort behöver man inte stänga av datorn när kassetten sätts i eller tas ut. Annars får man vackert stänga av datorn vid dessa operationer. Några drivrutiner (utöver de som behövs för SATA-kontrollern) behövs inte för att använda denna hållare eftersom den är transparent för systemet.


Eftersom enheten inte syns för operativsystemet påverkar den inte hårdiskens egenskaper. Full prestanda erhålls även när denna hållare används och allt man kan göra med en intern hårddisk går att göra när disken ligger i kassetten. Man har dock fått några nya funktioner som inte fanns innan denna enhet monterades. Displayen på kassettens front är en del i ett övervakningssystem för hårddisken. Detta gör det möjligt att visa temperaturen inuti kassetten och få larm ifall en temperaturgräns överstigs. Själva sensorn för temperaturmätaren sitter i kasssettens bakkant, bredvid anslutningarna utan att vidröra hårddisken. Detta gör att visad temperatur kan vara något lägre än den faktiska temperaturen hos hårddisken. För att hålla temperaturen nere i kassetten används en liten fläkt på 40 mm. Denna övervakas också av enheten så att ett larm aktiveras ifall fläkten stannar. Det faktiska varvtalet visas dock inte på displayen.


Denna gång har Vantec fått till en tystare fläkt jämfört med P-ATA-versionen av hårddiskhållaren. Helt tyst är den inte vilket fortfarande gör enheten minde lämplig i datorer som är mycket tysta. Däremot är det inga problem med ljudnivån i en "normal" arbetsdator. Fläktljudet överröstas lätt av exempelvis grafikkortets fläkt. Fortfarande hittas inga spår av kullager, vilket kan innebära sämre livslängd hos fläkten. Detta har framförallt betydelse om hållaren planeras att användas i servrar som är igång dygnet runt. Skulle fläkten stanna så lär man bli varse om detta. En kraftig summerton aktiveras som garanterat hörs igenom allt fläktoljud.

Utöver temperatur- och fläktövervakning erbjuds en gångtidsmätare. Denna visar hur länge hårddisken har varit igång. Detta kan vara av intresse för servrar där hårddiskarna körs dygnet runt. För att hantera funktionerna finns tre knappar under displayen. Via dessa ställer man in larmgränsen för temperaturlarmet samt om temperaturen skall visas som Celsius eller Farenheit. Växling mellan temperatur/gångtidsräknare sker också via dessa knappar.

Slutsats

För att sammanfatta denna recension kan man säga att EZ-Swap är en praktisk hårddisk-kassett för datorer som inte är allt för tystgående. Fläktkylningen gör att dagens varma SATA-hårddiskar får en större chans att överleva kontinuerlig drift, så vida inte fläkten lägger av först. Man lär dock bli varse om detta och kan göra något åt detta tack vare larmet. Valet av material i ramen och kassetten (aluminium) bidrar ytterligare till kylningsegenskaperna samt gör enheten stabil.

Denna produkt från Vantec är användbar för de som vill enkelt kunna byta hårddiskar i sitt system. Är man dessutom begåvad med ett RAID-system med hot-swap-stöd blir det ännu bättre. Köp några hållare så har du ett disksystem värdigt en server.

Priset för en komplett enhet ligger på 499:- och JME Data är generalagent för Vantecs produkter.


Fördelar
Nackdelar
Stabil konstruktion Knapphändig dokumentation
Främjar kylningen av disken Något vek utmatningsarm
Informativ LCD Finns bara i en färg
Hanterar hot-swap Fläkten är inte kullagrad
« Föregående  


| Illuwatar | illuwatar {at} 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!