Innehåll

ABIT IS7-G

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett stort tack till ABIT som bistod med produkten för denna recension.

10/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & integrerade funktioner

Det första man troligen kommer att märker när man packar upp moderkortet är den ovanliga färgen, roströd. Den färgen gör sig mycket bra tillsammans med de blåaktiga minnesplatserna och den blå-gröna flänsen. I övrigt är själva layouten på moderkortet ganska normal och det mest uppseendeväckande är placeringen och vinkeln på IDE-kontakterna.

Uppe till höger på moderkortet sitter de fyra minnesplatserna. De är färgade i två olika färger, en till varje kanal. En mindre bra sak med dem är att de är placerade lite för långt ner vilket gör att man inte kan byta minnesmoduler utan att först ta ur grafikkortet. Dock skulle man inte ha kunnat placera minnesplatserna högre upp eftersom det går en mängd med ledningar precis ovanför. Tjuven i dramat är helt enkelt att man har flyttat upp AGP-porten ett snäpp. Anledningen till att man gjort det är troligen att allt fler kylare idag använder sig av två enhetsplatser och om AGP-platsen varit placerad ett steg under hade en sådan kylare tagit upp en PCI-plats. Men med den nuvarande placeringen kan man ha ett grafikkort med en sådan kylare installerad utan att förlora en av sina PCI-platser, men man kan inte byta minnesmoduler utan att först ta ur grafikkortet. Vilket som är bäst, att kunna byta minnen utan att ta ur grafikkortet eller att slippa bli av med en PCI-plats vid användning av stor kylare på grafikkortet är svårt att säga eftersom allas behov långt ifrån är likadana.

Lite till höger om minnesplatserna sitter ATX-kontakten, floppy-kontakten och batteriet till CMOS. Minst två av dessa är underliga placerade, floppy-kontakten och batteriet. Varför de har blivit placerade här uppe istället för IDE-kontakterna har jag svårt att förstå, framförallt med tanke på att den placeringen i min mening är den bästa för IDE-kontakterna. ATX-kontakten sitter dock bra där den sitter.

Under allt detta sitter de båda IDE-kontakterna. Värt att notera är att de båda är vinklade 90 grader vilket gör att det är betydigt lättare att dra IDE-kablarna på ett sådant sätt så att de enbart hindrar luftflödet minimalt. Dock sitter de båda kontakterna välldigt långt ner på moderkortet vilket gör att det blir svårt att nå fram till sina IDE-tillbehör om man har en stor låda. Detta hade dock kunnat avhjälpas om ABIT skickat med längre IDE-kablar, men nu gör man inte det utan man skickar med normallånga IDE-kablar vilka inte alltid når fram.

Till vänster om IDE-kontakterna sitter en mängd chip, bland annat sydbryggan, SATA-kontrollern, BIOS:et och mycket mera. Här sitter också två SATA-kontakter. Under dessa, längst ner på moderkortet sitter ytterligare två SATA-kontakter.

Runt processor-sockeln sitter en mängd kondensatorer och annat men det bör ändock inte vara några problem att montera större kylare. Själv installerade jag en Alpha PAL8942 utan några som helst problem.

Till vänster om processor-sockeln sitter ATX12V-kontakten. Här sitter den riktigt dumt till eftersom man måste dra dess relativt tjocka kabel runt eller över processorn vilket i många fall kan bli krångligt. En placering något högre upp och något mer åt höger hade varit betydligt bättre.

Totalt finns det tre fläktkontakter på moderkortet vilket jag anser för lite, framförallt är behovet av en till fläktkontakt stor uppe i det vänstra hörnet. Den första kontakten sitter upp till höger om processor-sockeln, den andra sitter till höger om minnesplatserna och den sista sitter längst ner på moderkortet. Om man har en fläkt på processorn och en som sitter bak i chassit ställer det hela till problem eftersom det enbart finns en fläktkontakt uppe i det högra hörnet. Många tillverkare idag placerar faktiskt bara en kontakt där uppe. Men ABIT placerade två där på sitt IC7-kort så jag förstår inte varför man valt att inte göra likadant med det här moderkortet.

På nordbryggan sitter en kylare som ser riktigt maffig ut. Eftersom den är så pass stor som den är behövs ingen fläkt som snurrar otroligt fort vilket gör att den är relativt tyst. Rent teoretiskt är det möjligt att ha passiv kylning på 865PE-chipset med om man skall överklocka räcker inte den kylningen riktigt till utan man mer eller mindre är tvungen till att ha aktiv kylning på nordbryggan. Den här specifika kylaren som sitter på vårat moderkort kommer inom kort att finnas ute i handeln. Den äldre kylaren som ABIT levererade med IS7-G visade sig inte hålla måttet riktigt och därför kommer den att bytas ut. Dock kan de som har problem med sin kylare utan kostnad få den gratis utbytt hos ABIT så man bör inte vara rädd för att köpa ett IS7-G med den äldre kylningen på.

De kontakter som sitter bak på moderkortet är inte direkt av standard-mängd utan ABIT har valt att ta bort en del kontakter och lägga till andra. De kontakter som återfinns är fyra stycken USB-portar, en Firewire-port, en nätverkskontakt, två PS/2-portar, en parallellport, en COM-port och uttag till det integrerade ljudkortet och två av dessa är digitala sådana. De få USB- och Firewire-portar vägs dock upp av den bakplåt som medföljer.

Det integrerade ljudkortet som är baserat kring Realteks ALC650 duger fullt tillräckligt för vanligt användande såsom musiklyssnande och spelande. Ljudkortet har också stöd för 5.1-kanals ljud, detta samtidigt som man kan ha en mikrofon och en annan ljudkälla kopplad till ”line-in”-ingången. Har man dock höga krav bör man satsa på ett annat ljudkort.


« Föregående Nästa sida »


10/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!