Innehåll

Gigabyte GA-8PENXP

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla tester nedan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet.
  • 2 * 256 MB TwinMos PC3200-minnen med Winbond-kretsar @ 2-5-2-2.
  • Processor-/minnesförhållande: 1:1.
  • 2 * IBM 180GXP 120 GB.
  • Sapphire Radeon 9100 64 MB.
  • Windows XP Professional SP1.
  • ATI Catalyst 3.4.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1012.
Mjukvaran som användes för att testa moderkorten var följande:

  • PCMark2002 build 100.
  • SiSoftware Sandra 2003 Pro build 2003.1.9.26.
Här under ser ni den hastighet som systembussen kördes i som standard när vi valde 200 MHz i BIOS.


Som ni kan se har Gigabyte valt att köra med en systembuss som är något högre än vad som är normalt. Skillnaden är enbart runt 1- 1,5%, men den finns fortfarande där.

Denna gång har vi valt att exkludera de olika 3D-testerna, vill ni veta hur 865PE- och 875P-moderkort presterar gentemot varandra i sådana tester hänvisar vi till ABIT IC7-G-recensionen .

PCMark2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

De olika korten presterar nästan exakt lika, Gigabyte-kortet vinner dock med en liten mariginal, troligtvis beroende på den högre systembussen.

PCMark2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoängen.

Här ser vi något intressant. Trots att Gigabyte-kortet inte har PAT-aktiverat når det nästan upp i ABIT-kortets nivå och det slår klart det andra 865PE-kortet.

SiSoftware Sandra 2003
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2003.

Samma ska här, Gigabyte-kortet presterar betydligt bättre än Albatrons 865PE-moderkort och når nästan upp till 875P-kortens prestanda.

Som ni kan se presterar Gigabyte GA-8PENXP riktigt bra, framförallt minnestesterna imponerar. Att ett 865PE-kort kommer så här nära 875P-kortet i prestanda är antagligen något som Intel inte gillar, vem lägger ut extra pengar på något som egentligen inte har några som helst fördelar?

Slutsats

Det verkar som om Gigabyte med detta moderkort verkligen har satsat på användarvänlighet, det är inga stora steg framåt, men små och viktiga. Som exempel på detta kan vi ta den färgade kontakten där man monterar knapparna och lysdioderna som hör till chassit, den mycket utförliga och lättförståeliga manualen, de dubbla BIOS-kretsarna, hjälpen man får vid installation av ljud-kontakterna med mera. Andra fördelar med moderkortet är att det presterar mycket bra, nästintill lika bra som 875P-moderkorten gör. Layouten är även den bra, nästan helt perfekt, men två undantag, den totalt felplacerade ATX12V-kontakten och de för få fläktkontakterna, i övrigt är allt mer eller mindre utmärkt placerat.

Ytterligare en fördel är alla de tillbehör som medföljer. Det enda som egentligen saknas är en adapter som gör att man kan koppla sina äldre hårddiskar och liknande till SATA-kontakterna.

Nackdelarna är dock den högljudda fläkten som sitter på nordbryggan och att moderkortet inte gick att använda för hög överklockning, enbart 238 MHz på systembussen är långt ifrån vad vi är vana att se.

Produkten går inte att få tag på i Sverige ännu men priset lär bli ganska högt med tanke på vilka tillbehör som medföljer. Räkna med att detta specifika moderkort kommer vara ett av de dyraste 865PE-moderkorten på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Tillbehören. Överklockningspotentialen.
Layouten. Priset?
Dubbla BIOS-kretsar. Placeringen av ATX12V-kontakten.
Prestandan.  



« Föregående  


14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!