Innehåll

Gigabyte 8PE800 Ultra

Inledning
Specifikationer
Moderkort och Layout
BIOS och överklockning
Integrera mera
Utseende
Prestanda
Sammanfattning


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS och överklockning

Gigabytes BIOS ger oss blandade känslor. För överklockaren så är BIOS en hyfsat stor besvikelse. Vi har synnerligen dåliga inställningar när det gäller inställningar för minnen och spänningen till processor och minnen. Det parat med en så lovande busshastighet gör oss besvikna.

Börjar vi dock med att frånse överklockningen så hittar vi ett välsorterat och ganska så lättnavigerat BIOS. Man har gjort det enkelt för användaren och BIOS är överlag lättnavigerat. Till den största delen så är det lite fler finesser än vad vi brukar hitta. Bland annat så kan man sätta alarm på alla fläktkontakterna på moderkortet för att övervaka dem. Det enda jag har att klaga på här var egentligen bara att funktionen för att starta datorn via tangentbordet saknar ett flertal alternativ. Dock så gick det utmärkt att starta genom att klicka på musen.

När det gäller överklockning och trimning av prestanda så har moderkortet ett antal riktigt ljusa punkter men ett antal allvarliga brister. Till att börja med så saknas inställningarna för timings av minnet helt i de vanliga menyerna och möjligheterna att köra minnet snabbare än busshastigheten när man överklockar är begränsade. Vi hade helst sett att man kunde köra minnet på *2.66 och inte bara *2.5 när man överklockar.

Minnesinställningarna är dolda för användaren och man får trycka Ctrl+F1 för att få fram menyn för att ändra Cas latency och AGP Aperture Size bland annat. Gigabyte skyddar sig därigenom mot användare som inte har så stor koll på vad de gör i BIOS. Det är dock tråkigt för dem som vill ändra dessa inställningar men inte vet hur man får fram menyn.

När det gäller busshastigheten så kan man ställa in allt mellan 100 till 355 i steg om 1 MHz. Naturligtvis så skall man inte stirra sig blind på 355 MHz, det kommer vi inte att nå, men vi vet att vi inte kommer att hindras av inställningarna på den biten i vart fall.

Som sig bör så kan man låsa hastigheten på PCI och AGP till 33 respektive 66 MHz. Här har Gigabyte dock gett oss en överklockningspotential som heter duga. Vi kan i steg om 1 MHz ändra från 33 till 50 MHz på PCI och 66 till 100 MHz på AGP, dock ej separat från varandra.

När det gäller spänning till processor, minne och AGP så finner vi tämligen underliga inställningar. Processorn kan vi endast öka till 1.6 V vilket är väldigt lite. 1.7 V brukar vara mer normalt på de moderkort som har försiktigare inställningar. När det gäller minnet så är det även här snålt. Vi kan öka med max 0.2V till 2.7V. Dubbelt så mycket hade vi önskat att vi kunde höja.

Däremot så kan vi höja med hela 0.3V till 1.9V på AGP-porten. Något som är ganska så mycket och för det mesta onödigt.

Slutligen så har moderkortet en funktion för att ställa in prestandan. Vi kan aktivera "Top Performance" i BIOS vilket gör att moderkortet får arbeta lite hårdare och med mindre marginaler. Vi skall kika på vad detta ger oss för prestanda.

Överlag så är moderkortets BIOS bra, vissa funktioner är ganska så unika och andra saknas. Den stora nackdelen är dock överklockningen vilken är väldigt obalanserad. På ena fronten har vi all busshastighet och fina inställningar men å andra sidan har vi låga eller konstiga spänningar att välja mellan.

Vi testade naturligtvis ändå att överklocka och resultatet blev bra. Med en nyare P4 2.4 av C1-stepping nådde vi ända upp över 3.3 GHz och en busshastighet på 185 MHz. Tyvärr så har vi inte någon processor ämnad för 200 MHz tillgänglig för tester ännu så vi kan inte testa moderkortets riktiga gränser. 3.33 GHz var det stabilaste vi uppnådde med 1.6V med Intels originalkylning. Dock så hade vi 3.6 GHz med en busshastighet på 200 MHz stabilt nog för att vara i datorn BIOS och ändra. En minst sagt trevlig överklockningspotential. Tyvärr så kan vi inte nå hela vägen när moderkortet begränsar oss så.

