Innehåll

ABIT IS7-G

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett stort tack till ABIT som bistod med produkten för denna recension.

10/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Kriget bland moderkortstillverkarna fortsätter, och ABIT lanserade för ett tag sedan flertalet moderkort baserade kring Intels Springdale-chipset (865) som är tänkt att användas av den normale användaren. Det är ett av dessa kort vi idag skall ta oss en titt på, närmare bestämt ABIT IS7-G. Något speciellt med just det här kortet är ”Game Accelerator Technology”, eller GAT som det också kalls. Enligt ABIT ger denna ”teknologi” en stor prestandaökning, i vissa fall upp till 30 %. Den siffran skall man naturligtvis ta med en rejäl nypa salt.

Det var inte allt för länge sedan vi tog oss en titt på ABIT:s värstingkort ABIT IC7-G och det föll oss i smaken. Kommer IS7-G också att göra det, och hur stor skillnad är det rent prestandamässigt mellan de båda korten?

Specifikationer

Här under kommer en tabell innehållande de tekniska specifikationerna för detta moderkort.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Northwood, med 400-, 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 865PE.
Sydbrygga Intel ICH5-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version V 1.3.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-100-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Max antal USB-portar 8 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk 3Com Marvell 3C940-MV00, 10/100/1000 Mbit.
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-150-portar, (Intel ICH5-R och Silicon Image Sil3112A ).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1 (enbart via Silicon Image-kretsen).
HyperThreading Technology Ja.
Övrigt Tre Firewire-portar, GAT.

För er som vill läsa lite mer om 865PE-chipsetet hänvisar jag till följande recension.

Tittar man på specifikationerna så är det egentligen ingenting som saknas på det här moderkortet. Det har Gigabit-LAN, Serial-ATA, Firewire, USB 2.0, stöd för Dual Channel DDR400 med mera. Det enda som kanske kunde varit bättre är nätverkskortet. Som det är nu har inte 3Com-chipet inte stöd för CSA. Fördelen med CSA är att det nätverkskort med stöd för det är kopplat direkt till nordbryggan och då kan nyttjas bättre istället för att behöva gå genom vissa flaskhalsar på moderkortet. Fast det är en mindre sak och har egentligen ingen betydelse. Ett integrerat nätverkskort från 3Com är allt annat är dåligt.

Något annat relativt ovanligt är att det finns Firewirekontakter som standard. Det sitter en bak på moderkortet och ytterligare två kontakter på den medföljande bakplåten. Detta kan vara användbart för dem som t ex använder externa hårddiskar eller vill föra över data från sin digitala videokamera. Genom att det finns integrerat direkt på moderkortet slipper man att köpa till ett PCI-kort med sådana kontakter på.

Det enda som jag egentligen saknar är dubbla BIOS-kretsar. Varför har man valt att inte inkludera ett sådant? Det är enligt mig en gåta, det hade inte kostat speciellt mycket att lägga till det, och procentuellt sett hade det knappt kostat något alls. Den extra säkerhet som det ger är enligt mig värd en hel del, att helt enkelt veta att man alltid har ett fungerande BIOS, oavsett om flashningen lyckas eller inte är en ovärderlig känsla.

I förpackningen

I förpackningen hittas följande:

  • 1 st. ATA-kabel.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 2 st. SATA-kablar.
  • 2 st. strömkabelsadaptrar för SATA-enheter.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 1 st. bakplåt med två USB- och två Firewire-portar.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. manual.
  • 1 st. klisterlapp som beskriver de olika jumprarna på moderkortet.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. diskett med drivrutiner.
Som ni kan se medföljer en hel del tillbehör, och egentligen ingenting saknas med tanke på vilken målgrupp det här moderkortet har. Vissa kanske hellre skulle ha sett rundade kablar och en SATA-adapter bifogat i det här paketet. Men eftersom moderkortet inte är avsett för det översta marknadssegmentet så har priset en betydelse vilket gör att sådana ”lyxtillbehör” inte får plats inom prisramarna.

Manualen som skickas med är mycket bra, inte bara själva installationen av moderkortet och drivrutinerna tas upp utan även mycket annat. Hur man uppdaterar BIOS, vad de olika inställningarna i BIOS betyder och liknande är båda sådant som manualen mycket detaljerat går igenom.

Den medföljande bakplåten med de extra USB- och Firewire-portarna väger helt klart upp ”nackdelen” med att det enbart finns fyra USB- och en Firewire-port bak på själva moderkortet. Anledningen till att de inte är fler till antalet är att ABIT har valt att ha kvar en Parallell- och en COM-port. Genom att sedan flytta några kontakter till bakplåten kan man både ha kvar lite äldre tillbehör som kräver de äldre portarna samtidigt som man har tillräckligt med portar att koppla in sina nya tillbehör. Enda nackdelen med det hela är att man förlorar en expansionsplats bak i lådan, men detta bör inte vara något större problem eftersom sådana nästan alltid finns över.


  Nästa sida »


10/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!