Innehåll

Global WIN WE482, WE484

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Global WIN som lånade ut produkten för recension.

16/8-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsarna

Båda kylflänsarna är identiska, svarta och gjorda i aluminium. Kylflänsarna är gjorda med "fins", d.v.s. tunna lameller. Fördelen med dessa "fins" är att kylflänsen får väldigt stor kontaktyta med luften vilket gör att den har lättare att avge värmen. Global WIN har dessutom valt att tillverka kylflänsen med ett sorts vågutseende som gör att luften pressas mot kylflänsens centrum och gör således kylaren mer effektiv.

Som ni ser ovan har kylflänsarna väldigt täta fins, bra mycket tätare än det är på Intels standardkylare. Detta gör att de har stor kontaktyta med den omgivande luften.

Som ni ser på den vänstra bilden ovan är ytan mot processorns kärna inte vidare blank. Hur detta påverkar resultaten får vi se senare när kylarna får tävla mot Titans kylare samt Intels standardkylare.

Fläktarna

Båda kylarna är utrustade med genomskinliga så kallade NCB-fläktar. Den stora frågan lyder: Vad drar jag för nytta av NCB? Den 26 maj 2003 presenterade Global WIN sin nya uppfinning, som enligt dem själva ska vara den största inovationen sedan kullagerfläktarna för över hundra år sedan. Förkortningen NCB betyder Nanometer Ceramic Bearing, och som namnet antyder använder man keramik istället för stål eller koppar som vanligtvis sitter i glid- och kullagrade fläktar. Fördelen med den här nanometer-keramiken är att den har nästan dubbelt så lång livstid. En vanlig fläkt blåser på utan komplikationer mellan 30 000 och 50 000 timmar innan den lägger av. De keramiska fläkarna håller dock över 80 000 timmar innan de kastar in handduken.

Att livstiden är längre är tack vare materialet som är bra mycket hårdare än koppar och stål. Nanometer-keramiken har en Hv (Hardness by Vickers) som uppmätts till 1340, medan koppar endast har 240Hv och stål 560Hv. Dessutom är expansionskoefficienten bara 3~8 CTE (Coefficient of Thermal Expansion) vilket är 1/5-1/6 av vad kul- och glidlagerfläktar har. Detta gör att damm inte har någon större chans att tränga in och fläkten kan arbeta på dammiga platser (som många datorchassin är).

"Up to this point consumers have had to change their coolers regularly and this is about to change. From now on NCB fans and coolers will be a part of your life and will never leave you. If you change your PC system you will keep your fans and cooler as an excellent working friend." - Andy Lin, CEO of Global WIN Technology Co., Ltd...

Montering

Monteringen av kylarna var en baggis. Man skruvar enkelt fast fläkten i de två stagen som följer med, därefter klämmer man fläkten tillsammans med stagen över kylflänsen tills krokarna på stagen hakar fast i moderkortets plastsockel. Monteringen var inte riktigt lika enkel som på Titans kylare, men näst intill. Det går dessutom alldeles utmärkt att byta fläkt utan att montera loss resten av kylaren.

Här ser vi bilder på stagen, så väl monterade som lösa tillsammans med de fyra skruvarna som monteras i fläkten. För att kunna montera kylaren krävs det att man har tillgång till en ganska smal stjärnmejsel, något som de flesta har hemma i verktygslådan.


« Föregående Nästa sida »


16/8-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!