Innehåll

Inno3D Kyro2 VS Geforce2

Inledning
Specifikationer
Kort om korten i testet
Så testades korten
Rond 1 - Quake3
Rond 2 - Unreal Tournament
Rond 3 - Counter Strike
Rond 4 - Dronez
Rond 5 - Villagemark & Templemark
Rond 6 - 3Dmark 2000
Rond 7 - 3D Mark 2001
Rond 8 - N-bench
Rond 9 - Max Payne
Nästa utmaning, Athlon 750
FSAA - Quake 3
FSAA - Lobby LQ
Sammanfattning: Prestandan
Kortet och överklockning
Bildkvalité & TV-ut
Slutsats


Ett stort tack till PCB distrubition.

15/10 -01 | Axman | axman@64bits.se


Bildkvalité & TV-ut

Bildkvalité är något som är lite svårare att mäta än den rena prestandan. Det handlar dels om hur snyggt grafikkortet återger bilderna men även skärpan på bilden. När det gäller 3D kvalité så är kvalitén bra, inget att klaga på. Dessutom är 16bit (vem kör det på ett kyro?) bättre än vad man kan hitta hos konkurrenterna då allt behandlas i 32 internt på kretsen.

När det gäller 2D så hade i våra tester Kyro2 kortet överlägsen skärpa jämfört med Geforce 256 och Geforce2. Och eftersom korten var från asus tycker vi att de borde ha klarat konkurrensen bättre. I höga upplösningar så var 2D kvalitén hos Geforce2 anmärkningsvärd dålig. Inget som rekommenderas för dem som kör i över 1024*768. Vårt snart sju år gamla Matrox Millennium hade bättre bildkvalité inom 2D.

Där har Kyro2 en stor fördel. Visserligen är inte skärpan perfekt hos Kyro2-kortet men den är klart bättre än Geforce2. För de som arbetar mycket i Windows så rekommenderar vi helt klart Kyro2 framför Geforce2.

Tittar vi på TV-ut så har kortet en stark sida här. Framförallt har vi en enkelhet som är föredömlig. Slå över till tv/monitor och det är som det skall vara direkt.

Kontrollpanelen för skärmen och tv-ut innehåller det mesta man behöver. Till stora delar mycket bättre än vad Geforce2 har att erbjuda.

Vill man att datorn skall starta med TV-ut så fungerar detta utmärkt. Man ser allt ända från biosuppstarten. Väl inne i windows är alla inställningar tillräckligt bra för att inte behöva ändras.

En TV klarar endast en upplösning motsvarande 800*600 men Kyro2 kan ändå använda sig av 1024*768 för TV-ut. Det blir naturligtvis svårt att läsa texten (det är det redan i 800*600) men fördelen är att man inte behöver byta till en så låg upplösning. De flesta använder sig av 1024*768 och det är väldigt förenklande att slippa byta upplösning.

Slutsats

Så vad blir då slutsatsen? Ja överlag är vi väldigt nöjda med Kyro2. det är en god konkurrent till Geforce2 som placerar sig i ungefär samma prestandaområde som ett GTS, dock till GTS kortets fördel i många applikationer. Väljer vi att köra med FSAA så får Kyro2 ett försprång.

2D kvalitén är såpass bra jämfört med Geforce2 att för den som arbetar i Windows mycket så är valet ganska så enkelt, nämligen Kyro2.

Sedan beror det lite på vilken typ av datoranvändare man är. Spelar man mycket och har litet intresse av skärpa och TV-ut så är Geforce2 att föredra.
Arbetar man däremot mer blandat och sitter mycket i Windows, planerar att använda TV-ut mycket men samtidigt gillar att spela så är Kyro2 det bättre valet.

Det sista är då priset vilket är mycket konkurrenskraftigt. Ett Kyro2 med 64 MB minne kostar 1200-1300 när ett Geforce2 kostar 300-600:- mer. Man får mer per krona om man köper ett Kyro2.

Tittar vi då på Geforce2 MX och liknande kort så funderar vi över varför man skall köpa ett sådant. Endast då processorn är så svag att T&L enheten gör stor nytta kommer det att löna sig. Och då talar vi om datorer under 500 MHz. Har man en snabbare dator så är anledningarna till att köpa ett Geforce 256 / Geforce2 MX väldigt få. Kyro2 har helt enkelt en överlägsen prestanda jämfört med dessa kort. Detsamma gäller Geforce2 GTS som har bättre pris/prestandavärde än MX.

Så för att sammanfatta så ligger Geforce2 GTS och Kyro2 på en ganska så jämn nivå. Skall man köpa ett av dem bör man titta på vad man skall göra mest. Kyro2 är starkare på bildkvalité och TV-ut samt kantutjämning. Geforce2 är ett renodlat spelkort som garanterat kommer att hänga med bra i alla spel.


Fördelar Nackdelar
2D Kvalitén Högljudd fläkt
Intern 32bit färghantering Dålig prestanda i 16bit
Bra 32bit prestanda Ingen T&L
Utmärkt TV-ut funktion  
Bra prestanda vid FSAA  
Bra medföljande program  

Innod3D Kyro2 distruberas av PCB Distrubition. Ett stort tack till dem för att de bistod med kortet för tester.


« Föregående  

 
15/10 -01 | Axman | axman@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!