Innehåll

FashionPCs Zeus

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Insidan
Kylning
Montering
Slutsats

 

Tack till FashionPCs som gjorde denna recension möjlig.

09/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

FashionPCs är namnet på amerikanska välkända Colorcases avdelning i Europa som har hand om handeln där. Hela företaget har specialiserat sig på chassin där man satsat mycket på design och utseende. Deras chassin är alltifrån trista, företaget vill verkligen bryta den urgamla traditionen med tråkiga och beiga chassin.

Vi ska nu ta en närmare titt på ett av FashionPCs nya chassin, Zeus. Chassit är avsett för vanliga persondatorer i normalt ATX-format.

Specifikationer

Pris € 69,90
Storlek 508x254x559 mm (LxBxH)
Material Stål och plast
Vikt 14,5 kg
Anpassad efter standard ATX
Nätaggregat Medföljer ej
5.25"-platser 4 stycken externa
3.5"-platser 6 stycken interna och 1 extern
Fläktplatser 3 stycken 80 mm
Frontportar 2 USB, 1 för Speaker och 1 för mikrofon

I förpackningen

I förpackningen finner vi detta:
  • Chassit.
  • 2 stycken frontpaneler för CD-ROM-enheter och dylikt.
  • Standard ATX-bakplåt.
  • Skruvar och hållare för moderkortsmontering.

En grej som verkligen förvånade mig var att tillverkaren inte skickat med några extra frontluckor. 2 stycken vanliga, 2 stycken "CD-ROM-anpassade" och 1 stycken "floppy-anpassad" lucka medföljer. Skulle man t ex bara använda en Slot-In CD-ROM, bara totalt en CD-ROM eller inte vill ha någon floppy så är man ändå tvingad att använda de anpassade luckorna.

Utsidan

Chassit är inte tillverkat i aluminium, som det kanske ser ut på bilderna, utan i vanlig stål. Trots detta så väger chassit inte särskilt mycket då det inte är tillverkad i särskilt tjock plåt. Tillverkaren specificerar vikten till 14,5 kg, men detta är troligen ganska överdrivet då posten angav vikten på paketet chassit kom skickat i till ca 10,7 kg. Trots att plåten är tillverkad i relativt tunn plåt så känns chassit stabilt och gediget.

Det märks direkt att tillverkaren har jobbat mycket med designen. Fronten är tillverkad i plast, och över den nedre delen av chassit så sitter det en plexiglasruta fastskruvad för att ge ett lite renare utseende. Både power- och reset-knappen är kromade för att matcha den i övrigt silverfärgade fronten.

Två av frontluckorna för 5.25"-enhterna är anpassade för CD/DVD-läsare/brännare och är till för att monteras framför själva enheten. Syftet med detta är att man vill undvika att enheternas ofta trista färg förstör utseendet hos datorsystemet.

Den sista synliga 5,25"-frontluckan döljer egentligen en 3,5"-plats där det är tänkt att montera en floppy eller dylikt. Även denna frontlucka bygger på samma koncept, och detta ger chassit ett mer enhetligt utseende. En liten nackdel är att tillverkaren inte skickat med någon extra normal frontlucka. Detta skulle ha varit bra för de som inte använder någon floppy eller dylikt och istället vill täcka över floppy-platsen. Sammanfattningsvis så är frontens utseende ganska vågat och udda, och det är troligen älska eller hata som gäller.

Sidoplåtarna är fastskruvade bakpå chassit med skruvar anpassade för att kunna öppnas utan verktyg, så kallade tummskruvar. När dessa lossats så är det bara dra hela sidoplåten bakåt med hjälp av urgröpningen i plåten och efter några centimeter lossnar plåten.

Plexirutan på vänstra sidoplåten gör att man enkelt kan se in i chassit. Kombinerat med någon form av belysning inne i datorn så kan det ge ett ganska häftigt utseende. Det är intressant att se hur tillverkare tar efter användarna som faktiskt var de som började montera plexirutor på chassin.

Baksidan av chassit bjuder inte på några direkta överraskningar, förutom hålet under 80mm-fläkten. Det är till för att dra ut kablarna från frontportarna till ut/ingångarna på moderkortet/ljudkortet.

Insidan

Väl inne i chassit så får man direkt känslan av att chassit faktiskt är av lite billigare typ. 5,25"-enheterna monteras sedvanligt med hjälp av skruvar istället för med hjälp av slädar. Vad man tycker om detta är givetvis en smaksak, men de flesta användare brukar uppskatta slädprincipen eftersom det är väldigt smidigt att snabbt kunna ta ut en enhet ur chassit utan att behöva skruva något. Men det går inte att bortse från att risken för vibrationer och därav risken att oljud bildas är större bland chassin som använder ett system med slädar för 5,25"-enheterna, så avsaknaden av dessa är inte direkt en nackdel.

I chassit finns hela 7 stycken 3,5"-platser, vilket borde täcka även den kräsnes behov. Även dessa skruvas fast i chassit, vilket är ganska normalt. Plåtarna som 3.5"-enheterna skruvas fast i är ordentligt fästa med nitar, och några störande vibrationsljud, som ibland kan uppstå i lite billigare chassin, uppstod inte under våra tester med en hårddisk och en floppy monterad.

Själva plåten som moderkortet monteras på är tyvärr inte löstagbar, så moderkortet måste monteras på plats i chassit. Detta är inget större problem då det finns hyfsat med plats för att göra detta, men det hade ändå varit smidigare med en löstagbar plåt för att underlätta monteringen av moderkortet.


  Nästa sida »


09/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!