Innehåll

Gigabyte 3D Cooler Pro

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren och tillbehör
Montering
I drift
Prestanda
Slutsats


Ett stort tack till Comstore för att de bistod med produkten för tester.

19/4-04 | Piggie & Axman | 64bits(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Gigabyte känner nog vi alla igen från moderkortsmarknaden. Enkelt uttryckt: de gör bland de bättre moderkorten på marknaden men nu har de valt att ge sig in på ett annat spår. Sedan tidigare har de sysslat med moderkort, grafikkort och nätverksdelar. Nu kanske vi får se dem etablera sig på kylarmarknaden? Dagens test handlar om en rätt unik kylare döpt till 3D Cooler-Pro.

Specifikationer

Processorstöd Pentium 4 3,2GHz och över. AMD Athlon XP 3200+ och över. AMD Athlon 64 3400+ och över.
Storlek 83 x 89 x 93 mm
Material Koppar samt aluminium.
Totalvikt 430 g.
Ljudnivå 19-38 dBA.
Rotationshastighet 2000 - 4000RPM.
Fläktens livslängd ~70 000 h
Pris 500-550 :-

I förpackningen

Denna kylaren kommer med en plastförpackning som man med lätthet kan öppna för att beskåda själva varan. Som sagt tidigare så kan man montera denna kylare på sockel 478, 462 samt 754. Därför medföljer även tre olika monteringsclips. Utöver dessa clips får man också en 3,5"-frontpanel och en PCI-fästbricka som båda är ämnade för den medföljande fläktkontrollern. Kylpasta medföljer, samt en kabel som ska förse kylaren med ström om man saknar en strömkontakt av samma typ som används till 3½" floppy.

En manual är något som är ganska självklart numera och manualen i detta fallet är väldigt genomgående och lättläst då den visar monteringsprocessen i bilder med tillhörande text. För den som gillar att läsa på andra språk än svenska kan vi glädja dig med att det berättas på tio olika språk.

Kylaren och tillbehör

Kylaren är väldigt annorlunda jämfört med de sedvanliga kylarna. Den använder sig nämligen av s.k. "heatpipes" och en radialfläkt som blåser 360°. Heatpipes är vätskefyllda rör, koppar i detta fallet, som transporterar bort värmen för att genom att vätskan avdunstar vid den varma bottenplattan och kondenseras igen när den ute i kylflänsarna.

Den 360°-kylning som det talas om här utgörs av en fläkt av samma typ som Cooler Master använder i sin Aero- och Jet-serie av kylare, en radial-fläkt. Kylaren är byggd på så sätt att fläktturbinen sitter i mitten och runtomkring finns sammanlagt 45 lager av aluminiumplattor som sitter fastmonterade i de två värmerören som går upp på fyra ställen. Detta är självklart för att värmen ska fördela sig till de olika planen som sedan kyls ner när fläkten blåser på dem.

Skillnaden mellan konventionell kylning och denna 360°-kylning är att medan en vanlig kylfläns har sina utblås åt två håll så fördelar luften nu åt alla håll runt processorn vilket ger en effektivare total kylning av exempelvis minnen, kondensatorer för strömförsörjning mm. Risken kan dock vara att kylningen av nordbryggan försämras i de fall man har passiv kylning där.

Som vi skrev tidigare använder sig denna kylaren av en floppy-kontakt istället för att använda sig av den mer vanliga 3-pinkontakten. Det fungerar på så sätt att kylaren har en liten "panel" på sidan där alla kontakter ska in. Det finns tre kontaktplatser, en för fläkten (höger), en för potentiometern (mitten) och en för strömmatningen (vänster).

Det utmärkande för hela kylflänsen är att det är en genomgående kvalité. Alla detaljer är uppenbart genomtänkta, vad avser utseende, hållbarhet, förpackning. Det är sällan man ser produkter där varenda detalj har justerats på ett eller annat sätt för att få en bra produkt. Man bör även notera att fläktens livstid uppskattas till drygt 70 000 timmar vilket är aningen mer än vanligt.

En fråga vi ställer oss är hur kylflänsen klarar av damm. De täta aluminiumplattorna är eventuellt en bra dammfälla vilket kan ställa till med problem om man brukar ha mycket damm i datorn.


  Nästa sida »


19/4-04 | Piggie & Axman | 64bits(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!