Integrera mera

Integrerat är den senaste flugan och det är en gammal bekant i ny kostym. Skillnaden numera är att det integrerade sällan påverkar produkten i sig negativt annat än prismässigt. Man kan lätt uppgradera trots att moderkortet har massor av integrerade funktioner genom att de är lätta att avaktivera. Faktum är att det nu har gått så långt att man så gott som kräver att ha åtminstone integrerat ljud och nätverkskort. Gigabyte har gått lite längre än vad som är vanligt och man erbjuder som sagt ett kort med ingeterad IDE-RAID, SATA, Firewire, Gigabit-LAN och ljud samtidigt som vi fortfarande har 5 PCI-platser kvar. Vi skall nu gå igenom de integrerade delarna och dess kvalité.

:: Ljud

Den integrerade kretsen från Realtek är den i dagsläget vanligast ljudkretsen som vi ser integrerad på moderkort. ACL650 som den heter är ett tämligen kompetent kort när det gäller funktioner men inte allt för mycket att hurra över när det gäller spel. Det duger för den vardaglige användaren, man har gott om kontakter, digital utgång och flera möjligheter till hur man vill konfigurera sitt surroundljud. Med tiden så har kretsen även fått en hel del extra funktionalitet och till ytan så skiljer det sig inte mycket från exempelvis Soundblaster Live! Implementeringen som Gigabyte har på sitt moderkort får ett helt klart plus i kanten då man kan välja att utnyttja de tre utgångarna på moderkortet som vanligt eller som tre utgången för surround. Det är dock inte detta som är finessen utan det är den tillhörande panelen med två extra utgångar för analoga signaler samt digitalt ut. Därigenom kan man fortsätta att använda line-in och mic-in som vanligt.

När det gäller ljudkvalité så är tyvärr det integrerade ljudet inte allt för mycket att hänga upp i granen. Det duger för att lyssna på musik med och att spela spel sporadiskt. Ljudkvalitén lämnar mycket att önska jämfört med kort i klass med Audigy och Audigy 2 när det gäller musik och i spel så blir skillnaden än större. Positionering och ljudkvalité är väldigt mycket bättre med ett Audigy som vi jämförde med. Dessutom bör vi tänka på att det integrerade ljudet drar mer kraft eftersom det mesta sker genom mjukvara hos processorn.

Kort sagt så duger det integrerade för enklare ändamål, särskilt eftersom det i detta fallet har bra anslutningar. Vår rekommendation är att använda det integrerade ljudet eller att köpa ett riktigt bra ljudkort som kostar minst 800-900 kronor

:: Serial ATA och IDE-RAID

Tyvärr har vi ingen adapter för att köra vanliga hårddiskar på SATA-enheten för tillfället men Silicon Images SATA-kort är ett ganska så vanligt val för tillfället. Enheten stödjer RAID 0 och RAID 1 så som sig bör.

Raidenheten från ITE, GigaRAID (passande namn i detta fallet), är ett ganska så oprövat kort på marknaden men än så länge så har vi inte sett några varningstecken. De är enligt vad vi erfar fullgoda kretsar och prestandan är som den skall. Notera även att kretsen stödjer optiska enheter (CD/DVD) vilket inte Promise kort gör.

:: Nätverk och Firewire

Intel Gigabit-nätverk får vi genom Intels egna Kenai-32. Vi skall inte säga för mycket när det gäller hur bra denna krets är men Intels nätverkskort håller en hög kvalité. I denna form är det dock en budgetvariant så som vi oftast finner de integrerade nätverkskorten vara.

Slutligen så har vi VIAs firewire-krets och det finns inte så mycket annat att säga än att den sköter sitt jobb.

Totalt sett så är det väldigt trevliga integrerade funktioner som vi ser på moderkortet. Man har valt komponenter som har tillräcklig eller bra kvalité och det känns inte som att man har snålat allt för mycket. Med USB, firewire, SATA, RAID och stöd för totalt 10 IDE/SATA-enheter, Gigabit-LAN, ljud och 5 PCI så har man fått in de vanligaste sakerna man använder och alla har god potential för att stå sig en tid framöver.


« Föregående Nästa sida »


2/5-03 | Axman | axman@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!