Innehåll

Grafikkortsroundup, April 05

Inledning
ASUS GeForce 6800 Ultra
Gigabyte Radeon X700
Gigabyte Radeon X800 XL
Point of View GeForce 6800 Ultra
PowerColor Radeon X800 XT
PowerColor Radeon X850 XT
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ASUS, Gigabyte, och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ASUS GeForce 6800 Ultra

Tillverkaren ASUS är ett av det mest välkända företaget inom branschen. De är en av de ledande tillverkarna inom flertalet områden, bland annat grafikkort, moderkort och barebones. Exempelvis var det ASUS som kunde leverera det första moderkortet med stöd för SLI. Idag tillverkar ASUS moderkort till både AMD och Intel, samt grafikkort baserade kring kretsar från de två största tillverkarna, Nvidia och ATI. ASUS GeForce 6800 Ultra, som vi har fått skickade till oss, är deras snabbaste och mest välutrustade kort.

Specifikationer

Modellbeteckning ASUS Extreme N6800 Ultra 256 MB.
Chip NVIDIA GeForce 6800 Ultra, NV45.
GPU-hastighet 425 MHz.
Minneshastighet 550 MHz [1100 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar 2 x DVI, TV-ut.
Pris Cirka 5500 SEK.
Övrigt SLI-kompatibel.

Det är snart ett år sedan NVIDIA lanserade sin nya grafikkortskrets, 6800 Ultra (NV40). Dock tog det nästan ett halvår innan de fanns tillgängliga på marknaden i någon större utsträckning. I samma veva som AGP-versionen av 6800 Ultra började levereras i större kvantiteter levererades en bryggad version av NV40 till PCI-Express, kallad NV45. Även denna version av 6800 Ultra tog ett tag innan den började dyka upp på butikshyllorna här i Sverige. Skillnaden mellan AGP- och PCIe-versionen är i princip att de enbart använder två olika kontakter. Förutom detta så är det också SLI-stödet hos PCIe-versionen som differentierar de båda. Med hjälp av SLI kan man koppla ihop två grafikkort i en och samma dator och använda dessa för att uppnå en högre renderingsförmåga. Detta kräver dock två grafikkort och ett moderkort som har stöd för SLI.

Något nytt med 6800 Ultra var att de så kallade pixel pipelines hade vuxit från 8 stycken hos föregångaren till hela 16 stycken. Även andra skillnader finns naturligtvis. Den största nyheten vad gäller funktioner var dock fullt stöd för Shader Model 3.0. Vilket enkelt förklarat är möjligheter till programmeringsmässiga förbättringar för utvecklarna vilket både kan resultera i bättre bildkvalité och högre prestanda.

I övrigt ser det här ASUS 6800 Ultra-kort i princip ut som alla andra liknande kort på marknaden, förutom på en punkt, klockhastighetern på grafikkortskärna. Enligt Nvidias specifikationer skall denna vara klockad till 400 MHz som standard på 6800 Ultra-korten, men ASUS har alltså valt att leverera sina kort med en hastighet på 425 MHz. Minneshastigheten följer dock referenshastigheten på 1,1 GHz.

Något som vi däremot saknar på ett kort i den här prisklassen är möjligheten att fånga en video-in-signal. När ett kort kostar över 5000 SEK känns det inte som ett allt för stort krav att en sådan möjlighet skall finnas. Å andra sidan kan man resonera som så att kortet är avsett för att spela med, och inget annat. Något positivt är däremot att man har valt att använda sig av två stycken DVI-portar, och inte en DVI- och en VGA-port. På så sätt har man möjligheten att koppla in två stycken digitala TFT-skärmar utan något krångel. Man behåller också bakåtkompatibiliteten genom adaptrar.

På tal om priset så är det här ASUS-kortet det dyraste i testet, över 5000 SEK får man betala för den här produkten. Det är en hel del pengar, och har man dessutom tänk att använda sig av SLI-möjligheten måste man lägga ut över 10 000 SEK enbart på grafikkort!

I förpackningen

Lådan som ASUS-kortet levereras i är extremt stor, till och med större än de lådor som de flesta moderkort levereras i. När vi öppnar lådan märker vi dessutom att det finns ganska mycket luft inuti, så en mindre låda hade helt klart varit möjlig att ta fram. Men alla de olika delarna ligger fint nedpackade och det finns ingen större risk för skada under transport. Utseendet på lådan är lite udda för att vara ASUS. Vi är vana att se dem använda stilrena förpackningar utan en massa krimskrams utanpå. Så är dock inte fallet denna gång, utan här har man använt en mer reguljär layout med ett stort ansikte och grälla färger.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • En snabbinstallationsguide.
  • Sex cd-skivor med drivrutiner, programvara och spel.
  • Ett CD-fodral innehållande Doom 3.
  • En el-adapter.
  • Två DVI till VGA-adaptrar.
  • En S-VHS till komposit-adapter.
  • En webkamera.
Det medföljer inte speciellt många kablar och liknande vilket har sin enkla förklaring i att ASUS 6800 Ultra-kort inte klarar av att ta in en videosignal. Det enda som medföljer inom det här området är två stycken DVI-adaptar och en adapter som gör det möjligt att skicka ut en kompositsignal. Som tur är för dem som inte använder sig av ett ATX12V 2.0-kompatibelt nätaggregat (läs mer om denna specifikation här) medföljer också en el-adapter som konverterar 6pins-anslutningen till två molex-kontakter.

