Innehåll

GlobalWin CBK-II58 & CDK58

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GlobalWin som gjorde denna recension möjlig.

10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För några dagar sedan testade vi GlobalWin CAK4, en dyr, tung och stor högprestandakylare. Alla kan dock inte använda den kylaren av olika skäl. Därför har tillverkaren även släppt två andra kylare som är lite mindre, lättare och billigare för att få en hel serie med produkter avsedda för olika målgrupper. Dessa lite mindre kylare har namnen CDK58 och CBK-II58 och de ska vi nu ta en närmare titt på.

Specifikationer

Kylflänsen (CDK58)  
Storlek 60x60x30mm (LxBxH)
Material Koppar och aluminium
Vikt 250g (utan fläkt)

Kylflänsen (CBK- II58)  
Storlek 60x60x30mm (LxBxH)
Material Koppar
Vikt 320g (utan fläkt)

Fläkten  
Storlek 60x60x15 (LxBxT)
Typ Kullagrad
Rotationshastighet 3000RPM
Luftflöde 16CFM
Ljudnivå 25dBa
Strömförbrukning 1.2W
Kontakt 3-pin

I förpackningarna

Detta följer med i förpackningarna:

  • Kylaren (med ThermalPad på undersidan)
  • Chassiklistermärke
  • Monteringsinstruktioner


CBK-II58


CDK58

Kylflänsarna

Det enda som skiljer CBK-II58 och CDK58 är materialet i kylflänsarna. CBK-II58 är, liksom många andra högprestandakylare, tillverkad helt i koppar. Koppar leder och avger värme mycket bättre än aluminium och passar därför generellt bättre som material i kylflänsar. Pga detta har fler och fler tillverkare övergått till att använda koppar i kylflänsarna eftersom kylarna då kan göras betydligt mindre och ändå kyla lika bra eller bättre än betydligt större kylare tillverkade i aluminium. En nackdel med att använda det är att det väger mer än aluminium. Det är även dyrare och mjukare än aluminium. Mjukheten gör att det är ganska lätt att råka repa kylflänsar tillverkade i materialet, därför bör man vara försiktig när man hanterar dessa.

CDK58 består till stor del av koppar, men ca hälften av de uppstickande bladen består helt av aluminium istället för koppar. Det är den enda skillnaden mellan CBK-II58 och CDK58. Det kan verka lite konstigt att använda aluminium i vissa delar av kylflänsen, men anledningen till detta är att aluminium är billigare och tillverkaren vill kunna erbjuda ett lite billigare alternativ.


CBK-II58

CDK58

Kylflänsarnas design är ganska typiska för kylflänsar, ett visst antal blad är fästa i 90°-vinkel mot kopparbottnen. Över dessa monteras sedan fläkten. Kopparbottnen är relativt tjock och sprider ut värmen över hela kylflänsen.


CBK-II58

CDK58

Bottnen av kylflänsen är inte spegelblank men inte långt ifrån och den är nästan helt fri från repor. Blankare och slätare bottenyta leder till bättre värmeöverföring mellan processor och kylfläns vilket leder till förbättrad prestanda.

På bilden ovan till höger ser man hur metallbladen är fästa i kopparbottnen, nämligen genom hederlig gammal lödning.

Fläktarna

Båda kylarna har identiska fläktar och det är en ganska liten och svag fläkt som mäter 60x60x15mm. Enligt tillverkaren blåser fläkten ca 16CFM samtidigt som den låter 25dBa. Fläkten är med andra ord mycket tyst men blåser inte heller särskilt mycket.

Kylaren går även att få med två andra 60x60mm- fläktar. Det ena alternativet är en mycket stark fläkt som blåser ca 38CFM samtidigt som den låter runt 47dBa. När kylarna har en sådan fläkt kallas den istället "38" i slutet av namnet istället för "58".

För de som tycker att "58-fläkten" är för svag men "38-fläkten" för högljudd så finns det även en "68" modell som blåser ca 23CFM samtidigt som den låter runt 37dBa.


  Nästa sida »


10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!