Innehåll

Spire FalconRock II

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Montering
Resultat


Ett stort tack till Spire som har försett oss med produkten för recension

10/3-04 | Farshid | farshid@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Idag har vi fått sätta tänderna i en kylare från det Taiwanesiska företaget Spire, även känt som Fanner Tech. Kylaren i fråga är en processorkylare som går under namnet FalconRock II och som riktar sig mer till hemmasurfaren än till entusiasten.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer enligt tillverkaren:


Pris 200-250 kronor
Tillgänglighet Lättillgänglig
Processorstöd Samtliga Socket A-processorer (AthlonXP upp till 3200+)
Storlek (BxLxH) 80 x 80 x 69 mm
Kylflänsen
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 80 x 80 x 44 mm
Fläkten
Tillverkare Fanner Tech(Spire)
Rotationshastighet 2300 RPM
Luftflöde 28 CFM
Ljudnivå 25 dBA
Strömförbrukning 1,08W
Storlek 80 x 80 x 25 mm
Typ Kullagrad
Kontakt 3-pin

I förpackningen

I förpackningen finner vi inte mycket mer än kylaren och installationsmanual. Kylaren levereras med ett trehålsfäste vilket gör att den passar mycket bra på processorsockeln. Installationsmanualen är, enligt mig, bristfällig om man inte har installerat en processorkylare tidigare då det endast finns anvisningar i textformat.

Ett plus, enligt mig eftersom jag ogillar att ha det rörigt i mitt chassi, är att de har försett fläkten med en så kallad "strumpa" för strömsladdarna.

Montering

Monteringen sker precis som på de flesta andra Socket A-kylare, nämligen på själva sockeln och på de tre "tänderna" som sticker ut och precis som på de flesta andra kylare behövs det också ett verktyg för att montera denna. I detta fallet en platt skruvmejsel.

Storleken på själva kylaren är inte så märkvärdig. På toppen är storleken densamma som en 80 millimeters fläkt, men på botten är den endast 65mm så det finns ingen chans att den skulle kunna skada närliggande kondensatorer och övrig hårdvara.

Resultat

Denna kylare testades på följande plattform:


Moderkort EPoX EP-8RDA3+, nForce 2 Ultra 400
Processor AMD Athlon XP 2500+ @ 2104MHz
Minnen TwinMOS Original DDR400
Grafikkort PowerColor Radeon 9600 Pro
Nätaggregat Chieftec 360W


Som referenskylare använde vi en tämligen okänd kylare från Coolermaster som går under benämningen CP5-8JDIF-0L.

För att avläsa temperaturen användes ett program som medföljer de flesta moderkort från EPoX, nämligen USDM(Unified System Diagnostic Manager) i vilken det går att avläsa det mesta som kan vara väsentligt såsom temperatur, fläkthastigheter och spänningar. Alla avläsningar gjordes i detta program, men dubbelkollades också i Motherboard Monitor 5.

För att få fram temperaturen för full-load körde vi Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserade sig. Idle-temperaturen lästes av efter att datorn hade stått sysslolös i 30 minuter. Kylpastan som användes var Arctic Silver 5 och processorn rengjordes noga och kylpastan applicerades igen innan varje byte.Som ni kan se skiljer endast en grad de olika kylarna åt. Det som dock gör att jag ger vinsten till FalconRock är att den är tystare än referenskylaren. Inte så avsevärt mycket, men tillräckligt för att man ska kunna sova med datorn på.

Sammanfattning

Som sagt tidigare så riktar denna produkt sig mer mot den "vanlige" datoranvändaren snarare än till entusiasten. Men det är ändå en bra kylare. Ljudnivån är knappast vad man kan kalla hög och kylkapaciteten är mycket stor. Och eftersom jag är en stor beundrare av de tre hakarna på sockel A så gillar jag monteringssättet väldigt mycket.

Fördelar Nackdelar
Monteringssättet. Bristfällig manual.
Ljudnivån.
10/3-04 | Farshid | farshid@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!