Innehåll

Bitrate ilyn SF-403EX

Inledning
Produktspecifikationer
Tillbehör och förpackning
Spelaren i närbild
Användargränssnitt
Ljudkvalitet
Praktisk användning
Slutsats


Tack till Bitrate som gjorde denna recension möjlig.

29/01-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Praktisk användning

Hur fungerar nu denna spelare i det verkliga livet? Att den är extremt portabel är det ingen tvekan om. Visst går det att göra en mp3-spelare mindre, men då börjar problem med hanterbarheten spela in. Den låga vikten gör att spelaren knappast utgör en börda att släpa runt på. Dessutom får man flera alternativ att bära den på, vilket är bra. Bilderna nedan ger en uppfattning om hur pass liten ilyn-spelaren är.


Utseendet är definitivt till spelarens fördel. Man behöver inte skämmas för den. Dess blanka yta har dock egenskapen att den avslöjar alla fingeravtryck, vilket gör att man får torka av den då och då.

En sak som är av mycket stor betydelse när det gäller portabel utrustning är batteriet. Det gäller både dess kapacitet, hur det laddas och dess totala livslängd. Denna spelare är försedd med ett litium-polymer-batteri på 3.7 V, 420 mAh. Detta lilla batteri skall kunna hålla spelaren vid liv i 18 timmar kontinuerligt (enligt tillverkaren). I praktiken visade sig att batteriet inte höll så länge. Spelaren sattes på kontinuerlig uppspelning, med en belstning på 60 ohm per kanal, volymen inställd på en nivå som passar mig (spelar inte särskilt högt, vill ha hörseln kvar...) och fulladdat batteri. Efter 12 timmar var spelaren död. Visserligen användes 192 kbps mp3-filer (de beräknade 18 timmarna är för 128 kbps), men så stor skillnad borde det inte göra. Displayen var förstås släckt under testkörningen.

När nu batteriet väl har tagit slut måste det laddas, vilket sker via USB-porten. Med andra ord, laddningen sker när spelaren är ansluten till en dator. Detta kan skapa problem om man vill ta med spelaren på en längre resa där datorer inte förekommer. Det finns nämligen inte någon möjlighet att ansluta en extern laddare. Detta gör denna spelare mer lämplig för resor till och från jobbet eller skolan än för långresor.

Etftersom batteriet inte går att byta på egen hand måste spelaren skickas in till Bitrate för byte. En sådan operation skall kosta 300 SEK inklusive frakt och moms. Enligt manualen har batteriet en livslängd på sex månader vid normala temperaturförhållanden. Dessa sex månader är förhoppningsvis beräknad speltid, annars är inte spelaren mycket att ha. Att inte kunna byta batteri på egen hand utesluter möjligheten att ha några i reserv vid längre resor (med tanke på laddningssättet).

För att få in någon musik i spelaren ansluter man den till datorn via USB. Tyvärr är det bara USB 1.1 som gäller, vilket påverkar tiden det tar att fylla minnet. Uppmätt hastighet vid skrivning är 816 kB/s vilket innebär att det tar lite över fem minuter för att fylla minnet hos spelaren. Fördelen är att man inte behöver ett specialprogram för att flytta filer. Spelaren följer UMS (USB Mass Storage), vilket innebär att den visar sig som en flyttbar hårddisk. Tack vare detta kan man använda valfri filhanterare för att flytta filer till och från spelaren. Detta gör också att spelaren fungerar med alla operativsystem och bärbara enheter som kan agera UMS-värd.

På tal om lagring, denna modell av ilyn rymmer 256 MB, vilket innebär att man kan lagra ungefär fyra timmar musik som är kodad i 128 kbps. Med tanke på hur laddningen har lösts, är detta tillräckligt. Vill man använda spelaren som fickminne hade dock lite mer minne varit bra. Turligt nog finns spelaren med 512 MB och 1024 MB ifall 256 MB är för lite. I skrivandes stund har Bitrate modellerna med 256 MB och 512 MB i sitt sortiment.

Den mjukvara som medföljer spelaren är spartansk. Drivrutiner för Windows 98 ingår (nyare Windows-versioner har redan nödvändiga drivrutiner inkluderade) samt ett litet program för att konvertera bilder till startlogotyper. När spelaren startas upp visas en liten animerad bildsekvens som går att byta ut, därav detta program. Som programmet ser ut nu behöver det en uppfräshning. Det ser ut som en nybörjare med dåligt ordningssinne har varit i farten:


En sak som har lösts på ett smidigt sätt är uppdateringen av spelarens interna mjukvara (firmware). På Bitrates hemsida hämtar man enkelt ner den senaste uppdateringen som en zip-fil. Där i finns en textfil på svenska som beskriver hur man utför uppgraderingen. Metoden är inte svårare än att flytta ett par filer till spelarens rot-katalog. Kan man flytta musik till spelaren så kan man göra en uppgradering. När filerna ligger på sin plats är det bara att starta om spelaren. Den känner av filerna automatiskt och utför uppgraderingsproceduren.

Inspelningsfunktionen är flexibel i och med att den klarar av mikrofon, linjesignaler och FM-radion. Den går att justera från 32 Kbps upp till 192 Kbps för alla tre signalkällorna (individuellt valbart per källa). Haken är att inspelningen är enbart till WMA. Att spela in till mp3 klarar inte spelaren av.

Slutligen, om man nu vill ha en ilyn SF-403EX, vad får man punga ut med? Vill man ha 512 MB i sin spelare får man lägga ut 1890 SEK, räcker det med 256 MB slutar det hela på 1390 SEK. Dessa priser ligger helt i paritet med liknande spelare från andra tillverkare. Beställningar kan göras direkt på Bitrates hemsida och betalningssättet är postförskott. För tillfället står dessutom Bitrate för fraktkostnaderna, vilket inte är helt fel.


« Föregående Nästa sida »


29/01-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!