Innehåll

Jens Of Sweden MP-130

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalité
Användning
Slutsats

Tack till Jens of Sweden som gjorde denna recension möjlig.

17/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

MP3-spelarna har kommit för att stanna, och det har inte bara konsumenterna kommit underfund med, utan även tillverkarna. Därför är det viktigt för tillverkarna att urskilja sig från den grå massan, man måste göra något unikt för att synas och sälja. En del företag försöker att göra så genom att implementera olika funktioner, andra satsar istället på stil och elegans.

Jens Of Sweden som ni alla säkerligen känner till har inte funnits på marknaden någon längre tid, men är ändock en av de största aktörerna inom sitt område här i Sverige. De har i dagarna lanserat en ny spelare och det är naturligtvis den vi idag skall ta oss en titt på. Spelaren ifråga heter MP-130 och är byggd på konceptet ”stil och elegans”. Vad är dess fördelar, och vad är dess nackdelar, hur står den sig egentligen mot sina föregångare?

Specifikationer

Spelarens viktigaste specifikationer återfinns i tabellen nedan.

Storlek 79,5 x 31,0 x 14,8 mm (LxBxH).
Vikt 43 g (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 128MB, 256 MB, 512 MB eller 1 GB (lanseras inom kort).
Stöd för MP3, WMA och OGG Vorbis.
Batteri Inbyggt 520 mAh.
Batteritid Runt 18 timmar.
Överföring USB 1.1 (max 0,75 MB/s).
Uteffekt 13 mW + 13 mW (vänster- respektive höger-kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 16- 320 Kpbs), OLED-display med två färger (blå-grön och orange).
Rekommenderade priser 1795, 2495 och 3295 SEK (128, 256, 512 MB) med moms.

Storleksmässigt är den ungefär som sin föregångare MP-110, och vikten är nästintill exakt samma för de båda. Jämför man med MP-300 är skillnaden ganska stor, både volym- och storleksmässigt. Med andra ord har JOS lyckats få in en hel del nytt, utan att göra spelaren nämnvärt större än MP-110.

Ett av problemen MP-110 hade var uteffekten för hörlurarna, enbart 7 mW per kanal vilket gör att man inte kan driva några speciellt stora hörlurar. Man ökade dock uteffekten vid introduktionen av MP-300, nu har man dock ökat den ännu mer, och 13 mW till varje kanal bör räcka till de allra flesta.

OLED-displayen är också intressant, och då inte enbart på grund av att den använder den nya tekniken OLED (Organic Light Emitting Display). Den största nyheten är att skärmen kan visa fler än en färg, om än enbart två. Men tyvärr är de låsta så att man inte kan blanda färgerna fritt över skärmens yta. Den översta fjärdedelen av skärmen är orange, och resterande har en blå-grön nyans. Detta är dock inget större problem, utan menyer och liknande är upplagt så det fungerar mycket bra.

En annan nyhet är att man kan importera egna bilder och animationer för att använde dem som skärmsläckare och liknande. Men här ställer färgbegränsningen till med den del problem, det är svårt att få något riktigt snyggt med de begränsningar som skärmen ger.

Ljudingången var något nytt med MP-300 och finns alltså kvar även i denna spelare. Den kan vara till stor nytta för dem som vill spela in egna låtar direkt från en CD eller liknande, utan att gå via datorn. Funktionen är förvånansvärt enkel att använda och resultatet blir dessutom ganska bra. Naturligtvis blir kvalitén inte riktigt lika skarp som om man hade överfört musik från CD-skivan digitalt via datorn.

En funktion som vi saknar från MP-300 är spellistor. Man kan inte göra en egen lista, till exempel m3u-lista, och sedan importera den i MP-130. Låtarna sorteras istället efter mapp- och bokstavsordning. Detta är inget större problem, men om man vill blanda låtar från olika album och liknande kan det bli en del problem, och stöd för spellistor hade underlättat betydligt.

Ytterligare en specifikationsmiss är enligt oss avsaknandet av USB 2.0-stöd. Visst, man hade inte kunnat nyttja gränssnittets fulla kapacitet på grund av begränsningar i minneskretsen. Men det hade trots allt gjort överföringshastigheten något högre.

MP-130 är den första spelaren från JOS med stöd för formatet OGG Vorbis. Detta format är inte speciellt använt idag, men många anser det vara bättre än MP3 och Vorbis börjar sakta men säkert bli vanligare och vanligare. Spelaren är med andra ord något framtidssäkrare än dess föregångare eftersom den klarar av fler format, valmöjligheten blir dessutom större.


  Nästa sida »


17/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!