Innehåll

Gigabyte 6600GT

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

23/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakurll 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För snart tre månader sedan utvärderade vi ett flertal grafikkort i vår årliga roundup. Artikeln var mycket uppskattad av er läsare men många påpekade att de saknade ett grafikkort byggd kring den snart årsgamla kretsen 6600GT från NVIDIA. Nu är det dock dags att ändra på detta i form av ett grundligt test av Gigabytes GeForce 6600GT Turbo-Force (GV-NX66T128VP).

Men det här är inte ett vanligt 6600GT som Gigabyte har valt att skicka. Bland de saker som skiljer är att det inte finns någon PCIe-strömkontaktakt på kortet, det kyls helt passivt och dessutom har högre klockfrekvenser än referensdesignen.

Hur står det sig mot monsterkorten NVIDIA 6800 Ultra och ATI X850XT?

I förpackningen

Lådan som grafikkortet levererades i liknar mycket de andra grafikkortslådor Gigabyte använder sig av. På framsidan finns en figur av det ena slaget och ett flertal rutor som beskriver produktens specifikationer och funktioner. Inuti lådan ser allt bra ut och grafikkortet är väl avskiljt från tillbehören vilket förhindrar många fraktskador.

När man öppnar lådan hittar man förutom grafikkortet följande:

  • En manual.
  • Fyra CD-skivor med drivrutiner och programvara.
  • En DVI- till VGA-adapter.
  • En VIVO-adapter.
  • Ett SLI-fäste.
Som synes är det på tillbehörsfronten helt ok. De adaptrar som behövs medföljer naturligtvis, dock inga kablar av någon form. Här tror vi däremot att Gigabyte gör rätt, hur många kan med handen på hjärtat säga att de har nytta av en 1 meter lång S-VHS-kabel av dålig kvalité?

På de fyra CD-skivorna hittar vi förutom drivrutiner och diverse Gigabyte-specifika program också två spel och två fullversionsprogram, Thief: Deadly Shadows, Joint Operations: Typhoon Rising, PowerDVD 5 och PowerDirector 3ME. Även här är det i princip vad Gigabyte vanligtvis skickar med sina grafikkort nu för tiden. Om spelen är något att ha för användaren beror på dess spelintresse, men PowerDVD bör däremot de flesta ha någon form av användning för.

VIVO-adaptern som medföljer är ett smart drag från Gigabyte. Andra tillverkare brukar vanligtvis enbart skicka med en bunt kablar som sticker ut bak på grafikkortet för att ge tillgång till de in- och utgångar som krävs. Här har man istället placerat dessa i en elegant dosa som kan placeras och användas på ett betydligt smidigare sätt.

SLI-fästet är något som tillkommit på senare tid och är helt enkelt en fästplåt som skall skruvas fast mellan de båda grafikkorten för att hålla SLI-bryggan på plats, med andra ord något som majoriteten inte kommer att använda.


  Nästa sida »


23/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakurll 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!