Innehåll

Jetway MiniQ 450

Inledning
Specifikationer
Paketets Innehåll
Layout
Installation
BIOS/Överklockning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Kylning.com som gjorde denna recension möjlig!

22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Layouten av utsidan på lådan är helt ok, den har en stilren grå färg vilket gör att den passar nästan överallt. Frontkontakterna på lådan sitter bra och snyggt, på sidan av lådan återfinns två stycken luftintag vilka gör sitt jobb bra. Höljet på lådan sitter fast med tre stycken tumskruvar vilket gör att det är mycket enkelt att ta av det och på så sätt komma åt innandömet.

Baksidan av lådan är även den bra utformad, I/O-panelen sitter där den brukar, ovanför sitter en 80mm-fläkt som blåser ut varm luft. Till vänster om detta sitter nätaggregatet och en liten 40mm-fläkt. Något udda med baksidan är placeringen av de seriella portarna, de sitter ovanför I/O-panelen. Personligen tycker jag man kunde ha skippat båda dessa och parallellporten, det är inte många som använder dessa idag. Istället kunde man ha satt dit fler USB- och Firewire-portar.

Utformningen av insidan har många brister, men de flesta av dessa beror på det begränsade utrymmet. Den största bristen är enligt mig placeringen av minnessocklarna, de sitter precis under nätaggregatet vilket gör att man måste montera bort detta för att kunna montera minnesmodulerna. Detta hade inte varit något större problem om inte alla kablar som kom ifrån nätaggregatet satt fastsatta med buntband vid leverans. Man måste alltså klippa bort flera av dem för att ens kunna röra nätaggregatet vilket är mycket irriterande, skulle inte detta kunnat ha löst på ett smidigare sätt? En annan nackdel är placeringen av processorsocketen, den sitter precis bredvid nätaggregatet vilket gör monteringen av den medföljande flänsen i princip omöjlig, det tog mer än 30 minuter innan jag hade lyckats få på den. Dock kanske detta mer är att skylla på fästanordningen på flänsen eftersom det gick mycket lättare att montera den fläns som Intel skickar med sina boxade processorer.

Något bra är dock att alla kablar från frontpanelen sitter färdigmonterade vid leverans, om så inte hade varit fallet hade det varit mycket komplicerat och tidsödande att montera dessa. Något annat lyckat är att man har valt en stor kylfläns istället för en fläkt på nordbryggan. Detta minskar antalet fläktar och på så sätt blir ljudnivån lägre. Det blir även en rörlig del mindre, alltså en del mindre som kan få gå sönder på grund av förslitning.

I övrigt är allt med innandömet bra, 80mm-fläkten sitter placerad på en bra plats där den kan suga ut varm luft ur lådan. Fläkten är även temperaturreglerad vilket gör att den är nästintill tyst när man inte utför några större arbeten med datorn. Kontakterna för IDE och floppy sitter bra, man behöver inte dra dem genom hela lådan för att nå dit man skall. Något trevligt gällande utseendet är att man framför 5,25”-platsen satt en rörlig lucka vilket gör att man inte ser 5,25”-enhetens egna front utan lådans. Detta gör att fronten får ett mer enhetlig utseende. Detta fungerar dock inte om man har en så kallad ”slot-in”-enhet, då får man montera bort denna lucka.

Installation

Monteringen av alla delar i lådan var inget större problem förutom det som nämndes i delen ovan. Men att monteringen av alla delar skall gå lika lätt som i ett vanligt miditower ser inte jag som möjligt, denna låda har ju bara 1/4 av volymen som en sådan. Men om man följer de olika stegen i den medföljande ”Quick Installation Guide” går allt bra.

Strömsladdar är redan framdragna dit de skall, d.v.s. till fronten av lådan där de olika enheterna skall sitta. Man behöver alltså inte dra dit egna och på så sätt möjligen begränsa luftflödet. De som nu är framdragna är dragna på ett sådant sätt att de knappt begränsar luftflödet alls.

Att monterar dit ett AGP-kort är inga större problem, AGP-platsen sitter ute i kanten på lådan vilket gör att det inte är några problem att komma åt. En nackdel med att den sitter i kanten är att man inte kan montera ett grafikkort med stor fläns. Jag fick själv inte plats med mitt grafikkort som har en Zalman ZM80-HP monterad på sig eftersom kylflänsen då hamnade utanför lådan och det var helt omöjligt att få på höljet. Men grafikkort med originalkylflänsar skall inte vara några som helst problem att montera dit.

Att montera hårddiskar och 5,25”-enhter är inga problem, man skruvar fast dem på samma sätt som i en vanlig låda. Dock måste man komma ihåg att montera dessa sist, monterar man dem innan man monterat processor o.s.v. blir det nästintill omöjligt att montera dessa delar senare eftersom man inte kommer åt inuti lådan. Något man dock skall tänka på vid installationen av 5,25"-enheten är att ta bort fronten på dennes släde. Detta eftersom släden skall kunna komma igenom luckan i fronten av lådan.

Väl inne i Windows är det dags att installera drivrutinerna för alla inbyggda enheter. Detta går även det smidigt eftersom alla drivrutinerna som behövs finns på den medföljande CD-skivan och disketten. När detta är gjort är det mesta av grovjobbet gjort, det enda som återstår är installationen av de program man vill ha och att anpassa dessa efter smak och tycke.


« Föregående Nästa sida »

 

22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!