Innehåll

Jens Of Sweden MP-400

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Jens Of Sweden som gjorde denna recension möjlig.

07/12-04 | Niclas Alfinson | niclas(snabela)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudkvalitén

På senare tid har ljudkvalitén i MP3-spelare ökat dramatiskt. Flaskhalsen idag är hörlurarna, tillsammans med kodning av MP3-filerna. Tidigare var det istället spelaren själv som satte stopp.

Att Jens Of Sweden MP-400 inte är ett undantag till ovanstående påstående är föga förvånande, det stämmer in perfekt. De hörsnäckor som medföljer begränsar däremot spelarens potential något enormt. JOS använder sig fortfarande av exakt samma hörlurar som de har gjort ända sedan de lanserade sin första spelare för snart två år sedan, de enda förändringar som har skett är estetiska sådana. Det här är något vi tycker borde rättas till direkt, jag tror de flesta skulle kunna tänka sig att betala lite mer för spelaren om de fick med ett par rejäla hörsnäckor.

Om vi istället använder oss av andra hörsnäckor av bättre kvalité börjar MP-400 låta riktigt bra. Men på grund av den relativt klena uteffekten (enbart 10 mW per kanal) är det inte möjligt att använda ett par relativt stora hörlurar och få en önskvärd ljudnivå i dessa. Här ligger Niob NB-110 hästlängder före med hela 30 mW per kanal vilket idag är marknadsledande.

Om man känner för att finputsa ljudet något är detta fullt möjligt med hjälp av den inbyggda equalizern. Det finns sex stycken förinställda profiler, såsom Flat (neutral), Rock, Jazz, Classic och Pop, men man har också möjlighet till att själva justera värden i en av equalizer-lägena. Detta medför att man kan få ett ljudläge som man själv gillar och trivs bra med. Dessutom stödjer MP-400 ”SRS-WOW” vilket också är en inställning för ljudet man kan använda sig av.

Användning

Eftersom spelaren är så otroligt liten och lätt är det inga problem att ha den på sig dygnet runt om man så vill, även om det säkerligen inte är speciellt praktiskt. Det är heller inga som helst problem att använda spelaren vid fysiska aktiviteter såsom joggning och annat, men det är det i princip inte med några flashminnesbaserade MP3-spelare. Hörsnäckorna är dessutom integrerade i halsbandet vilket gör att man bara behöver ha en kabel som går runt halsen och ner till spelaren.

Knapparna och reglagen sitter väl samlade på spelarens framsida och överdel vilket gör att man enkelt kan styra alla funktioner med en hand. Men det är enklare om man är vänsterhänt eftersom tummen då hamnar på en mer naturlig plats än om man använder högerhanden, även om det inte är speciellt svårt att styra spelaren då heller.

Den specificerade batteritiden för spelaren är 20 timmar vilket stämmer relativt bra. Vid våra tester (spela en och samma MP3-låt tills spelaren helt enkelt dör) klarade spelaren av nästan exakt 20 timmar, den stannade under den 19:e. Att en spelare som enbart väger 34 gram, med batteriet inkluderat i den vikten, klarar av att spela i närmare 20 timmar är riktigt bra. Det är helt i klass med Asono 250f som vi testade tidigare och som klarade 16 timmar med sina 25 gram.

JOS tidigare modell MP-130, var både svart och hade en spegel framför skärmen vilket gjorde att fingeravtryck och annan smuts syns väldigt tydligt. Med andra ord hade man inte kvar det mörka och eleganta utseendet speciellt länge innan spelaren var helt fylld av fingeravtryck vilket såg allt annat än elegant ut. MP-400 är som sagt vit och saknar spegel vilket gör att den till stor del saknar det problemet. Baksidan, som är en mattpolerad metall återger heller inte fettfläckar och smuts speciellt tydligt, man behöver alltså inte polera spelaren mot tröjan en gång i sekunden för att man inte skall skämmas över att bära den.

En funktion som vi välkommande med öppna armar hos JOS MP-130 var klockan. Men detta är något som man har valt att inte inkludera i MP-400 vilket är en stor miss. Att ha en klocka inbyggd i spelaren är en enorm fördel om man till exempel vill ta tiden för sin joggingrunda. Det kan dessutom vara trevligt att komma i tid till möten, skolan eller annan aktivitet istället för att sitta och lyssna på musik i all evighet. Förhoppningsvis lägger man till denna funktion i en framtida mjukvaruppdatering (även om det troligen inte kommer att ske på grund av eventuella begränsningar i spelarens hårdvara).

Att koppla in en av JOS spelare till datorn har alltid varit enkelt eftersom de har haft en inbyggd USB-kontakt. Det har aldrig krävts en adapter eller extra kabel vilket vi har sett som en stor fördel. Med MP-400 har man dock ändrat på det här. MP-400 har enbart en inbyggd mini-USB-kontakt vilket gör att det krävs antingen en adapter eller kabel för att kunna koppla in den till datorn. Adaptern som medföljer är väldigt liten (och man kan även använda den som nyckelring), men det hade varit både enklare och lättare om spelaren hade kunnat kopplas in direkt till datorn. Och som vanligt hittar operativsystemet spelaren utan att några drivrutiner eller specialprogram, smidigt och enkelt.

Tyvärr har spelaren inte stöd för riktiga spellistor, utan den enda möjligheten till spellistor är en funktion inbyggd i spelaren där man manuellt kan skapa en spellista, både krångligt och inte direkt funktionellt. Om man fyller hela spelarens minne med 1 GB musik hade flertalet säkert önskat att man kunde skapa flera olika spellistor på datorn och sedan lagra dem på spelaren för att sedan använda dem. Så är inte möjligt i dagsläget utan man måste skapa sin egen spellista varje gång vilket tar sin lilla tid om man vill välja ut sina favoritlåtar bland ett hundratal andra.

Spelaren är som sagt utrustad med USB 2.0-gränssnittet vilket vi ser som en stor fördel. Dock såg vio med Niob NB-110 att även om spelaren använder sig av USB 2.0 är det ingen garanti att vi skall få en hög överföringshastighet. Vid en närmare utvärdering ser vi att MP-400 kan skriva i hela 3,5 MB/s och läsa i 2,5 MB/s vilket är betydligt snabbare än de flesta andra spelare (i jämförelse klarade Niob NB-110 ungefär 0,9 MB/s vid både läsning och skrivning). Det tar alltså under fem minuter att fylla våra 1 GB med musik, vilket är ungefär lika lång tid det tar att fylla 256 MB hos de äldre spelarna som enbart har stöd för den äldre USB-standarden.


« Föregående Nästa sida »


07/12-04 | Niclas Alfinson | niclas(snabela)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!