På de medföljande CD-skivorna hittar vi en hel del olika program och spel. I spelväg levereras kortet med Joint Operations: Typhoon Rising och det betydligt mer intressanta Doom 3. Det sistnämna är ett av förra årets mest efterlängtade spel, och det är säkerligen många som uppskatta detta. Förutom drivrutiner och ASUS-specifika program hittar vi också två program från CyberLink på CD-skivorna, PowerDirector 3DE och Medi@Show SE 2.0. Båda dessa program används för att redigera video, så varför ASUS har valt att skicka med dessa är ganska oklart med tanke på att grafikkortet inte klarar av att ta in en videosignal. Naturligtvis skickar ASUS också med ett program för DVD-uppspelning. Detta kallas ASUS DVD, men är baserat på CyberLinks PowerDVD 5.

Som vi redan nämnt medföljer det ingen tryckt manual, utan man får klara sig på de PDF-dokument som återfinns på en av CD-skivorna. Något intressant är dock att manualen finns på svenska! Detta är allt annat än vanligt, både vad gäller grafikkort och moderkort. Rent innehållsmässigt är manualen precis som de allra flest i sin klass, medelmåttig. Manualen är en allmän sådan för de flesta av ASUS grafikkort och går igenom både kort från ATI och Nvidia.

Det mest udda som medföljer är dock webkameran. Kvalitén på denna är dock inte speciellt upphetsande, den är både plastig och lågupplöst. Men ASUS skall helt klart ha en eloge för att skicka med något udda, dock är frågan om det inte hade varit bättre att försöka hålla ner priset på ett redan otroligt dyrt kort, än att höja det ytterligare genom att skicka med liknande tillbehör.

Layout & kylning

Rent fysiskt så är detta grafikkort ett monster. Nvidia har med sin 6800-serie tagit fram grafikkort som använder sig av ett betydligt större kretskort än vad konkurrenten ATI använder. Om vi jämför ASUS 6800 Ultra-kort med PowerColors X850 XT ser vi en markant skillnad i längd, se exempelvis inledningsbilden för detta.

Färgen på kretskortet har ASUS valt till blå, vilket frångår de tidigare svarta och gula kretskorten man har använt sig av. Värt att notera är också den SLI-kontakt som sitter i kortets översta vänstra hörn och att det på baksidan inte finns några minneskretsar över huvud taget. I det översta högra hörnet hittar vi också den nu mer eller mindre obligatoriska strömkontakten. Här är i form av den nya 6pins-versionen som kom i och med ATX12V 2.0-specifikationen.

Kylningsmässigt använder alla 6800-kort som följer Nvidias referensdesign en kylare som tar upp två stycken kortplatser. Den täcker också större delen av grafikkortets framsida och kyler även minneskretsarna. Fläkten som är monterad är inte heller av vanlig typ utan är en radialfläkt. Vad som är speciellt med denna gentemot vanliga fläktar är att den riktar om luftflödet vinkelrätt mot rotationsaxeln. På så sätt har Nvidia lyckats få en bättre cirkulation inom kylaren. Det är alltså denna referenskylare från Nvidia som ASUS har valt att använda sig av till det här grafikkortet.

Ljudmässigt blev vi rent ut sagt förskräckta första gången vi startade datorn med grafikkortet monterat, vi var nästan helst säkra på att fläkten var defekt med tanke på vilket ljud den gav ifrån sig. Men när väl drivrutinerna var installerade och den variabla fläktstyrningen aktiverades blev grafikkortet knäpptyst. Faktum är dessutom att även efter vår testrunda där diverse tunga spel och applikationer kördes varvade aldrig fläkten upp i maximal hastighet. Med andra ord är kylaren väldigt effektiv och klarar av att hålla grafikkortet svalt, även under hårda speltester. Dessutom finns potentialen att kyla kortet rejält när detta krävs, dock till en nästan öronbedövande ljudnivå. Men under normal användning och normalt spelande avger grafikkortet enbart ett behagligt surrande.


« Föregående Nästa sida »


08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!