Innehåll

Jens Of Sweden MP-130

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalité
Användning
Slutsats

Tack till Jens of Sweden som gjorde denna recension möjlig.

17/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudkvalité

När vi testade MP-300 för några månader sedan blev vi överraskade hur bra ljudkvalité spelaren hade. När vi startar MP-130 får vi tyvärr inte samma känsla, men det hela beror på att vi under den senaste tiden använt oss av en MP-300 och inte en MP-110. Om vi istället lägger in exakt samma låt, och använder exakt samma hörlurar till MP-110 och MP-130 är skillnaden minst lika stor som mellan MP-300 och MP-110, alltså enorm! Ljudkvalitén är med andra ord mycket god på även MP-130, ljudet är fylligt och detaljerat, om än väldigt begränsat av de medföljande hörlurarna. Kopplar vi istället in andra lurar av högre kvalité får vi en helt annan ljudbild, man hör detaljer bättre, och ljudet blir mer behagligt. Det är kanske inte så konstigt eftersom de medföljande hörlurarna är relativt dåliga. Men på en del äldre spelare får vi trots bättre lurar inte speciellt bättre ljud. Men med MP-130 vinner man mycket på att införskaffa ett par bättre lurar, så det är helt klart värt att lägga ut några extra hundralappar på sådana.

Om man känner för att finputsa ljudet något är detta fullt möjligt med hjälp av den inbyggda equalizern. Det finns både förinställda profiler, såsom Jazz, Pop, Rock med flera, men också möjlighet till att själva justera värden i equalizern. Detta medför att man kan få ett ljud som man själv gillar och trivs bra med.

Användning

Spelaren är mycket enkelt att använda, knapparna sitter samlade på ett sådant sätt att man kan styra hela spelare med en enda hand, och ett enda grepp. Det största problemet vid användning är de medföljande hörlurarna. Dock brukar de som medföljer musikspelare vara av undermåttlig kvalité för att hålla priset nere.

Att använda spelaren dagligt, och ha med sig den överallt är inga som helst problem, den väger enbart lite över 40 gram, och det med inkluderat batteri. Det gör att man knappt märker av den när man har den med sig. MP-300 vägde ungefär det dubbla vilket var på gränsen vid vissa tillämpningar, som till exempel joggning. Men MP-130 passar perfekt för allt vi har använt den till, gymmet, joggning, bilfärder, och en hel del andra sporter. Vi upplever heller inte samma tendens som MP-300 hade, att ljudet ibland hoppade till på grund av att hörlurarna tappade kontakten med spelaren vid häftiga rörelser.

Batteritiden uppger JOS som sagt till runt 18 timmar vid musiklyssning. Vi mätte upp den till lite över 15 timmar, vilket är helt klart godkänt. Detta var vid användning av enbart MP3-filer av lite olika bittrate. Batteritiden är alltså tillräckligt lång för att man skall kunna använda spelaren en hel dag, vilket enligt oss är en förutsättning för att ett inbyggt batteri skall vara försvarbart.

Eftersom det framför skärmen sitter en spegel som gör att det kan vara svårt att se om spelaren är igång eller inte har man placerat en liten blå lysdiod som med jämna mellanrum blinkar. Det är alltså ingen större risk att man glömmer spelaren i påsatt läge någonstans och sedan märker att batteriet är slut nästa gång man skall använda enheten.

Ytterligare ett smärre problem kan vara överföringen. Det är dock mycket enkelt att koppla in enheten till datorn, har man ett operativsystem av nyare typ är det enbart att koppla in spelaren till en USB-port så dyker den efter några sekunder upp i utforskaren som en egen enhet, och det är bara att dra och släppa filer. Så långt, så väl, problemet är att enheten bara stöder USB 1.1 vilket gör att det kan ta lite väl lång tid att föra över musik. Nu hade dock inte den nyare standarden USB 2.0 ensamt varit lösningen. Det eftersom de minneskretsar som används till de här typerna av spelare inte klarar av speciellt mycket högre överföringshastighet än vad USB 1.1 gör. Men när JOS lanserar en spelare med en kapacitet på 1 GB kommer väntetiden bli lite väl lång, mer än en halvtimme för att fylla spelaren känns som lite väl mycket, tyvärr.


« Föregående Nästa sida »


17/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!