Innehåll

GlobalWin CBK-II58 & CDK58

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GlobalWin som gjorde denna recension möjlig.

10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Tyvärr så är monteringsarmen för socket A av den gamla traditionella typen, dvs den fäster bara vid en plastpigg på varje sida av socketen. Detta är inte ett så stort problem då båda kylarna håller sig under den kritiska gränsen 350g men det är ett gränsfall.

Riskerna med ett monteringssystem för socket A- processorer som denna kylare har är många. Först och främst så kan plastpiggen på socketen lossna vid monteringen. Det som också kan hända är att kylaren kan lossna när man flyttar datorn. Chansen att detta händer är inte stor, men det är ändå en nackdel att tillverkaren inte gjort ett bättre fästclip.

Att montera kylaren med monteringsarmen var trots allt inte särskilt svårt om man använde en skruvmejsel. Kylarens storlek bör inte vara något som helst problem vid monteringen eftersom den inte är större än socketen.

Tyvärr har GlobalWin valt att använda så kallad ThermalPad istället för vanlig kylpasta. ThermalPads är ett mycket sämre val eftersom värmeledningen blir sämre jämfört med vanlig kylpasta. Självklart kan man skrapa bort ThermalPaden och använda vanlig kylpasta, men tyvärr skickas ingen kylpasta med och man får köpa detta själv om man vill ha optimal värmeledning.

Resultat

Testsystem
Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760MHz (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Minne: Samsung 256MB PC2700 DDR-SDRAM
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60GB

För att mäta temperaturen på processorn vid full belastning användes en extern sensor kopplad till en Thermaltake Hardcano 3. Denna sensor placerades precis intill processorkärnan och kylpasta applicerades mellan dessa för att ge en så bra temperaturmätning som möjligt. Toppen av sensorn klipptes även av för att ge så riktiga mätvärden som möjligt. Vi belastade processorn med hjälp av Prime95 som vi körde i ca 30 minuter eller tills temperaturen stabiliserat sig.

Att använda en extern sensor har många fördelar jämfört med att läsa av moderkortets sensor inbyggda sensor. För det första så kan moderkortets sensor vara dåligt placerad så den inte ger så bra bild av hur en kylare egentligen presterar. En annan fördel är att den externa sensorn vi använda visade temperaturen med 1 decimal, men moderkort inte visar några decimaler alls. Fördelen med att ha den där extra decimalen är självklart att man då får en bättre bild av hur kylaren presterar och lättare kan jämföra två kylare som presterar nästan lika. Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager kiseblaserad kylpasta.

Förutom standardfläkten så testades kylaren även med en fläkt på 23CFM och en på 38CFM. Dessa fläktar var inte identiska med de som "68" och "38"-modellerna kommer med, men de har ungefär samma specifikationer och ger därmed en fingervisning om hur dessa presterar.

Som ni ser så presterar inte kylaren särskilt bra med "58-fläkten" eftersom den helt enkelt är för svag. Med en starkare fläkt presterar den mycket bättre men den har ingen chans mot rena högprestandakylare som t ex Alpha PAL8045 och Thermalright AX-7.

Slutsats

Prestandamässigt utmärker denna kylare sig inte, den presterar bra men det finns bättre alternativ.

För vem lämpar sig så denna kylare?
Den är visserligen tyst, men bättre prestanda vid samma ljudnivå går att få med andra kylare. Den är dock väldigt liten och lämpar sig bra för användare som har väldigt trångt med plats runt socketen eller inte har mycket plats i höjdled över socketen.

Tyvärr finns det inte många affärer i Sverige som säljer GlobalWins produkter vilket leder till att man ofta betalar överpris för kylarna pga låg konkurrens. Föregångaren till CBK-II58, CBK58 kostar ca 500kr här i Sverige. Om CDK58 och CBK- II58 hamnar i samma prisklass så kan jag inte rekommendera kylarna alls pga det höga priset.

Fördelar Nackdelar
Kyler bra Dålig monteringsarm
Olika fläktalternativ Pris och tillgänglighet?
Liten Ingen kylpasta medföljer
  Bättre alternativ finns på marknaden

Uppdatering 18/07-02:
Efter kritik så har GlobalWin valt att byta ut monteringsarmen på CDK-kylarna mot en bättre arm som fäster vid tre socketpiggar på varje sida. Till en början gäller inte detta CBK-II-kylarna, men det är troligen bara en tidfråga innan denna förändring gäller även de kylarna.
« Föregående  


10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!