Innehåll

Fan Bus Controller

Inledning
Specifikationer, utseende & funktion
Prisvärdhet
Slutsats


Stort tack till Eksitdata som bistod med produkten.

29/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Jag kan inte säga att jag blev särskilt exalterad när jag fick reda på att en fläktkontroller var på väg till mig för recension. Dylika mojänger har funnits länge. Lika länge som plexiglasfönster, chassin lackade i regnbågens alla färger och neonljus för att belysa skapelsen. Till skillnad från dessa exempel fyller fläktkontrollern i alla fall en vettig funktion. Tanken är att man ska kunna minimera surrandet från datorns fläktar när man behöver koncentera sig och kanske inte använder lika mycket av datorns resurser. När man däremot spelar eller på annat vis belastar maskinen ska man istället kunna öka kylningen (och därigenom allt oväsen), då märker man ändå inte av det lika mycket.

Personligen har jag aldrig gjort mig mödan att införskaffa en dylik mojäng. Delvis har jag aldrig gått speciellt långt i mitt överklockande, ansett att jag klarat mig lika bra med en hyfsat tyst maskin än med en som är trimmad lite hårdare och låter desto mer. Till viss del har jag också ansett en fläktkontroll är något man bygger själv, en attityd man träffar på varhelst "moddarer" samlas. Å andra sidan finns det alltid människor som inte kan, vill eller hinner bygga sin egen fläktkontroller eller plexiglasfönster. Även om det inte blivit någon större industri är det idag inte särskilt svårt att köpa dessa prylar färdiga. Vi ska titta på en sådan lösning.

Specifikationer, utseende & funktion

Fläktkontrollern är av en ganska alldaglig modell. Sex stycken uttag att koppla in fläktar på, samt sex strömställare för att kontrollera fläktarna och sex lysdioder för att indikera vilken spänning fläkten i fråga matas med. Strömställaren har tre lägen: full spänning (12 volt) / av / samt låg spänning. Den låga spänningen kan man själv reglera genom en vridpotentiometer. Jag har inte hittat några siffror som visar inom vilka områden den rör sig, men en vild gissning är från halv och uppåt. Lysdioderna visar full spänning med rött ljus samt låg med ett gröngult sken. Aningen starkt om man är känslig.

Med i paketet kommer kommer förutom fläktkontrollern fyra skruvar för montering, en Y-kabel (molex) för anslutning till nätaggregatet, fyra kontakter för anslutning till fläktar samt en manual. Även om det inte är särskilt svårt att installera så är vägledning aldrig fel. Större delen av manualen visar vad som skall göras om du köpt en gör-det-själv modell som du själv borrar hål till. Det är dock lyxmodellen med aluminiumfront vi har. En mycket välgjord sådan som finns i svart och silver.

Själva installationen går ut på att koppla in de fyra kontakterna i kontrollern. Ingen lödning behövs, bara att skruva fast dem. Fortsätt sedan genom att koppla in Y-kabeln, koppla in de fläktar du vill använda, justera den lägre spänningen genom vridpotentiometrarna och skruva slutligen fast fläktkontrollern på samma vis som du monterar en CD-läsare.

Proceduren i sig låter enkel, men man stöter tyvärr på en del mindre problem som tillverkaren enkelt hade kunnat åtgärda:

  • Skicka med sex istället för fyra kontakter till fläktarna.
  • Förläng sladden till kontakterna. Tio till femton centimeter hade sparat in massor med tid som gick till att skarva sladdar till fläktar.
  • Skicka gärna med en eller ett par kontaktomvandlare. En del fläktar använder molexkontakter. Det hade sparat ytterligare jobb.

Varje uttag till en fläkt klarar sex watt. Det skiljer ganska mycket mellan olika fläktar, Thermaltakes tystare varianter drar knappt en watt medan Deltas monstermodeller slukar drygt tio. Det borde dock inte vara några problem att köra en normal 80 mm-fläkt på varje uttag.

Det hade även varit önskvärt om tillverkaren hade gjort någon lösning så man slapp mista RPM-signalen från fläktarna.

Prisvärdhet

Fläktkontrollern i sig är mycket välbyggd, alla lödningar är prydligt utförda och den är enkel att arbeta med när det gäller att montera fläktarna, justera spänning osv. Efter installationen är det inte mycket som behöver göras. Ändra strömställaren till rätt läge beroende på om du kräver en tyst omgivning eller en välkyld dator. Saker och ting kunde inte gjorts mycket annorlunda.

Priset ligger på 340 kronor, frågan är hurvida det är aningen magstarkt eller försvarbart? Produkten i sig är mycket bra gjord, den håller måttet och skulle nästan kunna få ett litet plus i kanten på det området. Den sköter sitt jobb som den ska, inte överraskande med tanke på att det är en ganska simpel manick. Ändå känns det som man hade kunnat kräva lite mer. En liknelse kan vara på sin plats.

När jag lagar mat hemma kan jag anpassa den hur jag vill, priset jag får betala för det är att jag gör allt jobb själv. Men vad spelar det för roll när jag (förhoppningsvis) kan njuta av resultatet och känna att jag lyckades med något?

När jag däremot köper mat på en restaurang väljer jag att betala lite mer för att någon annan lagar maten åt mig, det är själva meningen med det. Jag väljer att betala för något eftersom jag inte kan, eller vill göra det själv. Jag kräver dock att maten ska passa mig för att jag ska bli nöjd. Jag vill inte kila ut till restaurangens kök för att leta rätt på extra ingredienser själv.

Samma sak gäller med fläktkontrollern. Väljer jag att betala 340 kronor (plus frakt) för något vill jag inte spendera en timme på att skarva sladdar för att det fattas en centimeter. Man hade förstås lika väl kunnat hävda att mitt chassi är aningen stort och någon med mindre låda inte hade stött på samma problem. Frågan man ställer sig är om personen med mindre chassi hade varit mindre nöjd med tio centimeter mer sladd i datorn? Knappast, det handlar om ren snålhet från tillverkarens sida.

Slutsats

Så här i efterhand när jag vant mig vid att ha en fläktkontroller i chassit undrar jag egentligen hur jag kunnat vara utan en tidigare? Jag passade på att koppla in en extra fläkt som jag ansett överflödig tidigare. När jag kör på låg spänning drunknar ljudet från den i de andras fläktar. Högre spänning kör jag bara om jag lyssnar på musik samtidigt eller inte sitter vid maskinen men ändå vill ha den igång.

Priset för ett hemmabygge i klass med detta hade antagligen inte varit mycket billigare men tagit ganska lång tid. Då får du i och för sig den där trevliga känslan av att ha gjort något själv, men kan eller vill du inte bygga en själv, ska du dock inte tveka att köpa en om behovet finns. även om man väger in det faktum att fläktkontrollern krävde lite jobb innan jag kunde använda den så blir betyget ett väl godkänt.

Fördelar Nackdelar
Lättinstallerad Korta sladdar
Snygg Endast fyra kontakter till sex uttag
Enkel att finjustera .
Kvalitetsprodukt .

 


29/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!