Innehåll

Grafikkortsroundup, April 05

Inledning
ASUS GeForce 6800 Ultra
Gigabyte Radeon X700
Gigabyte Radeon X800 XL
Point of View GeForce 6800 Ultra
PowerColor Radeon X800 XT
PowerColor Radeon X850 XT
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ASUS, Gigabyte, och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Gigabyte Radeon X800 XL

Även fast X800 XL-kretsen från ATI utvecklar betydligt mer värme än X700 har Gigabyte lyckats kyla detta grafikkort helt passivt. Värt att nämna är att Gigabyte också har ett Nvidia GeForce 6800GT-kort som kyls helt passivt med hjälp av Silent-Pipe-tekniken.

Specifikationer

Modellbeteckning Gigabyte GV-RX80l256V.
Chip ATI Radeon X800 XL, R430.
GPU-hastighet 400 MHz.
Minneshastighet 500 MHz [1000 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Uppgift saknas.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal och video-in.

Den nya grafikkortskretsen X800 XL, som den här produkten är baserad på, lanserades för enbart några månader sedan. Enda skillnaden gentemot tidigare kort i X800-serien är att en nyare tillverkningsteknik används. Man har övergått från den äldre 130nm- till den nyare 110nm-tekniken. Vad detta resulterar i är en lägre energiförbrukning och därigenom också en lägre värmeutveckling. Man har också valt att sänka hastigheten på grafikkortskärnan till 400 MHz mot 500 MHz på X800 XT för att differentiera produkterna något. Eftersom både X800 XL och X800 XT har samma stöd för funktioner och andra applikationer hänvisar vi än en gång till denna tidigare recension där vi tar upp dessa.

Även det här grafikkortet kyls helt passivt, men skillnaden här gentemot X700-kortet är att detta är ett högprestanda kort. En av anledningarna till att detta har varit möjliga från Gigabyte sida är den nya tillverkningstekniken som ATI tillsammans med TSMC har valt att använda till den här kretsen vilket resulterar i en lägre värmeutveckling.

Vi ser också att grafikkortet har stöd för video-in vilket är en välkommen funktion. Med hjälp av denna kan man också använda grafikkortet till att läsa in gamla videoband för att sedan redigera dessa i datorn. Även stöd för HDTV finns, precis som hos alla andra ATI-kort vi idag tar oss en titt på.

Prismässigt har vi svårt att yttra oss i det här fallet. Eftersom Gigabyte ännu inte har lanserat korten i norra Europa finns det inga butikspriser att hämta. Men med tanke på att andra X800 XL-kort går på ungefär 3000 SEK kommer detta troligen att hamna på ungefär 3500 SEK med tanke på kylningen. Det är med andra ord inte frågan om ett billigt kort, men det är heller inte oanständigt dyrt.

I förpackningen

Även Gigabyte har valt att använda en större förpackning än nödvändigt till sitt X800 XL-kort. De enda troliga anledningen till att tillverkare väljer att använda stora förpackningar är att de skall ta upp större plats i butikers hyllor, och därigenom synas mer. Förutom detta finns det bara negativa aspekter med stora förpackningar, de är dyra att tillverka och att transportera. Rent utseendemässigt är Gigabyte X800-låda väldigt lik den som X700-kortet levereras i. Det är samma typ av figur på framsidan och det sitter flertalet olika klistermärken på framsidan som beskriver kortets möjligheter. De olika delarna är också väl förpackade vilket borde förhindra alla former av fraktskador, inom rimliga gränser.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • En manual.
  • Ett pappersark med installationsanvisningar, på franska.
  • Fyra cd-skivor med drivrutiner och programvara.
  • En DVI till VGA-adapter.
  • En dosa för TV-funktionerna.
Jämfört med ASUS-kortet är det tämligen klent med tillbehör, och då framförallt på mjukvarusidan. De spel som medföljer är Joint Operations: Typhoon Rising, som bör vara välkänt vid det här laget, och Thief: Deadly Shadows. Ingen av dessa två spel är några nya storsäljare, utan istället något äldre medelmåttiga spel. Även till det här Gigabyte-grafikkortet är det CyberLink som står för programutbudet, PowerDVD 5 och PowerDirector 3 ME. Här är det dock motiverat att skicka med ett videoredigeringsprogram eftersom grafikkortet har stöd för video-in.

Den dosa som medföljer är till för att både sända och ta emot videosignaler. På den ena sidan återfinns de kontakter som behövs för att sända ut video, och på den andra de som används för att ansluta en videokälla. Detta är en relativt smart lösning, och betydligt bättre än vad vissa andra tillverkare använder sig av, en sladdhärva som sticker ut bak på grafikkortet.

Även till det här Gigabyte-kortet medföljer enbart en mycket kortfattad manual som inte tar upp några speciellt avancerade frågor.

Layout & kylning

Naturligtvis är också det här grafikkortet från Gigabyte byggd på ett kretskort med den välkända blåa färgen. Storleksmässigt ligger det mellan X700- och 6800-korten. Det är med andra ord något större än vad vi är vana vid, men på inget sätt otympligt. Något välkommet är dock att det saknas en strömkontakt på grafikkortet vilket betyder att den klarar sig på den ström PCIe-porten kan leverera (vilket för övrigt är 75 W).

Kylningen är den en passiv sådan som använder sig av heatpipes för att transportera bort värmen. Till det här grafikkortet har Gigabyte varit tvungna att ta två stycken av dessa till hjälp för att kunna hålla grafikkortet svalt. Även de avkylningsområdena som för bort värmen har man varit tvungen att göra större för att kortet inte skall överhetta. Faktum är att trots dessa tilltag blir grafikkortet riktigt varmt efter ett tags användande. Något positivt förutom den helt ljudlösa gången är dock att kylaren sitter bastant på grafikkortet trots sin vikt, det finns med andra ord ingen risk att den kommer att trilla av.


« Föregående Nästa sida »


08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!