Innehåll

Jens of Sweden MP-120

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Jens of Sweden som gjorde denna recension möjlig.

23/03-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Apple har haft en enorm succé med sina iPod-produkter och säljer enorma mängder av dem. Det senaste tillskottet i iPod-kategorin är Shuffle-spelaren, vilket är Apples första mp3-spelare med flashminne som lagringsmedium. Deras främsta försäljningsargument med denna produkt är priset. Innan lanseringen av Shuffle hade vi inte sett någon priskonkurrens över huvud taget på marknaden. Efter lanseringen började priserna på mp3-spelare sjunka kraftigt, ett klart tecken på att importörerna och distributörerna haft betydligt bättre marginaler än vad de gett sken av.

Den första produkten vi testade med ett lägre pris än vad vi var vana vid var Xuke MP-600. Den visade att man faktiskt kunde sälja en produkt med god kvalité till ett lägre pris än tidigare. Nästa produkt upp till bevis med samma bakgrund är MP-120 från Jens of Sweden.

Vad har JOS att säga till om i lågprissegmentet när de tidigare har satsat på premiumkonsumenterna som har varit villiga att betala mer för ett märke?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för JOS MP-120.

Storlek 86,2 x 28,2 x 16,7 mm (LxBxH).
Vikt 41 gram (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 1 GB.
Stöd för MP3 (16 - 320 Kbps), WMA (20 – 192 Kbps, ASF och Ogg Vorbis.
Batteri Inbyggt 450 mAh.
Batteritid Cirka 25 timmar.
Firmwareversion 5080.0411 2005-03-03.
Upplösning på skärmen 128 x 64 pixlar.
Överföring USB 2.0.
Uteffekt 18 mW + 18 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt OLED-skärm, linjeingång, mikrofon (diktafon), stöd för WMA10-DRM-filer, klocka och textläsning.
Rekommenderat pris 1344 SEK med moms.

Rent storleksmässigt och viktmässigt påminner MP-120 mycket om MP-100 och MP-110 från JOS som har funnits på marknaden i över två år, vilket naturligtvis beror på att samma grunddesign har använts till alla tre. Hos vissa kan detta ses som något negativt, det är trots allt inte direkt innovativt. Å andra sidan, varför ändra på något som fungerar? Det blir dessutom billigare att ändra på en redan befintlig produkt än att bygga en ny från grunden, vilket i längden gynnar kunden, bland annat rent prismässigt. Om vi jämför MP-120 med storebror MP-400 är den både något större och något tyngre, skillnaderna är dock inte speciellt stora. Relativt Xuke MP-600 är storleksskillnaden något mindre, även om MP-120 fortfarande väger närmare 10 gram mer.

Som tur är stannar likheterna mellan MP-120 och MP-1x0-till utseendet. Funktions- och specifikationsmässigt skiljer de sig ganska mycket åt. Exempelvis har man valt att använda sig av den nu mer eller mindre standardmässiga OLED-skärmen.

Även uteffekten har ökats markant, från 7 mW hos MP-110 och 10 mW hos MP-400 till hela 18 mW. Detta står sig bra mot konkurrenterna även om både Niob NB-110 (30 mW), Xuke MP-600 (24 mW) och N*tribe Monolith Slide (26 mW) alla är specificerade högre. Dock är det enbart Niob NB-110 som ger markant högre kraft när vi väl testar i praktiken.

Spelaren använder sig av det nyare USB-gränssnittet, USB 2.0, precis som MP-400. Dock har vi sett hos andra spelare att ett snabbare gränssnitt inte nödvändigtvis behöver betyda snabbare överföring. Detta skall vi dock kontrollera lite längre fram.

Vi ser också att spelaren har stöd för filformatet OGG Vorbis vilket säkerligen vissa kommer att uppskatta. Notera dock att spelaren enbart har stöd för Q9, alltså bithastigheten 320 kbps.


  Nästa sida »


23/03-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!