Innehåll

Inno3D Kyro2 VS Geforce2

Inledning
Specifikationer
Kort om korten i testet
Så testades korten
Rond 1 - Quake3
Rond 2 - Unreal Tournament
Rond 3 - Counter Strike
Rond 4 - Dronez
Rond 5 - Villagemark & Templemark
Rond 6 - 3Dmark 2000
Rond 7 - 3D Mark 2001
Rond 8 - N-bench
Rond 9 - Max Payne
Nästa utmaning, Athlon 750
FSAA - Quake 3
FSAA - Lobby LQ
Sammanfattning: Prestandan
Kortet och överklockning
Bildkvalité & TV-ut
Slutsats


Ett stort tack till PCB distrubition.

15/10 -01 | Axman | axman@64bits.se


Inledning

nVidia är ordet som spelat på de flestas läppar en längre tid inom grafiksammanhang. De har långsamt men säkert knuffat undan 3DFX, Matrox har lämnat 3D åt "sitt öde", S3 är slukat av VIA och ett par andra företag som en gång var stora tillverkar budgetkretsar för integrerade system. De enda som för tillfället sätter press på nVidia inom prestandasegmentet är ATi med sitt nya Radeon 8500.

Istället har många andra företag satsat på att komma in i budgetsegmentet. Här har vi faktiskt en betydligt intressantare utveckling än bland prestandakorten. S3 är på väg tillbaks även om det kommer att dröja ett tag. Enligt rapporter från dem kommer kortet att ha samma prestanda som ett Geforce3. Att tänka på är att det kortet kommer att lanseras om lite drygt ett år.

SiS har lanserat ett grafikkort. I stort sett så är det samma teknik som integreras i deras moderkort. Alltså kan man egentligen säga att det är grafikkort för kontoret och budgetdatorer där 3D prestandan inte är prioriterad.

Pengar är ett ständigt problem och man har ofta inte råd med att köpa det bästa. Geforce3 må vara ett utmärkt kort men det kostar mycket. Alldeles för mycket för de flesta. Därför har vi Geforce2 MX och Geforc2 GTS/PRO som alternativ från nVidia, dessa svarar för den större delen av försäljningen och har ett klart bättre prestanda/pris värde.

Ett företag som gått en annorlunda väg än nVidia är STMicroelectronics / Imagination Tech. Kyro utvecklades av Imagination Tech vilka licensierade ut själva tillverkningen till STMicroelectronics. Tanken bakom kretsen är att man skall minimera kraven på det men ändå få samma slutliga prestanda som dyrare kort. En krets som är enklare uppbyggd blir billigare att tillverka vilket ger bättre marginal och möjlighet till agressiv prissättning när man väl säljer det sedan.
Under tillverkningsprocessen är det dessutom lättare att få en hög andel fungerande kretsar. Något som bland annat nVidia haft stora problem med när det gäller det kommande nForce.

En enkel och billig krets var målet. Imagination Tech har erfarenhet av så kallad T&L sedan tidigare men man satsade nu på en annan teknik. T&L skulle ha ökat komplexiteten på kortet avsevärt och nu ville man som sagt hålla kostnaderna nere.

Resultatet blev Kyro och sedemera Kyro2, vi skall strax gå in på hur dessa kort fungerar jämfört med nVidias Geforce serie.

Specifikationer

Vi börjar med specifikationerna för kretsen i sig och som vanligt klipper vi helt fräckt från tillverkarens sida.

  • 8 layer Multi-texturing
  • Twin high performance texturing Pipelines
  • Full triangle setup (hidden surface removal, shading and texturing)
  • RGB gouraud shading and specular highlights
  • Bilinear, trilinear and anisotropic texture Filtering
  • Color key and Alpha blended textures
  • Table and vertex fog
  • Texture compression
  • Full scene anti-aliasing

Kyro2 är tillverkat med 0,18 en micron process och därmed har man kunnat öka hastigheten på det till 175 MHz. Dess två "pipelines" gör att man således hamnar på 350 MPixels/s samt 350 MTexels/s. Jämfört med Geforce2 GTS så är detta mindre än hälften. Men vi skall se senare i testerna hur prestandan egentligen är.

När det gäller 2D så klarar kortet enligt specifikationerna en upplösning på 1920x1280 @ 75 Hz i 32 bitars färdjup (true color).

 

 

Inno3D kortet är utrustat med 64 MB SDRAM som är "syncat" med Kyro2-kretsen i 175 MHz. Man har synkroniserat minnet med kärnan för att få en effektivare överföring.

Dessutom har man TV-ut baserat på en krets från Chrontel vilken håller god kvalité. TV-ut kontakten är i SVHS format. Man har stöd för de vanligaste funktionerna vid videoavkodning. Däribland "Motion compensation".

Kort och gott så kan man säga att Kyro2 inte för med sig särskilt många nya spännande funktioner. Det är främst TBR funktionen som är intressant. Åter till den strax.

Kyro2 klarar AGP2X samt AGP SideBand Adressing. Föregångaren Kyro har stöd för AGP4X men på grund av kompabilitetsproblem så har man satt gränsen till 2X på Kyro2.
Det klarar inte AGP Fast Writes. Vi vill dock påpeka att AGP 4X och fastwrites inte är något att fundera över då fördelarna av dessa funktioner är försumbara plus att kortets sätt att arbeta minskar på trafiken över AGP-bussen. Att det dessutom har 64 MB minne minskar kraven ännu mer.

På bilden ser vi att det är en standardkontakt som används till fläkten på grafikkortet. Den är alltså lätt att byta ut. Själva kortet är svart som natten med en guldfärgad kylfläns.





I lådan som medföljer får man ett antal olika program som är bra att ha. Man får relativt aktuella drivrutiner, DirectX samt lite andra nyttigheter.

I övrigt får man en fullversion av WinDVD 2000, 3Dmark 2000 med licens samt resultbrowser, Ulead Photoimpact 5 samt lite andra program från Inno3D. Ett ganska så välbalanserat paket som tyvärr saknar spel.


  Nästa sida »

 




15/10 -01 | Axman | axman@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!