Innehåll

EZ-Swap MRK-102FD

Inledning
Produktbeskrivning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

25/8-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Byter du ofta hårddisk i ditt system för att testa olika operativsystem? Ligger ett serverbygge och väntar på ett smidigt sätt att byta hårddiskarna i ett RAID-set? Vill du ha koll på hur dina nyinförskaffade 400 GB mår? Då kanske detta är något för dig. Härmed presenterar vi på 64bits.se en produkt från Vantec som skall hjälpa oss som värnar om våra surt införskaffade gigabytes.

Produktbeskrivning

Det vi har att göra med är en moderniserad variant av den klassiska hårddisk-kassetten som möjliggör byte av hårddisk utan att behöva öppna datorn. I sin enklaste form består en sådan anordning av en ram som sitter fast monterad i datorn och en löstagbar del som innehåller hårddisken. En nyckel agerar strömbrytare så att man inte kan ta ut hårddisken när datorn är igång. För att kunna växla mellan olika hårddiskar skaffar man flera löstagbara delar för respektive hårddisk och använder dessa till samma ram.

Den som gör Vantecs variant på detta tema speciellt är de extra finesser som man har lagt till ovan nämnda konstruktion. Dessa finesser möjliggör övervakning av hårddisken samt hjälper till att kyla, vilket är av värde med tanke på dagens högvarviga hårddiskar. Fortfarande är dock grunden en ram som man monterar fast i datorn och en löstagbar kassett där hårddisken monteras.

Här är en sammanställning av enhetens egenskaper:
 • Ram och kassett av aluminium för bättre värmeavledning.
 • Fläkt för extra kylning av hårddisken.
 • Display på kassettens front som visar bland annat temperaturen hos hårddisken.
 • Fungerar med alla ATA-hårddiskar och har fullt stöd för ATA-100/133.
 • Nyckellås/strömbrytare förhindrar att kassetten dras ut med strömmen på.
 • Monteras enkelt i en 5.25"-plats, avsedd för 3.5"-hårddiskar.
Enheten levereras i en kartong som är marginellt större än produkten som ligger där i. Ett skydd av bubbelplast ser till att enheten inte skadas under transporten. När man har packat upp enheten hittar man som tillbehör en liten påse med skruvar och nycklar samt ett A4-ark som skall föreställa manualen. Skruvarna som följer med är både till att fästa enheten i datorn och till hårddisken som skall monteras i den löstagbara kassetten. Allt som behövs för monteringen ingår med andra ord.

Manualen (om man nu kan kalla ett vikt A4 för det) tar upp monteringsförfarandet på den ena sidan och hur man sköter displayen på den andra. Korta texter på engelska i kombination med bilder gör dock pappret någolunda användbart. Bilderna är lite små (speciellt på sidan för monteringen) och layouten är rörig. En lite mer utförlig manual med fler sidor, större bilder och helst på svenska hade inte suttit fel.


Konstruktionen av själva enheten känns gedigen. Stora delar av både ram och kassett är av aluminium vilket främjar både stabilitet och kylning. Helt plastfri är den dock inte. Front och bakstycke på ramen är av plast, likaså kassettens front och baksida. Det enda som ger en lite vek känsla är den arm som används till att trycka ut kassetten ur ramen. Man får en känsla av att den vill gå av om man tar i för mycket. Det behövs nämligen en del kraft för att få loss kassetten ur kontaktdonet som förbinder kassetten med ramens baksida.


På baksidan av ramen hittar man två kontakter som är bekanta: strömkontakten av vanlig 4-polig typ och IDE-kontakten. Hur dessa används är nog inte okänt för er som läser denna recension. Utöver kontakterna hittar man en 40 mm fläkt. Denna är tänkt att hjälpa till med kylningen av hårddisken. Fläkten övervakas utav displayenheten på kassettens front.


Drar man isär enheten och tittar på kassettens baksida hittar man en liten men praktisk finess: en 4-polig DIP-switch som styr master/slave-inställningen på hårddisken. Till switchen är tre kablar kopplade avsedda för att kopplas till hårddiskens bygelfält. Detta innebär att tre av switchens fyra poler används till hårddisken. Den fjärde används till att styra displayens visning av master/slave. Denna lösning gör det möjligt att använda switchblocket till de flesta hårddiskar på marknaden. I och med att inställningen görs på den löstagbara kassetten är det lätt att välja vad hårddisken skall vara. Man kan ha flera kassetter med olika inställningar och hårddiskmodeller, samma ram används till alla och man behöver inte öppna datorn för att göra några förändringar.


När nu baksidorna är avklarade är det dags att titta på framsidan. Den har begåvats med en liten LCD-display och tre knappar som används till att ställa in olika parametrar. På tal om framsida: den finns att få i tre olika färger. Förutom silvermodellen som recenseras här finns den i svart och traditionellt dator-begie. Detta är bra för oss chassi-moddare som har tröttnat på att spreja om alla dessa begie enheter. Åter till displayen. Denna har en del finesser som kan vara användbara:
 • Temperaturövervakning med larm (Celsius/Fahrenheit valbart).
 • Fläktindikering med larm (dock visas inte varvtalet, bara go/no-go).
 • Disk-access.
 • Master/slave-inställning.
 • Driftstidsräknare (visar hur länge disken har körts).
 • Bakgrundsbelyst av gröna lysdioder.

Längst ut till höger på enhetens front sitter nyckeln som ser till att kassetten inte går att dra ut under drift. Detta lås sitter i ramen, inte i kassetten. Dessutom täcker armen som lossar kassetten över nyckelhålet så att man inte kan sätta i nyckeln under drift. Detta skydd är dock rent manuellt, det finns inget som hindrar att man lossar armen och sätter i nyckeln under drift. Systemet hindrar mer misstag än avsiktliga handlingar. Låset har tre lägen: öppen och strömlös, låst och strömlös samt låst och aktiv.


  Nästa sida »


25/8-04 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!