Innehåll

ABIT IC7-G MaxII Advance

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett stort tack till ABIT som bistod med produkten för denna recension.

05/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & integrerade funktioner

På det stora hela så är layouten på moderkortet mycket standardmässig. De enda skillnaderna man kan se med blotta ögat är placeringen av IDE-kontakterna, mer om dessa senare dock.

Rent estetiskt sett så är moderkortet inte direkt fult, men det är heller inte otroligt snyggt. Själva PCB:n är svart, precis som många andra delar på moderkortet är. De fyra minnesplatserna är färgade i två olika nyanser av blå, en nyans till varje minneskanal. IDE-kontakterna är gröna till färgen och parallellporten är lila. I övrigt är moderkortet ganska tråkigt, förutom några små kontakter som är röda, blåa och gröna. Men eftersom moderkort inte direkt är gjorda för att se bra ut spelar detta antagligen ingen större roll för de flesta potentiella köpare.

Vi börjar granska moderkortet uppe till höger för att sedan arbeta oss neråt.

Här uppe sitter som brukligt minnesplatserna. De är placerade på ett sådant sätt så att man kan byta minnesmoduler utan att behöva ta bort grafikkortet i AGP-platsen. Detta är något som många tillverkare slarvar med och jag tycker det är bra att ABIT gjort så att AGP-kortet inte blockerar minnesslottarna. Ute i kanten i det övre högra hörnet sitter ATX-kontakten och floppy-kontakten, dock inte de båda IDE-kontakterna som de brukar göra. Varför floppy-kontakten fått sitta på en sådan bra plats förstår jag inte riktigt, eftersom ytterst få kommer att använda denna kontakt. Därför tycker jag man kunde ha placerat den betydligt längre ner på moderkortet istället. ATX12V-kontakten är också belägen i detta hörn. Placeringen av denna är inget att klaga på utan den sitter bra där den sitter. Den sitter nära processorn som den skall ge ström till och nära kanten av moderkortet så man slipper dra dess kabel över någon vital del. Även batteriet sitter på en sådan udda plats som här uppe.

För att återkomma till de båda IDE-kontakterna så är de belägna i kanten av moderkortet i den nedre högra hörnet. Varför de hamnat här är antagligen på grund av platsbrist. Men om man hade flyttat ner batteriet och floppy-kontakterna hade det rent fysiskt gått att placera dem högre upp på moderkortet. Varför de inte gjort så är för mig en gåta men det finns antagligen en anledning till att de har placerat kontakterna så som de gjort. En fördel med IDE-kontakterna är dock att de är vinklade 90 grader. Detta gör att det är lättare att dra både rundade och vanliga IDE-kablar snyggt i lådan.

Andra saker som man hittar nere till höger är BIOS-kretsen, sydbryggan, fyra SATA-kontakter, två kontakter till extra USB-portar och två kontakter till extra Firewire-portar. Av de fyra SATA-kontakterna är två kopplade till sydbryggan och två till ett extra chip från företaget Silicon Image. Fyra SATA-kontakter känns relativt framtidssäkert, fler än fyra enheter som kopplas till dessa kontakter kommer enbart ett fåtal personer ha vilket gör att det heller inte finns någon anledning att montera fler.

Inledningsvis fick ABIT en del synpunkter på kylaren som satt på nordbryggan. ABIT har lyssnat på dessa och har nu valt att montera en helt ny kylare på alla moderkort i IC7- och IS7-serien. Vi är först i världen med att kunna ge er en åsikt om denna nya kylare och vi är riktigt imponerade av den. ABIT har valt att använda sig av en större kylfläns och på detta en fläkt som inte snurrar lika fort som den gamla gjorde (den gamla snurrade i hela 7000 varv per minut). Kylflänsen på den nya kylaren är lika stor som de kylare som sitter monterade på de 875P-moderkort som använder sig av passiv kylning vilket bådar för bra kylningsförmåga. Detta tillsammans med en fläkt gör att kylningen på nordbryggan blir enastående. Att nordbryggan kyls riktigt bra samtidigt som kylaren är tyst är riktigt bra, utmärkt jobbat ABIT.

Till vänster ser ni den nya kylaren som hädanefter skall levereras på alla moderkort i IC7- och IS7-serien. Till höger ser ni den gamla som nu inte skall skickas med längre.

Totalt finns det fem fläktkontakter på moderkortet. En är placerad i det övre vänstra hörnet och den används förslagsvis till fläkten som sitter på processorn. Ytterligare två kontakter finns belägna i det övre högra hörnet och en sitter precis nedanför processorsockeln, denna används dock redan av fläkten som sitter på nordbryggan. Den sista fläktkontakten sitter längst ner i det högra hörnet. Som ni kan se är dessa kontakter placerade på ett bra sätt, det är aldrig långt till en fläktkontakt vilket gör att man slipper dra onödigt långa kablar i sin låda.

De kontakter som sitter bak på moderkortet är inte direkt av standard-mängd utan ABIT har valt att ta bort en del kontakter och lägga till andra. De kontakter som återfinns är fyra stycken USB-portar, en Firewire-port, en nätverkskontakt, två PS/2-portar, en parallellport, en COM-port och uttag till det integrerade ljudkortet och två av dessa är digitala sådana. Denna layout tillsamman med den medföljande bakplåten innehållande två USB-portar och två Firewire-portar är enligt mig nästintill optimal. Detta eftersom det finns båda nya kontakter och lite äldre vilket gör att alla borde vara nöjda.

Det integrerade ljudkortet använder sig av den mycket vanliga kretsen ALC650 från Realtek. Ljudet som denna ljudkrets presterar tillräckligt bra för spel och musiklyssnande om man nu inte är en riktig audiofil. Eftersom det också finns SPDIF-kontakter bak på moderkortet ökas ljudkortets möjligheter ytterligare. En annan trevlig sak är att det finns separata ljudutgångar till det sexkanaliga ljudet. Man kan alltså använda sig av sexkanaligt ljud samtidigt som man har en mikrofon och/eller en apparat kopplad till ”Line-In” kontakten. Normalt brukar moderkortstillverkarna snåla in på denna biten och istället skicka ut ljudsignaler ur ”Line-In”- och mikrofonkontakten när man aktiverar surroundljudet.


« Föregående Nästa sida »


05/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!