Innehåll

iRiver iFP-1090

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till iRiverNordic som gjorde denna recension möjlig.

14/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

På senare tid har vi här på 64bits utvärderat flertalet intressanta produkter, bland annat några MP3-spelare som haft en del intressanta aspekter. Nu har turen kommit till iRiver som skall visa vad de går för. Spelaren ifråga heter iFP-1090 och ser vid en första anblick ut att vara en helt ordinär MP3-spelare. Men när man tittar närmare, och framförallt när man startar spelare ser man vad som är speciellt, en kamera och en färgskärm! Båda dessa saker är mer eller mindre unika vad gäller MP3-spelare. Det ser med andra ord ut som att MP3-spelare kommer gå samma utveckling som mobiltelefonerna gjorde för ungefär ett år sedan när färgskärm och inbyggd digitalkamera blev mer eller mindre standard. Frågan är bara om dessa två funktioner har något att göra i MP3-spelare över huvud taget, eller om det bara är ett försäljningstrix.

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av spelarens specifikationer.

Storlek 82 x 32 x 25 mm (LxBxH).
Vikt 63 g (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 256 MB och 512 MB (denna version heter dock iFP-1095).
Stöd för MP3, WMA, ASF och OGG Vorbis.
Batteritid Runt 35 timmar.
Överföring USB 1.1 (max 0,9 MB/s).
Uteffekt 18 mW + 18 mW (vänster- respektive höger-kanal).
Upplösning 160 x 128-pixlar.
Övrigt 1,2” färgdisplay och VGA-kamera.
Rekommenderade priser 2995 SEK med moms (3995 för iFP-1095, 512 MB).

Som ni kan se har den här spelaren stöd för de största och mest intressanta musikformaten såsom MP3, OGG Vorbis med flera, och dessutom en hel del intressanta funktioner. Den inbyggda digitalkameran är helt klart det som sticker ut mest. Upplösningen är dock begränsad till 640 x 480 så man kan knappast vänta sig någon högre kvalité på korten. Ännu en mycket intressant sak är att spelaren har en inbyggd fullfärgskräm. Vi såg på Jens Of Sweden:s MP-130 att färg hade börjat ta sig på MP3-spelares skärmar, där pratade vi dock om två färger, nu har vi hela en kvarts miljon färger att leka med! Detta är kanske ett krav för att man skulle kunna implementera en kamera, hur kul är det att ta färgkort med en svartvit sökare?

iRiver iFP-1090 är relativt liten om man kollar på måtten, och väger heller inte speciellt mycket, om man betänker att den innehåller både batteri, färgskärm och kamera. Batteriet skall trots sin ringa vikt klara av att driva spelaren i runt 35 timmar, alltså en betydligt längre tid än många andra spelare som idag finns på marknaden.

Den enda saken vi egentligen missar när vi tittar på specifikationerna är USB 2.0-stöd. Detta hade i teorin kunnat öka överföringen till spelaren från datorn, vilket hade minskat väntetiden. Men det räcker dock inte enbart med att lägga till stöd för en snabbare överföringshastighet, minneskretsarna i spelaren måste också klara av att skriva och läsa i den högre hastigheten. Dessa två förändringar hade troligen ökat spelarens pris ännu mer, vilket kanske inte är försvarbart. Att flytta över 256 MB musik tar nu runt fem minuter, vilket är helt klart överkomligt, även om det inte är någon racerfart vi pratar om.


  Nästa sida »


14/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!