Innehåll

ABIT IC7-MAX3

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

20/09-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet @ 3 GHz (250 * 12).
  • Corsair TWINX512-4000 (2 * 256 MB) @ 3-7-4-4.
  • Processor-/minnesförhållande: 1:1.
  • 2 * IBM 180GXP 120 GB.
  • ABIT Siluro FX5900 128 MB @ 450/900.
  • Windows XP Professional SP1.
  • Nvidia Detonator 45.33.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1013.
Vi har till den här recensionen valt att byta ut både viss hårdvara och att ändra sättet vi testar moderkorts prestanda på. Grafikkortet har bytts ut mot ett mycket kraftfullare sådant och minnets har även det uppgraderats. Men den största nyheten är att vi har helt nya program som vi använder oss av. De vi har strukit är 3D Mark 03, PC Mark 2002 och Unreal Tournament 2003. De som har tillkommit är Quake 3, ScienceMark 2.0 och EAC-Lame-komprimering av en stor wav-fil. Vi hoppas genom detta att ge en klarare bild av moderkortets prestanda och även att förnya oss lite för att väcka intresset hos er.

Vi har i denna recension inriktat oss på att jämföra IC7-G och dess nya broder IC7-MAX3. Därför är det också enbart dessa två kort som har testats inför denna recension. Den som vill se hur IC7-G presterar gentemot sina konkurrenter kan läsa här.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkortet var följande:

  • 3DMark2001 SE build 330.
  • EAC v 0.95 prebeta 3 med Lame 3.93.1.
  • ScienceMark 2.0.
  • SiSoftware Sandra 2003 Standard build 2003.7.9.73.
  • Quake III v 1.32.

Här var det Default-testet vi körde, med andra ord ändrades inga som hellst inställningar.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I Quake III körde vi med inställningen High Quality fast vi ändrade upplösningen till 1600 x 1200.

Nämnas bör att i det här testet skall resultatet blir så litet som möjligt eftersom man mäter hur lång tid det tar att utföra en viss uppgift.

Som ni kan se presterar de båda korten nästan exakt likvärdigt vilket borde tyda på att de i grunden är exakt samma kort med enbart några små förändringar. Den största skillnaden ser vi i Sisoftware Sandra-testet, dock är denna skillnad ytterst liten så att den ligger innanför felmarginalen och är garanterat så liten så att den inte kommer att märkas vid vanlig användning av datorn. I övrigt är de andra resultaten nästan helt identiska.

Slutsats

Vad kan man säga, IC7-G var riktig bra när det släpptes i våras och har sedan dess ansetts av många vara det absolut bästa moderkortet på marknaden. Men ABIT har nu lyckats sätta ihop ett ännu bättre moderkort som i princip inte har några nackdelar överhuvudtaget, det perfekta moderkortet helt enkelt, IC7-MAX3.

Värt att nämna är att vi under testerna inte hade några som helst problem med moderkortet utan allt fungerade som det skall göra. Precis i början installerades processor, minne och grafikkort, allt fungerade perfekt från första början. Detta tillsammans med den goda överklockningspotentialen genom att spänningarna till minnet och processorn kan ökas så pass mycket gör att moderkortet inte bara är stabilt i originalhastighet, utan också i överklockat läge. OTES-kylningen, sex stycken SATA-portar med stöd för RAID 0,1 och 0+1, integrerat 1 Gbit-lan, integrerat sexkanalsljud, Secure IDE kan det vara något annat än julafton? Trots de många integrerade funktionerna är layouten näst intill perfekt, mycket bättre går det helt enkelt inte göra ett moderkort.

Men är det då värt att uppgradera till ett IC7-MAX3 om man idag sitter på ett IC7-G, svaret på den frågan är nej. Skillnaderna är inte tillräckligt stora, men om man skall köpa ett nytt moderkort så är MAX3-kortet enligt oss det självklara valet. Det finns helt enkelt inget att klaga på vad gäller det här moderkortet.

Priset för det här kortet ligger på runt 2500 SEK inklusive moms vilket för de flesta kan vara en enorm summa att lägga ner på ett moderkort. Men till den målgrupp som det här moderkortet är riktat mot så är priset troligen ingen hämmande faktor.

Eftersom kortet i princip är perfekt och det inte finns några egentliga nackdelar kan vi inte annat än ge det utmärkelsen Best Product, det finns helt enkelt inget bättre moderkort på marknaden idag.

Fördelar Nackdelar
Prestandan. Inga speciella.
Överklockningspotentialen.
Upp till 3,2 V till minnet.
Inställningsmöjligheterna.
OTES-kylningen.
Mängden portar.
Secure IDE.



« Föregående  


20/09-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!