Innehåll

JOS MP-500

Inledning
Specifikationer
Tillbehör och förpackning
Spelaren
Mjukvaran
Ljudkvalitén
Användartest
Slutsats

Tack till JOS som gjorde denna recension möjlig.

24/2-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det har blåst en hel del runt succéföretaget Jens of Sweden den senaste tiden. Till en början började grundaren, Jens Nylander, involvera sig i den svenska politiken, och kort därefter försatte han sitt livsverk i konkurs. Detta var dock långt ifrån slutet, och i samma veva som konkursen startade han upp företaget JOS, som tog över alla garantiåtagande från Jens of Sweden, samt de anställda.

För ett tag sedan lanserade JOS sin senaste skapelse, MP-500. Den finns i två olika storlekar, 1 samt 2 GB och till formfaktorn har den vissa likheter med Apples iPod Nano.

Vi på 64bits fick ett utvärderingsexemplar i samma veva som lanseringen och har nu använt den flitigt i närmare en månad. Eftersom vi ville göra något udda har vi förutom en vanlig recension också gjort ett hårdtest av spelaren där vi använt den dagligen i flera veckors tid och sett hur den beter sig, samt hur den ser ut efteråt.

Hur står sig JOS MP-500 mot Apple iPod Nano, och hur lätt repas de under användning?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för JOS MP-500.

Typ av lagringsmedia Flashminne
Minnesstorlek 1 GB, 2 GB
Filformat MP3 (8 - 320 Kbps), WMA (32 – 192 Kbps), OGG-Vorbis (44 – 500 Kbps / Q1 – Q10), MP4 (video, kodad via JOS Transcoder)
Gränssnitt till dator USB 2.0
Överföringsmetod UMS (USB Mass Storage)
Batterityp Inbyggt Li-Polymer
Uteffekt till hörlurar/td> 10 mW per kanal
Uteffekt till högtalare 110 mW per kanal.
Speltid på fulladdat batteri 15 timmar (8 timmar vid videouppspelning).
Laddningstid 2-3 timmar
Display LCD, 128 x 128 pixlar
Inspelning Mikrofon, line-in och radio till MP3
Radio Ja
USB-Värd Ja
Ljudfunktioner SRS/Trubass/WOW
Storlek 81 x 40 x 13 mm (LxBxH).
Vikt 51 gram
Pris 1795 respektive 2295 (1/2 GB)

Fysiskt sett så är MP-500 tämligen stor för att vara en spelare av flashminnestyp. I jämförelse med föregångaren MP-400 är den nästan gigantisk, skillnaden i volym är hela 60 procent, och då i ”fel” riktning. Vad som skiljer dessa två spelare är främst att MP-500 har större skärm och klarar av att spela upp video (samt OGG-Vorbis). Om vi istället jämför med iPod Nano blir bilden något annorlunda. MP-500 är faktiskt kortare, lika bred men betydligt tjockare än iPod Nano. Den procentuella skillnaden i volym blir i det här fallet faktiskt hela 70 procent! Vikten skiljer sig på ett liknande sätt med 40 procent till MP-400 och 20 procent till iPod Nano. Det är med andra ord inte för de fysiska måtten som JOS MP-500 är något unikt.

Det är först när man börjar se på de övriga specifikationerna som man förstår vad det är som gör MP-500 större än de andra. För det första har den en betydligt större skärm än MP-400 vilket ökar på de fysiska måtten, och jämfört med iPod Nano har den radio, videouppspelningsfunktioner, linjeingång och även högtalare! Vad det hela helt enkelt handlar om är valet mellan storlek och funktioner, vilket man väljer beror naturligtvis på vad man mest eftertraktar.

Uteffekten är på 10 mW per kanal vilket är i lägsta laget. Det är inga som helst problem att driva hörsnäckor av den lägre kalibern, men när man börjar röra sig uppåt i prissegmenten är 10 mW i underkant, för att inte tala om trögdrivna hörlurar. För de mest populära produkterna så som Shure E2C och Koss Porta Pro räcker dock en uteffekt 10 mW alldeles utmärkt.

Något som många har börjat efterfråga mer och mer på senare tid är stöd för filformatet OGG-Vorbis. Detta är ett öppet format till skillnad från WMA och MP3 vilket har sina klara fördelar, exempelvis genom obefintliga licensavgifter för tillverkarna.

En annan mycket intressant funktion är att JOS MP-500 kan agera USB-värd. Vad som menas med detta är att du kan koppla in exempelvis en annan MP3-spelare direkt till MP-500 och föra över musik mellan de båda enheterna, utan hjälp av någon dator! Detta kan till exempel vara användbart när man vill tömma en digitalkamera för att kunna fortsätta fotografera.

Tillbehör och förpackning

Lådan som JOS MP-500 levereras i har en stark orange färg och skulle lätt kunna användas som varningsskylt. Inuti förpackningen ligger själva spelaren betryggande i en försänkt skumgummiplatta. Risken för att spelaren skall skadas under transport är tämligen obefintlig, om fraktföretaget inte alarmeras av förpackningens färg kommer skumgummit att skydda spelaren för det flesta händelser den kan tänkas vara med om under sin resa.

När uppståndelsen över spelaren väl har lagt sig och det är dags att börja utforska förpackningen efter tillbehör blir man minst sagt förvånad. Vid en första anblick verkar inte några sådana medfölja över huvud taget! Detta är dock inte fallet, utan under den falska bottnen döljer sig en USB-kabel, dock inget mera.

Den nästan totala avsaknaden av tillbehör kan ses från två håll. Fördelen är att konsumenten slipper att betala för sådant han/hon aldrig kommer att nyttja, och att man själv kan anpassa spelare efter sitt tycke. Nackdelen är att spelaren inte är komplett vid leverans, så som det är nu medföljer exempelvis inga hörsnäckor och JOS MP-500 är således tämligen oanvändbar. Tanken från JOS sida är att konsumenten själv kan anpassa sitt kitt efter egen smak. Det finns ett flertal olika hörlurar att välja mellan, och även mini-USB-adaptrar, tryckta manualer och mycket mera för dem som känner att dessa kan vara användbara. Förhoppningsvis har JOS inte fallit för frestelsen att ha hutlösa marginaler på dessa tillbehör, som annars är vanligt.

Manualen till spelaren levereras i PDF-format, och ligger lagrad direkt på spelaren. Om man vill ha den i tryckt form finns detta att välja till vid köp av spelaren, och extrakostnaden för denna ligger vid skrivandets stund på 15 SEK med moms.

Innehållet i manualen är bättre än vad som vanligtvis är fallet hos MP3-spelare. Alla de olika funktionerna gås på ett pedagogiskt sätt igenom. De flesta, även personer som aldrig använt en MP3-spelare tidigare, bör komma igång relativt fort.


  Nästa sida »


24/2-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!